
Niektoré podniky sa nedajú zaradiť len podľa jedla. Sú to zážitky, ktoré vznikli z odvahy začať od nuly v novej krajine. Reštaurácie a bistrá, ktoré založili cudzinci v Bratislave, spájajú poctivú kuchyňu, kultúrnu rozmanitosť a skvelú atmosféru. Vybrali sme niekoľko z nich, ktoré si miestni zamilovali a niet sa čo čudovať.
1. Arabeska
Arabeska je rodinné bistro, ktoré založil Hasan Naser so svojou dcérou Khairieh. Spolu priniesli do Bratislavy chute, vône a atmosféru Palestíny. Varia podľa receptov Hasanovej mamy, a presne tak aj jedlo chutí. Domáco, poctivo a s veľkou dávkou srdca. Či už si dáš falafel, hummus, baba ghanoush alebo čerstvý pita chlieb, všetko je pripravované čerstvo a s rešpektom k tradícií.
2. Zepen House
Majteľ Tigran Dzigua má gruzínske aj ukrajinské korene a vo svojich dvoch prevádzkach – na Mickiewiczovej ulici a vo Fresh Markete – ponúka jedlá, ktoré to krásne spájajú. Autentická gruzínska kuchyňa, výborné vareniky, poctivý boršč a, samozrejme, legendárne syrové chačapuri, ktoré ľudia milujú. Či si mäsožravec alebo vegetarián, pochutíš si. A nielen ty, podnik má skvelé recenzie a právom patrí medzi najobľúbenejšie zahraničné bistrá v meste.
3. Batoni Restaurant
Na Kolibe nájdeš reštauráciu Batoni, ktorú vedie ukrajinský majiteľ s láskou ku gruzínskej kuchyni a cítiť to v každom súste. V ponuke má nielen poctivé chačapuri či šťavnaté chinkali, ale aj boršč, tolmu, gruzínske vína či jahňacie kotlety. Pravidelne tu hrá živá hudba a organizujú sa ukrajinské večeri so spevákmi a hudobníkmi. Batoni stavia na kvalite. Suroviny dovážajú priamo z Gruzínska a Rakúska, a popri tradičných jedlách tu nájdeš aj klasiky ako viedenský rezeň či kačacie stehno. Skrátka miesto, kde sa stretáva Kaukaz, Ukrajina aj stredná Európa pri jednom stole.
4. Colette
Za reštauráciou Colette stojí Michaela Budáčová a jej partner Anthony z Francúzska. Ich spoločný sen o mieste, kde sa stretne elegancia francúzskej kuchyne a pohostinnosť, sa pretavil do zážitku, ktorý chutí rovnako dobre, ako vyzerá. Voňavé foie gras. Okrem klasiky si môžeš dopriať aj prekvapivé degustačné menu, ktoré sa mení podľa nálady sezóny a fantázie šéfkuchára. V Colette sa jedlo mení na príbeh a zážitok. Presne ako vo Francúzsku, ale u nás doma.
5. Bloom Bakery
Za Bloom Bakery stoja Ukrajinci Mykola Nevrev a Oksana Isaienko a spolu dokázali, že pekárčina môže byť umenie aj zážitok. Na Blumentálskej vytvorili moderné bistro, ktoré vonia čerstvým kváskovým chlebom, dobrou kávou a výbornými raňajkami. Okrem toho nájdeš Bloom aj na Nivách, v Záhorskej Bystrici a nájdeš ich aj v kiosku, kde si môžeš vziať čerstvé pečivo so sebou.
6. Casa Inka
Carlos Sotelo, pôvodom z Peru, priniesol do Bratislavy originálnu chuť svojej domoviny. V jeho reštaurácii Casa Inka si vychutnáš ceviche, lomo saltado či tradičnú causu, všetko pripravené s rešpektom k peruánskym tradíciám a s chuťami, ktoré spájajú Áziu, Európu a Južnú Ameriku.Či sa zastavíš priamo v reštaurácii, alebo si jedlo necháš priniesť domov, vždy sa môžeš spoľahnúť na čerstvosť a poctivú kuchyňu.
Či už túžiš po výlete do Gruzínska cez tanier chačapuri, po arabskom lahodnom hummuse, alebo po elegantnom francúzskom zážitku pri sviečkach, v Bratislave to všetko nájdeš. A to najkrajšie na tom je, že za každým podnikom stojí človek, ktorý sem priniesol kúsok seba a svojej krajiny a našiel mu nový domov práve tu.