
Kúsok Francúzska v podobe voňavých croissantov si dnes môžete vychutnať v mnohých bratislavských pekárňach. No kde naozaj stoja za to?
My z redakcie Brainee sme sa vydali na croissantovú misiu – navštívili sme päť z najlepšie hodnotených pekární v hlavnom meste, aby sme zistili, kde sa oplatí zastaviť. Sladké, slané, klasické aj extravagantné. Priprav sa, ideme na to (a varujeme vopred – čítanie môže spôsobiť neodolateľnú chuť na croissant)!
1. Asheri Patisserie (Záhradnícka 72, Bratislava)
Naša croissantová púť sa začala v útulnej pekárni Asheri Patisserie, kde dezerty pripravujú ručne a priamo pred očami zákazníkov v otvorenej kuchyni. Už pri vstupe nás privítala majiteľka s milým úsmevom a odporučila nám ich najobľúbenejšiu pochúťku – maslový croissant s pistáciovou náplňou, za rovných 5 eur.
Pre menšie priestory sme si croissant vzali so sebou a usadili sa v neďalekom parku. Nič to však neubralo na celkovom zážitku – práve naopak. Croissant bol pekne vláčny, zvonka jemne chrumkavý a plný bohatej pistáciovej náplne, ktorou sa v Asheri rozhodne nešetrí. Ocenili sme, že trendy príchuť pistácie bola vyvážená, nepresladená a jemná – taká, že ju zvládnete zjesť celú bez pocitu presýtenia. Výborný štart do dňa a ešte lepší začiatok našej croissantovej výpravy.
2. KRUH remeselná pekáreň (Vajnorská 1308/21, Bratislava)
Ďalšou zastávkou bola remeselná pekáreň KRUH, ktorá si medzi Bratislavčanmi získala meno najmä svojím poctivým prístupom a príjemnou terasou. Naša návšteva však dopadla trochu menej oslnivo. V čase, keď sme dorazili, zostal už v ponuke iba klasický maslový croissant za 2,40 €.
Žiaľ, tento kúsok nás príliš neoslovil. Išlo o pomerne obyčajný croissant bez výraznejšej chute, ktorý bol suchší a pri jedení sa dosť drobil. Je možné, že svoju rolu zohral aj čas návštevy – prišli sme až popoludní, keď už pečivo pravdepodobne nemalo svoju rannú čerstvosť. V porovnaní s pistáciovým pôžitkom z Asheri to bolo mierne sklamanie, hoci cenovo išlo o dostupnejšiu alternatívu.
3. Bloom Bakery (Blumentálska 19, Bratislava)
Tretím navštíveným podnikom bola pekáreň Bloom Bakery, ktorá nás už pri vstupe zaujala príjemným a štýlovým interiérom. Tentoraz sme sa rozhodli pre sviežejšiu, ovocnú alternatívu – višňový croissant s mascarpone za 4,80 €.
Úprimne, ani sme netušili, ako veľmi nás tento dezert nadchne. Už po prvom zahryznutí nás očarila osviežujúca chuť fresh šťavnatých višní v dokonalej harmónii s mascarpone, ktoré malo konzistenciu ako čerstvo vyšľahaná šľahačka. Cesto bolo mäkučké, maslové a pôsobilo úplne čerstvo. Jednoducho WAU – croissant, od ktorého sme sa nevedeli odtrhnúť.
4. Fleur Bakery (Štúrova 14/8, Bratislava)
Našou štvrtou zastávkou bola Fleur Bakery – minimalistická pekáreň s čistým interiérom a skromným vonkajším posedením. V ponuke nás zaujal netradičný mandľovo-slivkový croissant za 4,80 €, ktorý napokon úplne prekonal naše očakávania.
Táto kombinácia síce na papieri pôsobila zaujímavo, no až pri ochutnaní sme pochopili, ako výnimočná v skutočnosti je. Ak by ste si pri prvom súste zavreli oči, možno by ste si pomysleli, že jete tradičný moravský koláč – a to vôbec nemyslíme v zlom. Práve naopak, bol to unikátny zážitok, v ktorom sa stretla domáca chuť s francúzskou eleganciou. Croissant, ktorý rozhodne stojí za vyskúšanie – veď spojenie Česka a Francúzska nie je v gastronómii práve každodenná záležitosť.
5. Lviv Croissants (Hviezdoslavovo námestie 13, Bratislava)
Naša posledná zastávka patrila croissantovému raju menom Lviv Croissants, kde výber sladkých aj slaných variácií takmer zahltil naše rozhodovanie. Nakoniec sme si ako slanú bodku zvolili niečo úplne iné než doteraz – Caesar croissant s kuracím mäsom za 5,40 €.
Musíme uznať, že to bola výborná voľba. Croissant nám pripravili čerstvo priamo pred očami, takže sme si chvíľku počkali, no výsledok stál za to. Kombinácia čerstvej zeleniny, šťavnatého kuracieho mäsa a jemného dresingu bola chuťovo výborne vyvážená a rozhodne zasýtila. Vedeli by sme si ho predstaviť ako ideálnu desiatu či rýchly obed.
Je však pravda, že konzistenciou pripomínal skôr sendvič než klasický francúzsky croissant – takže ho len ťažko môžeme úplne fér porovnávať s ostatnými sladkými súťažiacimi. Napriek tomu bol výborný a ponúkol príjemné zakončenie našej croissantovej cesty – netradične a slano.
Záverečný verdikt? Neľahká úloha
Vytvoriť rebríček najlepších croissantov sa ukázalo ako omnoho náročnejšia výzva, než sme čakali. Každý z nich bol totiž úplne iný – od tradičných cez ovocné až po slané verzie – a v niečom jedinečný. Každá pekáreň si našla svoju cestu, ako tento ikonický francúzsky pečivový kúsok podať po svojom.
Ak by sme sa však mali riadiť čisto subjektívnymi dojmami a zážitkom z chuti, atmosféry a celkového pôžitku, poradie by vyzeralo takto:
- Bloom Bakery – za dokonale svieži višňový croissant s krémovým mascarpone a okamžité wau.
- Asheri Patisserie – za poctivý pistáciový sen priamo pred očami zákazníka.
- Fleur Bakery – za originálnu kombináciu mandlí a sliviek, ktorá pripomenula domáce chute v elegantnom šate.
- Lviv Croissants – za chutný slaný twist, ktorý síce pôsobil sendvičovo, no bol skvelým, sýtym prekvapením.
- KRUH remeselná pekáreň – za poctivý základ, no v porovnaní s ostatnými o niečo menej výrazný zážitok.
Čo však platí bez debaty – Bratislava má rozhodne čo ponúknuť každému croissantovému nadšencovi. Od remeselných klasík až po odvážne kombinácie chutí. Stačí sa vydať na vlastnú ochutnávaciu výpravu a možno objavíte svoj osobný croissantový top ešte inde. Lebo ako sme zistili – pri tomto pečive je miesto na experimenty vždy vítané.