Pochádza z Bratislavy, kde žije dodnes, pravidelne to však strieda s Banskou Štiavnicou.
Na začiatku bolo:
Možno povedať, že to, kým som a čo robím dnes, má na svedomí súhra rôznych okolností. Môj otec bol elektrotechnik, ktorému som často pomáhal a hoci som postupne začínal inklinovať k technickému zameraniu, stále ma bavilo skúšať rôzne ďalšie veci a zlepšovať sa v nich. Tak to bolo napríklad so športom, ale napríklad aj varením. Od detstva som rád skúšal a vymýšľal rôzne recepty a testoval ich na svojich najbližších, najmä mladšej sestre. Som šťastný, že všetko z toho, čomu som sa venoval už od malička so mnou ostalo a v určitej miere ma to živí, no predovšetkým baví dodnes.
Môj príbeh:
V období dospievania ma začali fascinovať počítače, takže moje kroky smerovali na strednú školu s elektrotechnickým zameraním, kde som študoval počítačové systémy, a neskôr na Fakultu elektrotechniky a informatiky STU. V druhom ročníku som zistil, že ma to až tak nebaví. Začal študovať geodéziu a túžil som sa o tom dozvedieť čo najviac, uvedomoval som si však, že v tom nevidím dlhodobú perspektívu. Po skončení školy som sa vďaka technickému zameraniu a angličtine dostal do VÚB, kde som získal pozíciu asistenta projektového manažéra v čase, kedy sa u nás zavádzalo euro.
Čas kariérneho dozrievania:
Práca v banke ma od začiatku bavila a postupne som sa dopracoval k zameraniu Busines Continuity Management – najskôr na pozíciu špecialista, neskôr špecialista senior a teraz pôsobím ako vedúci malého tímu, ktorý priamo spolupracuje aj s vrcholovým manažmentom. Mojou náplňou práce je koordinácia krízového riadenia banky, čo získalo obrovský význam v roku 2020, kedy sme sa museli vysporiadať s pandémiou a v krátkom čase sprocesovať systém home-officov, nastavenia bezpečnosti a usilovať sa pritom o to, aby to malo čo najmenší negatívny dopad. Ďalšou situáciou bol aj nedávny začiatok vojny na Ukrajine, kde máme sesterskú banku, mali sme tam svojich ľudí a snažili sme sa im pomáhať dostať sa z krajiny.
Silné vlastnosti, ktoré uplatňujem v práci i v živote:
Keď ma niečo nadchne, som pre to zanietený, húževnatý a vo veciach som detailista. Keď sa teda niečomu začnem venovať, chcem sa v tom zdokonaľovať, aby som to mohol robiť na čo najvyššej úrovni. To platí o mojej hlavnej pracovnej náplni, ale aj o ďalších koníčkoch, ktorých mám pomerne veľa – či už ide o fotografovanie, predovšetkým eventov, gastronómiu, dobrovoľníctvo, starostlivosť o hostí v domčeku, ktorý prenajímam alebo squash. Všetky tieto činnosti ma však veľmi bavia a napriek tomu, že toho robím pomerne dosť, myslím, že si dokážem udržiavať dosť dobrý work-life balance.
Najväčší úspech vašej kariéry:
Za kariérny úspech považujem svoje pracovné zameranie v banke a to, čo sa nám podarilo po začiatku pandémie. Prvé týždne mali ľudia strach a neistotu, šlo bezprecedentnú situáciu, kedy nikto nevedel, čo bude. Smart working a home office sme mali zaužívané už aj predtým, nikto si však nevedel predstaviť, že bude takto fungovať celá firma. Ľudia nemali zariadenie, bezpečné pripojenie, čo je v prípade banky veľmi dôležité. Podarilo sa nám to však rýchlo zmobilizovať a skoordinovať a počas celých dvoch rokov úspešne riadiť. Na niečo takéto neexistoval manuál, o to viac ma teší, že sme to tak dobre zvládli.
Splnený sen:
Za veľký úspech považujem aj domček v Banskej Štiavnici, keďže ide v podstate o môj splnený sen. A aj v tomto prípade išlo o zhodu náhod. Počas covidu sme museli všetci prejsť na home office, u nás nazývaný smart working, počas ktorého som sa chystal do Štiavnice s partiou známych, pričom jedna z nich spomenula domček na predaj. Začal som si predstavovať, že by šlo o ideálny domček na prácu i prenájom, veci sa dali rýchlo do pohybu a ja som sa stal majiteľom Domu na Studenci, kde trávim veľa času, zveľaďujem ho a prenajímam.
