Dal by si si burger s príchuťou ľudského mäsa? Kontroverzný výrobok valcuje internet.Twitter/BFM
StoryEditor

Toto šoklo aj nás. Kontroverzný burger s príchuťou ľudského mäsa valcuje svet a získava ceny

kov12.09.2022., 15:30h

Pri vývoji tohto výrobku nebol zranený žiadny človek, uviedla spoločnosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Švédska spoločnosť Oumph! prišla na trh s vskutku kontroverzným výrobkom. Ide o hamburger z falošného „ľudského mäsa“. Áno, čítaš dobre. Trik je v tom, že burger je vyrobený z rastlinných ingrediencií.

Rastlinný burger z „ľudského mäsa“

Podľa New York Post, spoločnosť pôvodne vydala svoj bizarne jedinečný hamburger pred Halloweenom 2021. Aby toho nebolo málo, pridali aj strašidelnú hororovú reklamu na svojom YouTube kanáli. Viacerí ľudia na sociálnych sieťach zostali v šoku a výrobok označili za prinajmenšom „znepokojujúci“.

Morbídny produkt však evidentne ľudí zaujal, a v lete 2022 si dokonca odniesol prestížne ocenenie Silver Brand Experience a Activation Lion na festivale kreativity Cannes Lions.

image

Krásny pivný svet: Spoznaj najbizarnejšie, najdrahšie a najzaujímavejšie pivá naprieč zemeguľou

Samotný koncept môže pôsobiť odpudzujúco, no jednoznačne získal body za kreativitu. Stále tu však zostáva otázka, prečo sa spoločnosť rozhodla replikovať ľudské mäso a predávať ho ako burger?

„Ako malá značka musíme byť odvážni a pripravení posunúť niektoré hranice, aby sme prerazili, a myslím si, že táto kampaň je dobrým príkladom toho, že to robíme,“ hovorí Henrik Åkerman, šéf globálneho brandingu v Oumph! 

A hoci kampaň určite prilákala pozornosť, slúži aj ako posolstvo pre ľudí, ktorí odsudzujú rastlinné mäso, že v skutočnosti nechutí ako mäso, píše web Insider.

„Cieľom bolo pripraviť chutný burger z ľudského mäsa na rastlinnej báze,“ tvrdí Tomás Ostiglia, výkonný kreatívny riaditeľ agentúry LOLA MullenLowe, spoločnosti, ktorá stojí za reklamnou kampaňou na burger.

Spoločnosť chce zmeniť spôsob stravovania

Åkerman si myslí, že akékoľvek mäso - dokonca aj ľudské mäso - môže byť nahradené rastlinným základom. „Naším poslaním je zmeniť spôsob stravovania ľudí a je našou povinnosťou využiť kreativitu ako nástroj na uskutočnenie tejto zmeny,“ vysvetľuje. 

Samotný burger je vyrobený zo sóje, húb, pšeničných bielkovín, rastlinných tukov a „záhadnej zmesi korenia“. 

Podľa serveru Vegan News spoločnosť podniká v oblasti rastlinných produktov a alternatív mäsa od roku 2015. Vo svojej ponuke majú napríklad rastlinné náhrady mäsových guličiek, rebierok, klobás či döner kebabu.

Ich výrobky sa predávajú v severských krajinách, Spojenom kráľovstve, Írsku, Nemecku, Holandsku, Južnej Afrike a Austrálii.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 06:00