Batoni Restaurant a Arabeska.Pixlr/ Facebook - Batoni Restaurant, Arabeska/
StoryEditor

Z Blízkeho východu, Kaukazu aj Peru rovno na Slovensko: Tieto reštaurácie v Bratislave založili cudzinci, nevieme si ich vynachváliť

Sarah Dobiašová19.05.2025., 14:00h

Bratislava je plná chutí, vôní a príbehov z celého sveta. Cudzinci, ktorí sa tu usadili, si splnili sen o vlastnom podniku a ponúkajú jedinečné miesta, kam sa radi vraciame.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektoré podniky sa nedajú zaradiť len podľa jedla. Sú to zážitky, ktoré vznikli z odvahy začať od nuly v novej krajine. Reštaurácie a bistrá, ktoré založili cudzinci v Bratislave, spájajú poctivú kuchyňu, kultúrnu rozmanitosť a skvelú atmosféru. Vybrali sme niekoľko z nich, ktoré si miestni zamilovali a niet sa čo čudovať.

1. Arabeska

Arabeska je rodinné bistro, ktoré založil Hasan Naser so svojou dcérou Khairieh. Spolu priniesli do Bratislavy chute, vône a atmosféru Palestíny. Varia podľa receptov Hasanovej mamy, a presne tak aj jedlo chutí. Domáco, poctivo a s veľkou dávkou srdca. Či už si dáš falafel, hummus, baba ghanoush alebo čerstvý pita chlieb, všetko je pripravované čerstvo a s rešpektom k tradícií. 

2. Zepen House

Majteľ Tigran Dzigua má gruzínske aj ukrajinské korene a vo svojich dvoch prevádzkach – na Mickiewiczovej ulici a vo Fresh Markete – ponúka jedlá, ktoré to krásne spájajú. Autentická gruzínska kuchyňa, výborné vareniky, poctivý boršč a, samozrejme, legendárne syrové chačapuri, ktoré ľudia milujú. Či si mäsožravec alebo vegetarián, pochutíš si. A nielen ty, podnik má skvelé recenzie a právom patrí medzi najobľúbenejšie zahraničné bistrá v meste.

3. Batoni Restaurant

Na Kolibe nájdeš reštauráciu Batoni, ktorú vedie ukrajinský majiteľ s láskou ku gruzínskej kuchyni a cítiť to v každom súste. V ponuke má nielen poctivé chačapuri či šťavnaté chinkali, ale aj boršč, tolmu, gruzínske vína či jahňacie kotlety. Pravidelne tu hrá živá hudba a organizujú sa ukrajinské večeri so spevákmi a hudobníkmi. Batoni stavia na kvalite. Suroviny dovážajú priamo z Gruzínska a Rakúska, a popri tradičných jedlách tu nájdeš aj klasiky ako viedenský rezeň či kačacie stehno. Skrátka miesto, kde sa stretáva Kaukaz, Ukrajina aj stredná Európa pri jednom stole.

image

Výbuch chutí a farieb. Toto sú najlepšie mexické reštaurácie v Bratislave

4. Colette

Za reštauráciou Colette stojí Michaela Budáčová a jej partner Anthony z Francúzska. Ich spoločný sen o mieste, kde sa stretne elegancia francúzskej kuchyne a pohostinnosť, sa pretavil do zážitku, ktorý chutí rovnako dobre, ako vyzerá. Voňavé foie gras. Okrem klasiky si môžeš dopriať aj prekvapivé degustačné menu, ktoré sa mení podľa nálady sezóny a fantázie šéfkuchára. V Colette sa jedlo mení na príbeh a zážitok. Presne ako vo Francúzsku, ale u nás doma.

5. Bloom Bakery

Za Bloom Bakery stoja Ukrajinci Mykola Nevrev a Oksana Isaienko a spolu dokázali, že pekárčina môže byť umenie aj zážitok. Na Blumentálskej vytvorili moderné bistro, ktoré vonia čerstvým kváskovým chlebom, dobrou kávou a výbornými raňajkami. Okrem toho nájdeš Bloom aj na Nivách, v Záhorskej Bystrici a nájdeš ich aj v kiosku, kde si môžeš vziať čerstvé pečivo so sebou. 

6. Casa Inka

Carlos Sotelo, pôvodom z Peru, priniesol do Bratislavy originálnu chuť svojej domoviny. V jeho reštaurácii Casa Inka si vychutnáš ceviche, lomo saltado či tradičnú causu, všetko pripravené s rešpektom k peruánskym tradíciám a s chuťami, ktoré spájajú Áziu, Európu a Južnú Ameriku.Či sa zastavíš priamo v reštaurácii, alebo si jedlo necháš priniesť domov, vždy sa môžeš spoľahnúť na čerstvosť a poctivú kuchyňu.

Či už túžiš po výlete do Gruzínska cez tanier chačapuri, po arabskom lahodnom hummuse, alebo po elegantnom francúzskom zážitku pri sviečkach, v Bratislave to všetko nájdeš. A to najkrajšie na tom je, že za každým podnikom stojí človek, ktorý sem priniesol kúsok seba a svojej krajiny a našiel mu nový domov práve tu.

Top rozhovor
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. jún 2025 11:05