Vedci testovali 57 000 potravín a ich vplyv na životné prostredie.Unsplash.com/fikri Rasyid/
StoryEditor

Toto milovníkov mäsa nepoteší. Nová štúdia objasnila vplyv potravín na životné prostredie

Michal Čiernik14.08.2022., 12:00h

Premýšľal si niekedy nad tým, aké škodlivé sú tvoje obľúbené jedlá pre životné prostredie? Vedci z Oxfordu teraz poskytli malý pohľad na to, aký vplyv majú potraviny na životné prostredie. Ako vzorku využili 57-tisíc jedál a nápojov.

Lajkuj Brainee.sk na

Tým vedcov okolo Dr. Michaela Clarka sa zamerali na emisie skleníkových plynov, využívanie pôdy a vody pri výrobe alebo pestovaní vybraných potravín. Na účely analýzy, vizualizácie a komunikácie tím spojil tieto štyri skóre do jedného odhadovaného zloženého skóre vplyvu na životné prostredie na 100 gramov produktu.

Profesor Peter Scarborough, profesor v Oxforde, povedal: „Táto práca je veľmi vzrušujúca. Po prvýkrát máme transparentnú a porovnateľnú metódu hodnotenia environmentálnej stopy viaczložkových spracovaných potravín.“

image

Najhoršie dopadli mäsové výrobky.

Pnas.org/

Produkty vyrobené z ovocia, zeleniny, cukru a múky, ako sú polievky, šaláty, chlieb a mnohé raňajkové cereálie, majú nízke skóre vplyvu. Podobne ako aj tekvica, pečené zemiaky, cibuľové krúžky, ryža, džúsy a olivy majú jedny z najmenších vplyvov. 

Naopak orechy a sušené ovocie, káva a morské plody, čaj, koláče, džemy, čokoláda a hotové jedlá majú jeden z najhorších dopadov na životné prostredie. 

Top desať jedál a nápojov, ktoré najmenej škodia životnému prostrediu

1.

Športové a energetické nápoje

2.

Šumivé nápoje vrátane koly

3.

Sirupy

4.

pečené zemiaky

5.

Čipsy

6.

Cibuľové krúžky

7.

Ryža

8.

pitta chlieb

9.

Šťavy a smoothies

10.

Olivy a kyslé uhorky

 

Najhoršie však dopadnú tí, ktorí jedia mäso, pretože na druhej strane zoznamu sa nachádza hovädzie a jahňacie mäso, ktoré je pre životné prostredie najhoršie.

Zozbierali údaje z 38-tisíc fariem

Výskumníci preskúmali 570 štúdií zameraných na vplyv výroby potravín na životné prostredie, ktoré zahŕňajú údaje z 38-tisíc fariem v 119 krajinách.

Richie Harrington, vedúci FoodDB, povedal: „Naša metóda vypĺňa informačnú medzeru o vplyvoch viaczložkových potravín na životné prostredie. Algoritmy, ktoré sme vyvinuli, dokážu odhadnúť percentuálny podiel každej jednotlivej zložky v produkte a priradiť tieto zložky k existujúcim databázam vplyvov na životné prostredie.“

image

Najlepšie na tom sú prekvapivo energetické nápoje.

Pnas.org/

Nie všetko čo je prospešné pre prírodu je zdravé aj pre človeka

Jennie Macdiarmid, profesorka udržateľnej výživy a zdravia na Rowett Institute, University of Aberdeen, povedala: „Dôležitým aspektom štúdie bolo prepojenie environmentálnych vplyvov zložených potravín s nutričnou kvalitou, čo ukazuje niektoré spojitosti medzi rôznymi parametrami. Použitím tejto novej metódy môžu výrobcovia znížiť dopad na životné prostredie a zároveň zabezpečiť vysokú nutričnú kvalitu produktov.” 

Pri porovnaní skóre vplyvu na životné prostredie s ich nutričnou hodnotou, ako je definovaná metódou Nutri-score, produkty, ktoré boli udržateľnejšie, mali tendenciu byť výživnejšie, vrátane mäsa a mäsových alternatív. Existujú však výnimky z tohto trendu, ako sú sladené nápoje, ktoré majú nízky dopad na životné prostredie, no zároveň majú slabé skóre z hľadiska nutričnej kvality.

image

Mäso

Brainee X Canva/

„Táto práca by mohla podporiť nástroje, ktoré spotrebiteľom pomôžu robiť rozhodnutia o nákupe potravín, ktoré sú udržateľnejšie z hľadiska životného prostredia. Ešte dôležitejšie je, že by to mohlo podnietiť maloobchodníkov a výrobcov potravín, aby znížili vplyv dodávok potravín na životné prostredie,“ povedal hlavný autor Michael Clark.

image

Svet sa mení a s ním aj stravovanie. Toto bude podľa vedcov na našom tanieri v roku 2050 úplne bežné

Je to prvýkrát, čo bola vyvinutá transparentná a reprodukovateľná metóda na hodnotenie vplyvov viaczložkových produktov na životné prostredie. Poskytuje prvý krok k tomu, aby spotrebitelia, maloobchodníci a tvorcovia politiky mohli prijímať informované rozhodnutia o vplyvoch potravín a nápojov na životné prostredie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 17:09