Agát robí každú nedeľu meal prep na nasledujúci týždeň.Ig/@agattovie/
StoryEditor

ROZHOVOR Jedlo na týždeň do predu za pár eur: Nákup pre trojčlennú rodinu nás vyjde do 50 eur, hovorí Agát

Vanessa Parašínová24.08.2025., 11:00h

Som typ človeka, ktorému menej chutí, keď práve strávil hodinu v kuchyni obklopený chuťami a vôňami. Keď si na obed zohrejem hotové jedlo z chladničky, je to trochu ako keby mi ho pripravil niekto iný, tvrdí Agát.

Lajkuj Brainee.sk na

Agát zaujala na TikToku autentickým obsahom priamo zo svojej kuchyne – ukazuje, ako si každú nedeľu s prehľadom naplánuje, navarí a nakoniec porozdeľuje jedlo do krabičiek na nasledujúci týždeň. Práve v jednoduchosti a praktickosti jej videí tkvie ich čaro – a aj dôvod, prečo si získali tisíce sledovateľov.

V našom rozhovore sa dozvieš:

  • ako to vyzerá v nedeľu dopoludnia u Agát doma,
  • ako rieši skladovanie jedla počas týždňa, aby sa nepokazilo,
  • čo je pri meal prepe kľúčové,
  • prečo si myslí, že pri lacnejších nákupoch potravín zohráva úlohu sezónnosť,
  • za akú položku je ochotná minúť najviac peňazí.

„Nedeľný meal prep s Agát” alebo inak – tvoj ikonický koncept videí. Kedy si objavila čaro prípravy jedla dopredu?

V roku 2020, v čase najväčších covidových opatrení, som sa nasťahovala do bytu so svojím priateľom – dnes už manželom – a popri online štúdiu som každý deň varila. Varím rada a baví ma to, no popri množstve povinností a zadaní to bolo náročné. Také náročné, až som z toho kolotoča ochorela. 

Vtedy mi mama navarila veľké hrnce mojich obľúbených jedál, ktoré sme jedli najbližšie dni. Veľmi mi to pomohlo. A prinieslo mi to myšlienku, že takto si predsa môžem na viac dní navariť aj sama a ušetriť si každodenné umývanie kopy riadu a stresy, ako stihnem medzi dvoma prednáškami aj navariť, aj sa najesť. A odvtedy varím každú nedeľu na štyri dni a svoj systém len zlepšujem.

Ako to vyzerá v praxi u vás doma v nedeľu? Koľko času ti meal prep zaberie a koľko jedál za jeden deň pripravíš?

Ráno okolo siedmej vstávame, naraňajkujeme sa a ja sa púšťam do varenia. Manžel zvykne zobrať dieťa von, aby som mala priestor venovať sa príprave jedál. Každú nedeľu varím obed a dve ďalšie hlavné jedlá. Každé z nich potom jeme dva dni na obedy. Okrem toho väčšinou robím aj niečo sladké, koláč či nepečený dezert, napečiem chlieb alebo iné pečivo a postarám sa o všetky moje fermentované projekty. Scedím kefír, zlejem kombuchu, nakŕmim kvások. 

Keď ostane čas, spravím ešte nejakú pomazánku na chlieb, polievku, alebo moje domáce musli z ovsených vločiek, sušeného ovocia a orechov. Jedlá nakrabičkujem a nechám vychladnúť. Vždy sa snažím, aby som bola pred dvanástou hotová, aby som mohla v pokoji uložiť dieťa na obedný spánok. Potom už len naskladám jedlá do chladničky a do štvrtka nemusím variť, ak teda nedostanem chuť na teplé raňajky alebo večeru.

image

Snaží sa nakombinovať recepty z toho, čo je doma, čo je v sezóne, na čo majú chuť a čo je v akcii.

Ig/@agattovie/

Takže sa nájdu aj dni, kedy varíš spontánne?

Na spontánne varenie mám vyhradené piatky. Znie to trochu ako paradox, ale je to tak. Piatok je pre mňa deň, kedy likvidujem všetky zvyšky z chladničky a snažím sa ich skombinovať do jedla, aby som chladničku vyprázdnila pred veľkým nákupom a nič sa v nej nestihlo pokaziť.

