Cena vajec v posledných mesiacoch skôr klesala. Ohľadne nárastu cien sa omnoho viac hovorilo najmä o masle. Už čoskoro sa však môže situácia otočiť a cena vajec začne rapídne rásť. Ako pripomína portál The Conversation, o zvýšenú cenu sa okrem globálnej situácie postarala aj vtáčia chrípka, ktorá zasadila tvrdú ranu aj na Slovensku.
Najväčší producent u nás má problém
Vzniknutá situácia na Slovensku súvisí s prepuknutím vtáčej chrípky u nášho najväčšieho producenta vajec. Je ním spoločnosť Novogal. Informácie o tom, že na farme v obci Dvory nad Žitavou sa objavilo toto ochorenie, priniesol v piatok ako prvý portál Polnoinfo.sk.
Ako píšu Hospodárske noviny, výskyt vtáčej chrípky v chove v Dvoroch nad Žitavou potvrdili výsledky z odobratých vzoriek, ktoré malo pod palcom Národné referenčné laboratórium. Akciová spoločnosť Novogal vlani vyprodukovala 175 miliónov kusov vajec a vo svojom chove mala 650-tisíc sliepok. V dôsledku nákazy však bude musieť 400-tisíc z nich usmrtiť.
Podľa Hazel Flight z Edge Hill University však už dnes existuje pomerne dosť rozumných a lacnejších alternatív vajec. Postarali sa o to ľudia, ktorí vyznávajú vegánsky životný štýl či vyznávači hinduizmu a džinizmu.
„Pokiaľ ide o náhrady vajec, je potrebné zvážiť, či náhrada obsahuje rovnakú vlhkosť, bielkoviny a tuky ako vajce. Musí byť tiež schopný podporiť ostatné zložky bez toho, aby ich presilil, aby si zachoval chuť,” vysvetľuje Flight. Aké sú teda možnosti?
Ovocie na pyré
Keďže vajcia sú kľúčom k poskytovaniu štruktúry, kysnutia, bohatosti, farby a chuti pečených výrobkov, sú ústredným prvkom väčšiny receptov. Ale pyré z ovocia môže byť obzvlášť dobrou náhradou pri pečení koláčov, muffinov, sušienok či chlebov.
Najobľúbenejšími príkladmi sú v tomto smere ovocie, ako napríklad nesladená jablková omáčka, banán, tekvica či avokádo. Pri banánoch si však musíš dávať pozor, pretože pri varení môžu v jedle zanechať výraznú chuť.
„Ovocie je vynikajúcim zdrojom základných vitamínov a minerálov a má tiež vysoký obsah vlákniny. Zahŕňa tiež širokú škálu antioxidantov, ktoré môžu znížiť tvoje šance na niektoré choroby,” dopĺňa odborníčka.
Ľanové semiačka a chia semienka
Vysoko výživnými alternatívami vajec sú aj ľanové a chia semienka. Majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, vlákniny a iných unikátnych rastlinných zlúčenín, vrátane vysokého obsahu antioxidantov.
Ľanové semienko pochádza z kvitnúcej rastliny ľanu, ktorá pochádza z Egypta. Podobne chia semienka sú jedlé semienka kvitnúcej rastliny z čeľade mätových a rastlina pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky.
Semená sú ako prísada veľmi všestranné, pretože môžu absorbovať tekutinu a vytvárať gélovitú substanciu, vďaka čomu sú dokonalou náhradou vajec. Semená oboch sa dajú pomlieť doma alebo kúpiť ako hotové jedlo zo semien.
Po zmiešaní s vodou možno pastu použiť na prípravu palaciniek, vaflí, muffinov, chlebov a sušienok. Nikdy však nezabúdaj na to, že tieto semená môžu mať pri použití v receptoch mierne orieškovú príchuť.
Tofu
„Tofu je ideálna náhrada vajec, pretože je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov vrátane vápnika, železa, mangánu, zinku, selénu, fosforu a vitamínov B, ktoré môžu chrániť pred chorobami, ako sú srdcové choroby, cukrovka a niektoré druhy rakoviny. Podporuje tiež zdravie mozgu a kostí,” vysvetľuje Flight.
Pokiaľ chceš dokonalú náhradu, siahni po hodvábnom tofu. Toto jedlo je relatívne bez chuti s vysokým obsahom vody, čo vedie k jemnejšej konzistencii pri pečení. Miešané tofu je zase vynikajúcou náhradou pre tých, ktorí chcú mať stále pocit, že jedia vajíčka samotné.
Aquafaba
Aquafaba je tekutina, ktorá zostala z vareného cíceru a je ideálnou náhradou za viazanie surovín. Dá sa tiež vyšľahať do tuha a pripraviť z nej pusinky, makrónky, vafle a majonézy.
„Hoci by ste tekutinu použili len ako náhradu vajec, cícer nevyhadzujte, pretože je bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov a vlákniny,” upozorňuje na bezodpadový životný štýl odborníčka.
Záverečné tipy
Môžeš tiež vyskúšať ocot a sódu bikarbónu, keď sa zmiešajú, vytvoria chemickú reakciu produkujúcu oxid uhličitý a vodu. Táto náhrada namiesto vajíčka môže fungovať obzvlášť dobre v pečive, ktoré má byť ľahké a vzdušné, ako sú koláče a chleba.
„Jogurt a cmar sú tiež dobrou náhradou vajec, ale opäť používajte obyčajné verzie, aby ste sa vyhli ochuteniu vášho varenia. Tie sa výborne hodia do muffinov a koláčov. Môžete tiež použiť cícerovú múku a vodu na prípravu palaciniek, quiche a pri pečení,” dodáva na záver Flight.