.äV Amsterdame otvorili klub digitálneho detoxu.Profimedia.cz/
StoryEditor

V Amsterdame otvorili klub digitálneho detoxu. S mobilom ťa do neho nepustia

dvojiDnes.cz26.02.2024., 14:41h

V nedeľu 4. februára sa kaviareň Cafe Brecht v Amsterdame prvýkrát premenila na zónu bez displejov mobilov alebo laptopov. Takzvaný offline klub, ktorý sa tu koná každú nedeľu od 10:30 do 12:30, je miesto, kam je možné prísť s kamarátom alebo sami, prečítať si knihu, zahrať doskovú hru alebo pokojne aj háčkovať. Má to však jedinú podmienku: pri vchode musí návštevník odovzdať všetku elektroniku.

Lajkuj Brainee.sk na

Stále viac ľudí je závislých od svojich mobilných telefónov, ukazujú štatistiky. Čas ľudí strávený pri obrazovkách prudko rastie a mnohí ľudia denne strácajú množstvo minút skrolovaním. Zároveň ale v mnohých rastie túžba po offline kontakte a skutočných väzbách. Práve pre nich v Amsterdame založili The Offline Club. Vstup do neho je zadarmo, je však nutné sa vopred objednať.

image

Žiadny mobil a sociálne siete. Štyri zaručené rady, ako si dať cez Vianoce dokonalý digitálny detox

„Náš klub je to miesto, kde sa môžete stretnúť s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi a oddýchnuť si bez digitálneho rozptyľovania,“ hovorí magazínu Bedrock o akciách v Cafe Brecht jeho prevádzkovateľ Ilya Kneppelhout.

„Vlastne u nás môžete robiť čokoľvek, ak na to nepotrebujete telefón,“ vysvetľuje Kneppelhout. Podľa neho klub ponúka možnosť odreagovať sa, spojiť sa s ostatnými, vymieňať si nápady, premýšľať alebo jednoducho len nechať prúdiť svoju kreativitu.

Dve hodiny denne sú už veľa

Nadmerné používanie smartfónu má negatívne účinky na koncentráciu, potvrdzujú mnohé vedecké štúdie. Môže tiež spôsobiť problémy so spánkom, stres, kvôli pocitu byť stále na dosah, depresívne pocity av neposlednom rade aj problémy s očami. „Dve hodiny denne na telefóne sú už problematické,“ potvrdzuje holandský psychológ Chris van Balen. Tiež prieskum spoločnosti EenVandaag nedávno ukázal, že 33 percent mladých ľudí sa považuje za závislých na smartfóne.

„V dnešnej dobe sme k svojim smartfónom tak priľnuli, že je ťažké sa od nich držať ďalej,“ dodáva organizátor klubu. Bez toho, aby si to ľudia uvedomovali, siahajú po telefónoch, keď ich niečo rozptyľuje. Aj keď o niečom hovorí, majú tendenciu siahnuť po telefóne, aby si mohli ukázať obrázok alebo vygoogliť názov. „Zrazu sa ocitneme s tou vecou v ruke znova. Potom sa nám objavia aplikácie, e-mail alebo nejaké iné upozornenie a ten okamih je preč,“ dodáva.

Ak sa nový podnikateľský zámer v meste uchytí, ukáže čas. Záujem o doterajšie akcie v klube nasvedčuje tomu, že zákazníci koncept vítajú. Len na prvú akciu Kneppelhout vyčlenil 35 miest, ale prihlásila sa ich viac ako stovka.

„Ak chcete začať s novým návykom, musíte začať v malom. Takže ideme na to,“ pozýva na akcie v klube organizátor akcií. V stretnutiach chce pokračovať aj do budúcna, uzavrel holandský magazín.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:28