A tiež, ako som spomínala, raňajky a večere sú u nás čisto podľa chuti, takže niekedy varím kaše, chystám vajíčka, alebo pripravím cestoviny, rýchlu polievku či pečené zemiaky.

image

Eva vyrába tenisky z kávy či pneumatík: Je to oveľa drahšie ako použitie nových materiálov, dva rovnaké kusy nenájdeš

Ako riešiš skladovanie jedla počas týždňa, aby sa nepokazilo? Napríklad pri čerstvom mäse či mliečnych výrobkoch, ktoré do jedálnička určite patria …

Jedlo čo najskôr po dovarení naložím do nádob, aby vychladlo a aby som ho mohla vzduchotesne uzavrieť a odložiť do chladničky. Najväčšie riziko predstavujú jedlá, ktoré boli pridlho vystavené izbovej teplote. Snažím sa jedálniček plánovať tak, aby sme jedlá z čerstvého mäsa zjedli ako prvé, na neskoršie dni varím buď vegetariánske jedlá alebo občas jedlá s údeninou. Mliečne produkty majú dlhšiu životnosť ako mäso, najmä tie kyslomliečne. Domáci jogurt, ktorý si pripravujem, vydrží dobrý aj dva týždne.

Svoje varenie a krabičkovanie zdieľaš s ľuďmi na sociálnych sieťach – vieš si predstaviť, že by ťa to živilo? Čomu sa okrem toho venuješ?

Na to, aby ma takáto činnosť uživila, by som musela mať oveľa väčšie publikum. Okrem toho, že som na rodičovskej  „dovolenke” (malo by sa to volať rodičovská služba, nie?), teda väčšinu času trávim s tým najdôležitejším človiečikom na svete, na čiastočný úväzok učím literárno dramatický odbor na základnej umeleckej škole. Táto práca ma veľmi baví a napĺňa, určite by som ju nechcela opustiť pre tvorbu internetového obsahu. Točiť videá je síce zábava, ale skutočný ľudský kontakt má pre mňa oveľa vyššiu hodnotu.

Ako a podľa čoho si plánuješ jedálniček na celý týždeň?

Raz za týždeň si sadnem ku svojej jedálničkovej tabuľke a snažím sa nakombinovať recepty z toho, čo je doma, čo je v sezóne, na čo máme chuť a čo je v akcii. Ako mladá rodina, ktorá sa snaží splniť si sen o bývaní v dome, musíme mať na potraviny rozumný rozpočet. Jednoduché, od základu pripravované jedlá sú aj ekonomickejšie. 

Plán na predchádzajúci týždeň napríklad vyzeral takto: v sobotu boli na stole zemiaky prekladané omáčkou s mletým bravčovým mäsom. V nedeľu nasledovali kuracie plátky v šampiňónovej omáčke podávané s ryžou. Pondelok a utorok patrili „burrito miskám“ – ryži obloženej kuracím mäsom, fazuľou, paradajkami, kukuricou a jalapeňos papričkami, doplnenými jogurtovým dresingom s limetkovou šťavou a pálivou údenou paprikou. V stredu a vo štvrtok bol na jedálnom lístku tuniakový šalát s hriankami a týždeň sa zakončil v piatok kváskovou pizzou.

image

Podľa Agát je pri nákupe lacných potravín kľúčová sezónnosť.

Ig/@agattovie/

Nestane sa ti občas, že v nejaký deň vlastne vôbec nemáš chuť na to, čo si si dopredu v nedeľu pripravila? Alebo si niečoho „prejedená”?

Toto sa mi popravde už dlho nestalo. Ja som skôr ten typ človeka, ktorému menej chutí, keď práve strávil hodinu v kuchyni obklopený tými chuťami a vôňami, ktoré ho čakajú. Keď si na obed ohrejem hotové jedlo z chladničky, je to trochu ako keby mi ho pripravil niekto iný. A teda základ je plánovať také jedlá, ktoré máme naozaj radi a úprimne sa na ne tešíme. 

Pravdaže, už sa mi stalo aj to, že sa niečo nepodarilo podľa predstáv. Ale razím myšlienku, že všetko sa dá zachrániť. Keď sa mi raz nepodarila krémová polievka, pridala som do nej maslo a ďalšie koreniny a bola z nej omáčka na cestoviny.

Aké jedlá varíš najčastejšie – máš nejaké stálice?

Mám okruh surovín, ktoré mi chutia v každej podobe. Patria medzi ne zemiaky, šošovica, fazuľa, kuracie mäso, brokolica, mrkva, kyslá kapusta a podobne. Moje úplne najobľúbenejšie jedlo už od detstva je pečené kuracie stehno, to mávame na rôzne spôsoby možno aj každý druhý týždeň. Veľmi rada mám aj prívarky a kyslé polievky. V poslednom čase som si veľmi obľúbila obilninové misky. 