Zároveň je to miesto, kde sa môžem venovať svojmu najväčšiemu hobby, ktorým je gastronómia – predovšetkým varenie, príprava kávy, latte art, miešanie koktailov. Zúčastnil som sa niekoľkých kurzov, v mnohom som však samouk. Venujem sa tomu pomerne intenzívne a niekoľkokrát do týždňa buď zdokonaľujem moje recepty alebo skúšam niečo nové. Baví ma riešiť to do detailov, od výberu kvalitných potravín, cez prípravu jedla až po samotné servírovanie, napríklad aj mojim hosťom, ktorí si domček prenajmú. Rád pre nich pripravujem aj kvalitné drinky, napríklad aj z Karpatského brandy.
Sny a méty:
Nemám konkrétne plány, kam by som sa chcel pracovne posunúť a kde by som sa videl o 10 rokov. Naopak, som spokojný s tým, kde som teraz a verím, že aj v budúcnosti budem mať takýto work-life balance a popri práci budem mať čas aj na radosti, ktoré napĺňajú a majú zmysel. Métou v súkromnom živote je založenie rodiny a deti, to sa však naplánovať nedá.
Vyvážený životný štýl:
Work-life balance je pre mňa základ, s tým, ako fungujem teraz som veľmi spokojný. V práci v banke si aj vďaka home-office dokážem vyvážene manažovať svoj voľný čas. Skúsenosti mi umožnili časť práce delegovať a rozložiť si to tak, aby som toho počas dňa stihol čo najviac –dobre si robiť svoju prácu, užívať si svoje hobby a popri tom riešiť aj svoje ďalšie projekty.
Veci, ktoré majú zmysel:
Venujem sa aj dobrovoľníctvu, pôsobím ako školiteľ v neziskovej organizácii Plusko, ktorá sa venuje neformálnemu vzdelávaniu mládeže, ide o tzv. zážitkovú pedagogiku. Organizujeme tábory, splavy, medzinárodné výmeny, spolupracujeme s detskými domovmi. Pre mňa samého boli tábory pravidelnou letnou aktivitou a mrzí ma, že v súčasnosti záujem detí a rodičov o takéto letné zážitky upadá.
Tento seriál článkov o mužoch ktorí nestarnú ale dozrievajú vám prináša Karpatské brandy Špeciál. www.karpatskebrandy.sk
- Príbeh KBŠ: Karpatské brandy Špeciál vzniklo v pezinskej pálenici už pred viac ako 50 rokmi. Pôvodne bolo určené do sektov Hubert, no pre svoju výnimočnosť sa zachovalo ako samostatná značka.
- Čas dozrievania: Dozrievanie v dubových sudoch je základom chute. Charakter dreva a čas má na brandy výrazný vplyv.
- Najcennejší poklad: Základom je zdravé víno, z ktorého sa dvojitou destiláciou získa kvalitný destilát.
- Silné vlastnosti: Unikátna chuť a vôňa KBŠ – nádherný súlad dreva s jemnosťou vanilky a sušeného ovocia.
- Najväčší úspech: KBŠ je na Slovensku ikonou a pravidelne získava zlaté medaily i vo svete.
NOVINKA: dve verzie slovenskej legendy Karpatské brandy Špeciál
Tradičná značka slovenského brandy, ktorá má za sebou viac ako 50 rokov skúseností rozšírila svoju ponuku. K obľúbenému päťročnému brandy KBŠ pribudla trojročná verzia KBŠ VS – Karpatské brandy Špeciál V.S. Táto skratka znamená „Very Special“.
„V.S. nechávame v dubových sudoch aspoň tri roky, čím umožníme vínnemu destilátu jemné prepojenie s drevom a umocníme vôňu vanilky a hrozienok. Nápoj si zároveň zachováva svoju charakteristickú decentnú sviežosť a vyváženú chuť pravého slovenského brandy,“ vraví Peter Ďuriš, Master Blender Karpatského brandy.
Dlhodobí milovníci, ale aj začiatočníci majú vďaka najnovšiemu prírastku opäť viac príležitostí vychutnávať si unikátne vlastnosti slovenského brandy.