Fľaša vína za mobil.Unsplash/Louis-hansel
StoryEditor

Ak pri vstupe odovzdáš mobil, dostaneš fľašu vína zadarmo. Talianska reštaurácia chce prinútiť ľudí viac komunikovať

Lukáš HroniDnes.cz20.04.2024., 12:30h

So zaujímavým spôsobom, ako stravníkov prinútiť k vzájomnej komunikácii, prišiel majiteľ reštaurácie v severotalianskej Verone. Prichádzajúce páry nabáda, aby sa načas vzdali svojich mobilov. Odmenou im je fľaša červeného vína zadarmo.

Lajkuj Brainee.sk na

Podmienkou pre získanie fľaše Maia Pinot Noir zadarmo je, že každý pár pri príchode odovzdá svoje telefóny do malej skrinky pri vchode. Kľúč od nej následne ukážu čašníkovi, ktorý im fľašu prinesie. A odozva je veľmi pozitívna. Podľa majiteľa iba nedávno otvoreného podniku totiž jeho ponuku využíva 90 percent hostí.

„Chceli sme otvoriť reštauráciu, ktorá sa bude líšiť od ostatných. Zvolili sme teda tento formát – zákazníci sa môžu rozhodnúť, či sa zrieknu technológie a zároveň si spoločne užijú veselý okamih,“ uviedol pre britský The Guardian Angelo Lella, majiteľ reštaurácie Al Condominio, ktorú otvoril tento rok v marci.

image

Talianskeho vinára našli mŕtveho v sude s proseccom. Snažil sa zachrániť svojho kolegu

Účelom tejto digitálnej detoxikácie má byť povzbudenie hostí, aby vzájomne konverzovali namiesto toho, aby sa neustále pozerali do svojich telefónov. „Technológie sa stávajú problémom. Nie je dôvod sa každých päť sekúnd pozerať do mobilného telefónu. Pre mnoho ľudí je to však ako droga. Takto majú príležitosť ho odložiť a vypiť si dobré víno,“ dodal Lella.

image

Účelom tejto digitálnej detoxikácie má byť povzbudenie hostí, aby vzájomne konverzovali namiesto toho, aby sa neustále pozerali do svojich telefónov.

Facebook/Al Condominio

V situácii, keď do podniku dorazí väčšia skupina hostí, sa ponuka fľaše červeného vína zadarmo vzťahuje na štyroch ľudí. Al Condominio je podľa The Guardian považovaná za prvú reštauráciu v regióne Veneto, ktorá prijala takúto iniciatívu, avšak v Taliansku existujú aj ďalšie. Britský denník spomenul napríklad reštauráciu Separè 1968 v Marina di Cecina v Toskánsku. Tá zákazníkom, ktorí sa vzdajú svojich telefónov, ponúka poukážky.

S mobilnými závislákmi bojujú aj inde vo svete

Reštauračné podniky v Taliansku nie sú v tomto ohľade jedinými. Vlastné spôsoby, ako hostí odpútať od ich mobilov, vymýšľajú aj inde. Reštaurácie aj bary sa totiž s týmto návštevníckym nešvárom stretávajú dlhodobo.

Napríklad v auguste 2018 otvorený koktailový bar Chihuahua Julep vo fínskych Helsinkách najskôr hosťom odporúčal, aby počas doby strávenej v jeho priestoroch svoje telefóny nepoužívali. Pomerne skoro však prišlo ráznejšie opatrenie, zavedený bol úplný zákaz používania mobilov. Zamestnanci tak po návštevníkoch vyžadovali, aby svoje telefóny pri vstupe odložili do pripravenej krabice.

image

Kvôli hosťom, ktorí sa spolu nebavili, urobil z baru Faradayovu klietku.

Facebook/The Gin Tub

Akokoľvek sa môže zdať rozhodnutie helsinského baru striktné, tak to nie je nič v porovnaní s prístupom majiteľa kokteilového baru v britskom meste Hove. Ten sa kvôli zvyšujúcemu sa počtu hostí, ktorí sa namiesto vzájomnej komunikácii venovali telefónom, rozhodol vyrobiť vlastnú „rušičku“ signálu.

A to úplne legálnou cestou - v roku 2016 na steny podniku nechal umiestniť striebornú fóliu a na strop medené pletivo. Kvôli hosťom, ktorí sa spolu nebavili, urobil z baru Faradayovu klietku.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:32