Základ tvorí ryža, pohánka alebo iná obilnina a na ňu naukladám niekoľko druhov zeleniny, mäso alebo tofu a pestrá miska je na svete. Zo sladkého najčastejšie robím domáce čokoládové maškrtníky a koláče z kysnutého cesta. Sú recepty, ku ktorým sa rada vraciam, ale zároveň aj rada skúšam nové veci a experimentujem.

Takže raňajkový a večerový meal prep nerobíš? 

Obedy sú to, čo pripravujem až do finálnej podoby. Väčšinou to vyzerá tak, že jediné, čo s obedom treba urobiť, je ohriať pripravenú porciu. Okrem obedov v nedeľu chystám aj iné veci, tie by som pomenovala skôr domácimi “polotovarmi” ako jogurt, kefír, cereálie, koláče, muffiny, pečivo, pomazánky, jednoducho veci, ktoré sú pripravené v chladničke či v skrinke a jedlo si z nich už vieme vyskladať podľa chuti.

Čerstvo po pôrode, keď sme mávali také hektickejšie rána, robievala som si raňajkové sendviče do mrazničky, aby som nemusela nič krájať a natierať s bábätkom na rukách. Taký sendvič plnený omeletou, šunkou a syrom som si do chrumkava ohriala na panvici a raňajky boli na svete. Teraz už je z bábätka parťák, ktorý pomáha aj s krájaním a natieraním, a tak si raňajky chystáme spoločne.

image

Ľudský kontakt má pre ňu oveľa väčšiu hodnotu, ako tvorba kontentu na sociálnych sieťach.

Ig/@agattovie/

Čo je podľa teba pri meal prepe najkľúčovejšie? Nejaké tipy pre ľudí, ktorí by s ním radi začali?

Najkľúčovejšie? Určite plánovanie. Naplánovať si také jedlá, o ktorých viem, že budem mať na ne chuť a že budú dobré aj zohriate. Najľahšia cesta ako si meal prep znechutiť, je navariť si päť rovnakých jedál na celý týždeň, o ktorých už v prvý deň zistíte, že vám nechutia. 

Každému, kto by chcel s takýmto krabičkovaním začať, by som poradila začať v malom a neklásť si hneď od začiatku privysoké ciele. Skúste si najprv navariť na dva dni a sledujte, či to pre vás funguje. Krabičkovanie nie je pre každého. Niektorí ľudia majú k ohrievanému jedlu odpor, iní si zas nevedia predstaviť, že jedia to isté jedlo viackrát za sebou. Každý má svoje preferencie a tak je to v poriadku.

Ako reagujú ostatní z rodiny – vážia si to, alebo občas frflú, že by chceli niečo „čerstvé“?

Môj manžel je najväčší fanúšik mojej kuchyne a meal prepu. Keď sme ešte obaja denne chodili do práce mimo domu, ráno si každý zbalil pripravené jedlo z chladničky a fungovalo to perfektne. Teraz si zas obaja užívame, že je jedlo nachystané hneď ako sme hladní, pretože varenie s dieťaťom sa vie dobre časovo natiahnuť. Pravdaže sú aj jedlá, ktoré sú najlepšie hneď po uvarení. Tie zvyknem plánovať na piatok, sobotu a nedeľu, kedy pripravujem každý deň čerstvý obed. Cestoviny, halušky, pečené zemiaky, pizza a podobne.

A čo sa týka drobca, ešte nevie poriadne rozprávať, ale keby vedel, určite by zhodnotil, že sa mu viac ráta, keď ho mama doobedu vezme na pieskovisko, ako keby jej mal hodinu visieť na nohe v kuchyni, kým navarí tip-top čerstvé jedlo.

Máš aj nejaký meal prep fail, kedy sa niečo nepodarilo jak malo?

Za posledné obdobie je to určite môj prvý pokus o domáce gnocchi, s ktorými som sa dlho babrala, aby som ich vytvarovala a potom sa mi ich podarilo rozvariť. Úprimne, vždy sa nájde aspoň jedna zložka, ktorá sa nepodarí úplne podľa predstáv. 

Väčšinou sa to dá nejako zachrániť, ale nie vždy. Raz som tak uvarila ohnivú karfiolovú polievku s haluškami. Namiesto sladkej papriky som do zápražky použila štedrú dávku chilli. Odvtedy mám všetky koreničky poriadne označené.

Aké najväčšie výhody so sebou meal prep prináša?

Pre mňa je to pohodlie hotového jedla, ktoré je zároveň domáce a presne viem, z akých je surovín. Každodenné varenie obnáša veľkú dávku mentálnej energie – už len vymyslieť každý deň, čo variť, dá človeku zabrať, ak je to len na ňom. Kým som chodila denne do práce, bola to nutnosť, ak som nechcela chodiť každý deň na drahé menučka. Teraz, keď som väčšinu dní doma, považujem za veľkú slobodu, že nemusím byť vždy o pol dvanástej nastúpená pri sporáku. Pohybujem sa dňami s väčšou ľahkosťou.

