Treska v majonezeWikimedia/lyuksk
StoryEditor

Nejeden Slovák zostane poriadne nahnevaný. Známy web priniesol zoznam našich najhorších jedál, nechýba treska či strapačky

Miroslav Kamody26.05.2025., 08:00h

Dá sa vôbec súhlasiť s rebríčkom, v ktorom sú takmer všetky naše obľúbené jedlá?

Lajkuj Brainee.sk na

💡 Zhrnutie pre tých, ktorí rýchlo scrollujú:

  • Taste Atlas zverejnil rebríček 14 najhoršie hodnotených slovenských jedál.
  • Na prvom mieste skončila smotanová nátierka, nechýbajú ani treska, strapačky či makovník.
  • Portál tvrdí, že hodnotenia sú filtrované proti botom, nacionalistom aj patriotizmu.
  • Celkovo analyzovali 3 698 hodnotení, z ktorých uznali 2 719 ako relevantné.
  • Cieľom rebríčka vraj nie je hanobiť jedlá, ale podnietiť diskusiu a hrdosť na lokálnu kuchyňu.

Známy gastronomický portál Taste Atlas pravidelne prináša rôzne rebríčky jedál. A zatiaľ čo niektoré nás pravidelne tešia, ten najnovší poriadne nahnevá nejedného z nás. Bližšie sa totiž pozrel na tie najhoršie jedlá, ktoré svetu ponúkla slovenská kuchyňa.

image

Hotdogy sú čoraz populárnejšie. Kde si dáš v Bratislave tento obľúbený streetfood? Prinášame zoznam podnikov

Problémom však je, že na mnohé z nich ľudia jednoducho nedajú dopustiť. Dostalo sa do neslávneho kulinárskeho zoznamu aj tvoje obľúbené jedlo?

Milované klasiky

Celý rebríček sa skladá zo 14 jedál, z ktorých mnohé budú pravdepodobne patriť k tvojim najobľúbenejším. Nájdeš tu smotanovú nátierku (ktorá je podľa Taste Atlas úplne najhoršia), ryžový nákyp, strapačky, žemľovku či makovník. Väčšinu z nás však pichne pri srdci, pretože v zozname je aj naša milovaná treska.

image

Ryžový nákyp

Wikipedia/Maciarka

„Rebríčky jedál TasteAtlas sú založené na hodnoteniach publika s využitím série mechanizmov, ktoré rozpoznávajú skutočných používateľov a ignorujú hodnotenia botov, nacionalistov alebo lokálnych patriotov, a pridávajú pridanú hodnotu hodnoteniam používateľov, ktorých systém považuje za informovaných,” píše sa na webe.

Tisíce hodnotení

Ako sa ďalej uvádza, v zozname „14 najhoršie hodnotených slovenských jedál“ bolo do 19. mája 2025 zaznamenaných 3 698 hodnotení, z ktorých 2 719 systém uznal za legitímne. „Rebríčky by sa nemali považovať za konečný globálny záver o jedle. Ich účelom je propagovať vynikajúce lokálne jedlá, vštepovať hrdosť na tradičné jedlá a vzbudzovať zvedavosť o jedlách, ktoré ste ešte neskúšali,” dodáva portál.

image

Zisťovali sme, kde majú najlepší croissant v Bratislave: Snáď najznámejšia pekáreň sklamala, toto je naša topka

Ku každému jedlu sú uvedené aj zaujímavosti - napríklad v prípade spomínanej tresky nechýba informácia, že jej komerčnú verziu vymyslel v roku 1954 Július Boško z Nového Mesta nad Váhom. Celý zoznam nájdeš nižšie: 

1. Smotanová nátierka

2. Ryžový nákyp

3. Veka

4. Kokosové ježe

5. Treska

6. Demikát

7. Fliačky s kapustou

8. Karbonátky

9. Strapačky

10. Liptauer nátierka

11. Medvedie labky

12. Makovník

13. Žemľovka

14. Bratislavský rožok

Top rozhovor
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. jún 2025 08:13