Tieto potraviny sa tvária zdravo, no opak je pravdou,Unsplash/
StoryEditor

Tieto potraviny sa tvária zdravo, no opak je pravdou – nášmu telu škodia

Radka Rosenbergová07.04.2023., 09:00h

Myslíš si, že keď ich ješ, sú prospešné pre tvoje telo. Zamyslel si sa však niekedy nad tým, že tieto „zdravé“ potraviny ti skôr ubližujú ako prospievajú?

Lajkuj Brainee.sk na

Müsli

Povieš si, však to sú iba ovsené či pšeničné vločky obsahujúce vlákninu, ktorá navyše podporuje trávenie. To by bol možno veľký benefit, keby väčšina výrobkov neobsahovala nespočetné množstvo cukru. Okrem toho müsli vraj obsahujú dvakrát toľko tuku ako dvojitý cheesburger z McDonaldu. Možno nie sú práve najlepšou voľbou raňajkovéhu menu.

image

Müslli

Pixabay/

Zeleninové čipsy

Už len z názvu čipsy ti musí byť jasné, že nejde o žiadnu zdravú potravinu. Áno, možno sa javia ako lepšia alternatívna mastných zemiakových lupienkov, no tie zeleninové sa takisto vyprážajú v hektolitroch oleja, takže sú ním priveľmi napité a v konečnom dôsledku do seba dávaš iba ďalšie zbytočné kalórie. Zdravšou alternatívou sú pečené zeleninové čipsy, ktoré si môžeš urobiť aj doma. Navyše, vieš, čo obsahujú a sú oveľa chutnejšie, ako tie z obchodu.

Ryžové chlebíky

Nielen ryžové chlebíčky, ale aj burizóny, knäckebroty či iné extrudované potraviny môžu byť oveľa škodlivejšie, ako jeden krajec poctivého chleba. Navyše si po nich okamžité hladný, takže zješ oveľa viac ryžových chlebíkov ako si chcel. Okrem toho majú vyšší glykemický index ako sladká čokoláda, takže ti schudnúť veľmi nepomôžu.

image

Ryžové chlebíky

Pixabay/

Nízkotučné a nízkokalorické výrobky

Nízkotučné jogurty, muffiny, šalátové dresingy... Nie sú pre tvoje telo také prospešné, ako si možno myslíš. Obsahujú totiž obrovské množstvo cukru, takmer až 30 percent celého množstva potraviny. Takisto aj rôzne kávové nápoje s nízkym obsahom tuku – 450 mililitrov takejto presladenej tekutiny má iba dva gramy tuku, ale ohromných 33 gramov cukru, čo predstavuje 57 percent z celkových kalórií výrobku. Oveľa prospešnejší je pre teba starý dobrý turek do skla. Káva je zdraviu prospešný nápoj, nesladená znižuje riziko cukrovky a obsahuje antioxidanty, ktoré chránia srdce. Kofeín môže zlepšiť duševný a fyzický výkon či zvýšiť rýchlosť metabolizmu. Na to ti však nestačia sladené kávové nápoje, ktoré ti skôr škodia. Skús namiesto nich piť kvalitnú zrnkovú kávu bez cukru.

​Kokosový olej

Myslíš si, že je oveľa zdravšou náhradou olivového oleja, no pravdou je, že obsahuje rovnaké množstvo tuku a kalórií. Jedna čajová lyžička panenského kokosového oleja má 120 kalórií, štrnásť gramov tuku a trinásť gramov nasýtených mastných kyselín. Na porovnanie – rovnaké množstvo panenského olivového oleja obsahuje rovnaké množstvo kalórií a tuku a dva gramy nasýtených mastných kyselín. Navyše, v olivovom oleji je oveľa viac antioxidantov, než v tom kokosovom, okrem toho pomáha znížiť vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu.

image

Kokosový olej

Pixabay/

​Nápoje pre športovcov

Opäť sú veľkým zdrojom sacharidov a umelých sladidiel. Nie sú však až také nezdravé, obsahujú totiž aj rôzne iné prospešné látky pre tvoje telo ako vitamíny a minerály – vápnik, sodík, horčík či draslík. Takmer 600 mililitrov tejto tekutiny obsahuje však 34 gramov cukru, čo predstavuje zhruba osem čajových lyžičiek. Okrem toho podľa štúdie z roku 2019 že konzumácia športových nápojov a iných nápojov sladených cukrom je spojená s vyšším rizikom výskytu kardiovaskulárnych chorôb.

image

Himaľajská soľ

Pixabay/

Himalájska soľ

Táto ružová soľ sa ťaží v Pakistane na úpätí Himalájí. Obsahuje okolo 98 percent chloridu sodného, zvyšok tvoria stopové minerály ako draslík, horčík a vápnik. Nemá žiadne extra zdravotné výhody, keďže je výživovo podobná tej klasickej soli. Ľudia, ktorí tvrdia, že himalájska soľ je zdravšia, sa tak mýlia. V podstate je jedno, či si jedlo osolíš klasickou bielou soľou alebo himalájskou, žiadna z nich nie je zdravšia ako tá druhá.

image

Sušené ovocie

Pixabay/

​Sušené ovocie

Rozhodne je lepšie jesť čerstvé ovocie, pretože jeho sušená verzia obsahuje množstvo cukru. Okrem toho - sušením stráca vitamíny. Obsahuje dokonca dva až trikrát viac cukru než klasické ovocie, okolo 70 gramov v jednej porcii. Na porovnanie – jeden banán obsahuje iba dvanásť gramov cukru, čerstvé hrozno takmer 30 gramov. Platí, že vždy je čerstvé ovocie oveľa zdravšie ako to sušené.

Top rozhovor
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. december 2024 02:34