Plánovanie jedálnička na celý týždeň ušetrí nielen čas, ale istotne aj peniaze. Koľko ťa zhruba vyjde týždenný nákup pre trojčlennú rodinu?

Áno, je to tak. Snažím sa plánovať jedlá tak, aby sa mi doma nekopili nevyužité suroviny. Viem, že v jednom recepte použijem pol brokolice? Tú druhú polovicu zaradím do iného receptu. Na nákupy potravín chodíme raz týždenne, v sobotu. Tieto sobotné nákupy sa väčšinou zmestia do 50 €. Občas robím väčšie nákupy trvanlivých potravín. Zhruba každé tri mesiace vo veľkom objednávam orechy, sušené ovocie, semienka a orechové maslá.

Máš aj nejaký stanovený budget – týždenný a mesačný?

Bežný týždenný nákup sa teda pohybuje medzi 30 – 50 €. Keď zarátam aj tie občasné väčšie nákupy, vojdeme sa do 300 € mesačne, niekedy je to aj menej. Záleží od sezóny, v lete je napríklad oveľa dostupnejšia zelenina a ovocie. Niečo málo si vieme vypestovať, ale máme aj veľa záhradkárov v okolí, ktorí sa s nami radi podelia o úrodu.

image

Má okruh surovín, ktoré jej chutia v každej podobe.

Ig/@agattovie/

Máš nejaký osvedčený návod, ako nakupovať lacno, no zároveň kvalitné a výživné potraviny?

Myslím si, že kľúčová je sezónnosť. Nedávno som čítala komentár jednej panej, ktorá písala, že u nich doma padne 20 € denne len na ovocie. Jej deti totiž jedia dve vaničky malín denne, černice, mango, ananás…v marci. Je to samozrejme ich vec, ale myslím, že sa zhodneme, že sa dá v marci zohnať aj dostupnejšie ovocie. Tieto potraviny sú tiež plné živín a stoja pár centov: sušené strukoviny – šošovica, fazuľa, cícer, hrach, ďalej cibuľa, mrkva, kapusta, kyslá kapusta, cvikla, jablká, banány, mlieko, tvaroh. Na jeseň všetky druhy tekvíc, začiatkom leta bobuľové ovocie.

A potom, kvalita je relatívny pojem, ale pre mňa je to poctivo pripravené jedlo zo základných surovín. Ak niekto takéto jedlá predáva už hotové, väčšinou si za to treba poriadne priplatiť. Ja to teda robím naopak. Kupujem suroviny a poctivá príprava sa deje u mňa v kuchyni.

Na čo si ochotná dať najviac peňazí a pozeráš sa na zľavy?

Poviem to takto: na ceny sa pozerám vždy, ale sú položky, pri ktorých sa naozaj oplatí priplatiť za kvalitu. To sú pre mňa napríklad koreniny. Lacný a drahý zemiak sú na nerozoznanie. Za to lacný bobkový list je slabý a bez vône, zatiaľ čo o niečo drahší „značkový” rozvonia celé jedlo aj kuchyňu. Rada si priplatím aj za kvalitné orechy. Držím sa pravidla, že drvivá väčšina nákupného košíka sú veci, ktoré si nedokážem vyrobiť. Namiesto toho, aby som kúpila pol kilový balíček cereálií za 5 €, za rovnakú cenu si nakúpim suroviny, z ktorých vyrobím dve kilá domáceho musli s lepším zložením aj chuťou.

Áno, na zľavy pozerám. Dá sa vďaka nim ostať v rozumnom rozpočte bez toho, aby sme sa museli nejako obmedzovať. Do svojich receptov kombinujem suroviny, ktoré sú doma a tie, ktoré sú v ten týždeň za zvýhodnené ceny.

Navštevujete občas aj reštaurácie, alebo si niekedy uľahčíte deň objednávkou rýchlej donáškovej pizze?

Pravdaže, reštaurácie aj donášky majú v našom živote svoje miesto. Myslím, že každý milovník jedla rád ochutnáva nové veci. Drvivú väčšinu jedál jeme doma, keď sa teda rozhodneme jesť von, malo by to stáť za to.

image

Greenfluencerka Rozárie: Nejde o dokonalosť. Jedno plastové vrecko na pečivo používam aj mesiac vkuse

Top rozhovor
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. december 2025 04:50