VajciaUnsplash/Erol Ahmed
StoryEditor

Vajcia nad zlato. Ich cena stále raketovo rastie, máme pre teba ich najvhodnejšie a najlepšie alternatívy

kam08.01.2023., 12:00h

Cena vajec dosahuje historické čísla, čo mnohých Slovákov núti prehodnotiť ich nakupovanie a využitie v kuchyni. Našťastie pre teba máme hneď niekoľko lacnejších a rozumnejších alternatív, ktoré môžeš využiť hneď.

Lajkuj Brainee.sk na

Len nedávno sme ti priniesli veľké porovnanie predvianočných letákov známych supermarketov, na základne ktorých sa ukázalo, že klasické M-kové vajcia oproti minulému roku zdraželi o 117,6 %.

Pre lepšiu predstavu, cena vajíčok vzrástla z 1,19 eura na 2,59 eura, čo predstavuje zvýšenie ceny o 1,40 eura. Ako pripomína portál The Conversation, o zvýšenú cenu sa okrem aktuálnej globálnej situácie postarala aj vtáčia chrípka.

image

Veľké porovnanie minuloročných a aktuálnych letákov. Aké sú skutočné ceny obľúbených potravín pred Vianocami?

Podľa Hazel Flight z Edge Hill University však už dnes existuje pomerne dosť rozumných a lacnejších alternatív vajec. Postarali sa o to ľudia, ktorí vyznávajú vegánsky životný štýl či vyznávači hinduizmu a džinizmu.

„Pokiaľ ide o náhrady vajec, je potrebné zvážiť, či náhrada obsahuje rovnakú vlhkosť, bielkoviny a tuky ako vajce. Musí byť tiež schopný podporiť ostatné zložky bez toho, aby ich presilil, aby si zachoval chuť,” vysvetľuje Flight. Aké sú teda možnosti?

Ovocie na pyré

Keďže vajcia sú kľúčom k poskytovaniu štruktúry, kysnutia, bohatosti, farby a chuti pečených výrobkov, sú ústredným prvkom väčšiny receptov. Ale pyré z ovocia môže byť obzvlášť dobrou náhradou pri pečení koláčov, muffinov, sušienok či chlebov.

image

Banán

Unsplash/Louis Hansel

Najobľúbenejšími príkladmi sú v tomto smere ovocie, ako napríklad nesladená jablková omáčka, banán, tekvica či avokádo. Pri banánoch si však musíš dávať pozor, pretože pri varení môžu v jedle zanechať výraznú chuť.

„Ovocie je vynikajúcim zdrojom základných vitamínov a minerálov a má tiež vysoký obsah vlákniny. Zahŕňa tiež širokú škálu antioxidantov, ktoré môžu znížiť tvoje šance na niektoré choroby,” dopĺňa odborníčka.

Ľanové semiačka a chia semienka

Vysoko výživnými alternatívami vajec sú aj ľanové a chia semienka. Majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, vlákniny a iných unikátnych rastlinných zlúčenín, vrátane vysokého obsahu antioxidantov.

image

Janka vyrába v Banskej Štiavnici bezobalovú prírodnú kozmetiku: Pri veľkovýrobe je veľmi ľahké spadnúť do konzumu

Ľanové semienko pochádza z kvitnúcej rastliny ľanu, ktorá pochádza z Egypta. Podobne chia semienka sú jedlé semienka kvitnúcej rastliny z čeľade mätových a rastlina pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky.

Semená sú ako prísada veľmi všestranné, pretože môžu absorbovať tekutinu a vytvárať gélovitú substanciu, vďaka čomu sú dokonalou náhradou vajec. Semená oboch sa dajú pomlieť doma alebo kúpiť ako hotové jedlo zo semien.

Po zmiešaní s vodou možno pastu použiť na prípravu palaciniek, vaflí, muffinov, chlebov a sušienok. Nikdy však nezabúdaj na to, že tieto semená môžu mať pri použití v receptoch mierne orieškovú príchuť.

image

Chia semienka

Unsplash/Joanna Kosinska

Tofu

„Tofu je ideálna náhrada vajec, pretože je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov vrátane vápnika, železa, mangánu, zinku, selénu, fosforu a vitamínov B, ktoré môžu chrániť pred chorobami, ako sú srdcové choroby, cukrovka a niektoré druhy rakoviny. Podporuje tiež zdravie mozgu a kostí,” vysvetľuje Flight.

Pokiaľ chceš dokonalú náhradu, siahni po hodvábnom tofu. Toto jedlo je relatívne bez chuti s vysokým obsahom vody, čo vedie k jemnejšej konzistencii pri pečení. Miešané tofu je zase vynikajúcou náhradou pre tých, ktorí chcú mať stále pocit, že jedia vajíčka samotné.

image

Gastro trendy roku 2023. Na svoje si prídu milovníci mäsa aj udržateľného či prírodného stravovania

Aquafaba

Aquafaba je tekutina, ktorá zostala z vareného cíceru a je ideálnou náhradou za viazanie surovín. Dá sa tiež vyšľahať do tuha a pripraviť z nej pusinky, makrónky, vafle a majonézy.

„Hoci by ste tekutinu použili len ako náhradu vajec, cícer nevyhadzujte, pretože je bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov a vlákniny,” upozorňuje na bezodpadový životný štýl odborníčka.

Záverečné tipy

Môžeš tiež vyskúšať ocot a sódu bikarbónu, keď sa zmiešajú, vytvoria chemickú reakciu produkujúcu oxid uhličitý a vodu. Táto náhrada namiesto vajíčka môže fungovať obzvlášť dobre v pečive, ktoré má byť ľahké a vzdušné, ako sú koláče a chleba.

image

Vajička

Unsplash/Jakub Kapusnak

„Jogurt a cmar sú tiež dobrou náhradou vajec, ale opäť používajte obyčajné verzie, aby ste sa vyhli ochuteniu vášho varenia. Tie sa výborne hodia do muffinov a koláčov. Môžete tiež použiť cícerovú múku a vodu na prípravu palaciniek, quiche a pri pečení,” dodáva na záver Flight.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:40