Slovenka Janka vyrába prírodnú kozmetiku bez obaluArchív Janky Havrila/
StoryEditor

Janka vyrába v Banskej Štiavnici bezobalovú prírodnú kozmetiku: Pri veľkovýrobe je veľmi ľahké spadnúť do konzumu

Marta Fandlová29.08.2022., 12:00h

Janka vyrába prírodnú kozmetiku bez obalu, ktorá nielenže príjemne vonia, ale je aj účinná. Čo je to zero waste kozmetika a ako prebieha proces jej výroby? Ako sa nanáša zero waste riasenka? Majú na Slovensku drobní podnikatelia dostatok podpory? Na tieto a aj iné otázky dostaneš odpoveď v najnovšom rozhovore.

Lajkuj Brainee.sk na

Janka Havrila je mladá Slovenka, ktorá má vlastnú značku Híling zdravá krása. Po narodení syna skončila so svojou pôvodnou prácou – reštaurovaním, a naplno sa venuje výrobe prírodnej kozmetiky. Kozmetiku vyrába v srdci Slovenka, v Banskej Štiavnici.

Táto kozmetika je prírodná a zero waste. Medzi sortimentom nájdeš okrem šampónu či telového mlieka aj bezodpadovú riasenku na mihalnice.  

image

Majitelia končiaceho U Dobrožrúta: Dokedy sa bude zdražovať? Veď to je šialené

Vyrábate zero waste kozmetiku. Ako ste sa k téme udržateľnosti dostali?

Mám pocit, že tak radikálne to na mňa prišlo s narodením syna pred šiestimi rokmi. Čo sa však týka udržateľnosti, tá sa so mnou vlečie už roky. Pracovala som aj pre rozvoj vidieka v súlade s prírodou, lokálnosťou, tradíciami a obnoviteľnými energiami. Toto bola pre mňa krásna základňa v tom, ako chcem ďalej žiť.  

Čo pre vás znamená slovo udržateľnosť?

Pre mňa toto slovo obsahuje celú škálu synoným. Je to taká jednoduchosť žitia, podpora lokálnosti a komunity, používanie zdravého rozumu v spojení s empatiou, spájanie tradícií s moderným svetom.

image

Slovenka Janka vyrába prírodnú kozmetiku bez obalu

Archív Janky Havrila/

Kedy ste vyrobili prvú vašu liečivú mastičku?

Bolo to skoro presne pred deviatimi rokmi. Vtedy som trávila veľa času na kopaniciach, stopovaním po Slovensku a spoznávaním krásnych miest, ako je napríklad Brdárka. V tom čase som sa rozhodla vrátiť naspäť do Banskej Štiavnice, prestala som s reštaurovaním a začala som sa venovať už len bylinkám a mastičkám. 

Ako prebieha proces výroby a čo je na ňom najťažšie?

Deje sa to všetko v prevádzke, ktorá je určená len na výrobu kozmetiky. Pri výrobe postupujem podľa prísnych hygienických pravidiel a presných výrobných postupov. Najťažšie je pre mňa nájsť si dostatok času, aby som mohla vyrábať v takom pre mňa príjemnom pokoji.

Mám rada pomalý život, a to sa odzrkadľuje aj pri vyrábaní a tvorení. Keď sa musím náhliť, tak som pod stresom, takže sa tomu snažím vyvarovať. Samotná výroba náročná nie je, možno jedine to, že človek vyrába, čapuje, umýva, etiketuje a aj predáva, všetko v jednom, v jednej osobe. 

image

Slovenka Janka vyrába prírodnú kozmetiku bez obalu

Archív Janky Havrila/

Od čoho sa líši prírodná kozmetika od tej, ktorú si vieme bežne zakúpiť v obchode?

Ona má dušu, môj podpis a kopec lásky v sebe. Na malovýrobe je toto veľmi cítiť. Pri veľkovýrobe je veľmi ľahké spadnúť do konzumu a vytvárať aj produkty, ktoré možno ani nepotrebujeme. Rozumiem tomu, no ja ako tvorca toto nepodporujem. Na regáloch tak vidím iba nejaký pôžitok z produktu, ale bez duše, bez toho aby som videla ruky ktoré za jeho tvorbou stoja. 

V ponuke máte aj bezobalovú riasenku na mihalnice, čo považujem za naozaj jedinečný produkt.

Je jedinečný, ale aj veľmi špecifický, zameraný naozaj na úzku cieľovú skupinu ľudí. Je to vystúpenie z komfortnej zóny, a také navrátenie sa k prvým tuhým „​pľuvacím” rimelkám, ktoré sa dali kúpiť len v tuzexe. No práve pre toto všetko som sa do nej zamilovala.

Prvotný nápad bol vyrábať klasickú tekutú prírodnú riasenku, ani by mi nenapadlo spraviť tuhú. Skúšala som recept za receptom a nič nemalo žiadaný výsledok. Nakoniec som pristúpila k testovaniu tuhých verzií a tie na moje veľké prekvapenie boli naozaj účinné. 

image

Nepoužívajú toaletný papier, nekupujú si oblečenie a recyklujú vodu. Inšpirujúci pár žije úplne ekologicky

Je používanie tejto riasenky jednoduché? Ako to funguje?

Pri tejto otázke sa vždy pousmejem. Či je to jednoduché? No pre mňa áno, ale pre inú ženu nemusí byť. Ako som už písala, je to vystúpenie z komfortnej zóny a o štipke trpezlivosti. Na riasenku si treba zvyknúť, nejde to hneď a je potrebné si na ňu vytvoriť zvyk (a hlavne jemne s ňou). Ja milujem nanášanie s aloe vera gélom alebo vodou, pri očnej linke používam aj olej.

Jedno veľké pravidlo je, že na začiatku sa riasenka drolí. Je totiž potrebné, aby sa narušil vonkajší tvrdý povrch, ktorý sa vytvoril aktívnym uhlím a olejmi. Potom to už ide stále ľahšie a ľahšie. A aby som nezabudla, riasenka je 3v1, čo som si pri jej prvotnej výrobe vôbec neuvedomila. Môžete ju využiť ako maskaru, očnú linku ale aj ako farbu na obočie. 

image

Slovenka Janka vyrába prírodnú kozmetiku bez obalu

Archív Janky Havrila/

Odosielate balíčky zákazníkom bez obalu?

Ak ide o výplň, tak tú používam kompostovateľnú z kukuričného škrobu, alebo balíčky vypĺňam recyklovaným obalovým materiálom, poprípade takou výplňovou trávou. Ak ide o moje produktové obaly, tak bezobalovo posielam suché šampóny, ktoré viem baliť aj do papierových vreciek. Ostatné produkty sú balené v skle a v hliníkových téglikoch. 

Čo robíte sama v bežnom živote pre planétu vy?

Žijem, tak aby som išla čo najväčším príkladom svojim deťom a deťom, s ktorými pracujem na školách alebo workshopoch. Nie je to o tom, že sa kvôli ním nútim takto žiť, to nie. Práveže ma to napĺňa. Ono je to vlastne taký jednoduchý život v radosti a v láske v súlade s prírodou. Toto prepojenie chcem s vami zdieľať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:56