To to je desať najstarších krčiem na sveteProfimedia.cz/
StoryEditor

Pili v nich vikingovia, križiaci aj čarodejnice. To to je desať najstarších krčiem na svete

Karolína SýkorováiDnes.cz22.10.2023., 10:00h

Pivnice vytesané do skaly, v ktorých údajne popíjali križiaci či podnik v Rakúsku, v ktorom sedával Wolfgang Amadeus Mozart. Tieto najstaršie bary môžeš navštíviť aj dnes.

Lajkuj Brainee.sk na

O niektorých sa povráva, že sú staré viac ako tisíc rokov, údajne si pamätajú časy križiakov vikingov či čarodejníc. Za najstaršími krčmami na svete dokonca nemusíš cestovať ďaleko, nájdeme ich v Nemecku, Rakúsku, Írsku a Anglicku.

Pirátska krčma v USA

White Horse Tavern, ktorú by sme našli v Newporte na Rhode Islande, je pokladaná za najstaršiu stále fungujúcu krčmu v USA. Založená bola európskymi osadníkmi v roku 1673. V rozľahlej červenej budove, ktorá je ukážkovým príkladom americkej architektúry sedemnásteho storočia, sa schádzala miestna elita.

image

White Horse Tavern, ktorú by sme našli v Newporte na Rhode Islande, je pokladaná za najstaršiu stále fungujúcu krčmu v USA.

Profimedia.cz/

Majiteľom krčmy sa v roku 1702 stal známy pirát William Mayes. Hoci miestni nedali na piráta dopustiť, britskej koloniálnej správe bol tŕňom v oku. Čoskoro tak podnik odovzdal svojej sestre, v rodine ktorej zostal bezmála dvesto rokov.

Avšak nie všetci majitelia sa mu venovali tak, ako by si zaslúžil. V polovici minulého storočia budova schátrala natoľko, že jej hrozila demolácia. Našťastie sa jej dostalo pamiatkovej ochrany, bola starostlivo zrekonštruovaná, a ďalej tak môže slúžiť svojmu pôvodnému účelu.

Vojvodský pivovar v Nemecku

Pivnicu a pivovar Hofbräuhaus am Platzl v Mníchove nezaložil nikto menší ako bavorský vojvoda Viliam V. v roku 1589. Nie aby potešil svojich poddaných - zásobovať zlatistým mokom mali vojvodský dvor. Viliamova rezidencia vtedy stála hneď za rohom, takže núdza o pivo skutočne netrpel.

image

Bar, ktorý nikdy nezatváral, či podnik len pre škaredých. Takto to vyzeralo v krčmách pred stovkami rokov

V roku 1612 tu vznikla nová verzia piva takzvaný Maibock, ktorej mesto vďačí bez preháňania za svoju existenciu. Keď za tridsaťročnej vojny, v roku 1632, pritiahli vojská švédskeho kráľa Gustava Adolfa, hrozili vyrabovať a vypáliť celý Mníchov. Mešťania kráľa zjednali, aby mesto ušetril za šesť tisíc galónov (približne 22 800 litrov) miestneho piva, predovšetkým práve silného Maibocku.

image

Pivnicu a pivovar Hofbräuhaus am Platzl v Mníchove nezaložil nikto menší ako bavorský vojvoda Viliam V. v roku 1589.

Profimedia.cz/

Kráčali tadiaľto aj moderné dejiny. Práve v tejto pivnici Adolf Hitler v roku 1921 predstavil nový program strany DAP. Hosťami tu boli aj Vladimír Lenin, Michail Gorbačov či americkí prezidenti John F. Kennedy a George HW Bush.

Krčma írskej čarodejnice

Kyteler‘s Inn v írskom Kilkenny sa podobne ako White Horse Tavern môže pochváliť zaujímavou majiteľkou. V tomto prípade ide dokonca o samotnú zakladateľku - v 20. rokoch 14. storočia jej mala byť neslávne známa Alice de Kyteler. Tá bola v roku 1324 ako prvý človek v Írsku usvedčená z čarodejníctva a odsúdená na upálenie na hranici.

image

Krčma írskej čarodejnice Kyteler‘s Inn v írskom Kilkenny.

Profimedia.cz/

Vďaka kontaktom, ktoré nadobudla vo svojej krčme, sa jej však podarilo utiecť do Anglicka, kde jej stopa v dejinách mizne. Alicina slúžka Petronella de Meath už také šťastie nemala. Bola zajatá a mučená, kým sa k čarodejníctvu nepriznala. V novembri 1324 bola upálená.

image

Zakladateľkou krčmy Kyteler‘s Inn bola neslávne známa Alice de Kyteler. Tá bola v roku 1324 ako prvý človek v Írsku usvedčená z čarodejníctva a odsúdená na upálenie na hranici.

Profimedia.cz/

Legenda je jedna vec, poznatky historikov druhá. Overiteľné doklady o krčme sa vzťahujú až k roku 1639, ale budova je oveľa staršia. Pochádza prinajmenšom zo 14. storočia av súčasnosti stále čakáme na archeologický prieskum, ktorý by dokázal potvrdiť existenciu pohostinstva už v tejto dobe.

700 ročný nemecký pivovar

Pivovar a hostinec Brauhaus Sion je podľa mnohých srdcom mesta Kolín nad Rýnom. Niet divu, miestni sa tu schádzajú už bezmála 700 rokov! Krčma „Unter Taschenmacher no. 5“ (Pod Brašnárom č. 5) je spomínaná už roku 1318, kedy ju vlastnil sládok Johannes Braxator. Pôvodne sa podnik zameriaval na výrobu takzvaného Medebier, piva s prímesou medu a byliniek. Pretože sa mestské právo variť pivo vzťahovalo vždy ku konkrétnej adrese, môžeme s istotou tvrdiť, že vznikalo priamo na tomto mieste.

image

Pivovar a hostinec Brauhaus Sion je podľa mnohých srdcom mesta Kolín nad Rýnom. 

Wikimedia/gordito1869/

Ye Olde Man & Scythe v Boltone

Krčma Ye Olde Man & Scythe, ktorú by sme našli v severoanglickom Boltone, je v prameňoch prvýkrát spomínaná už v roku 1251. A to v listine, ktorou kráľ mestu garantoval organizovanie trhov. Do dnešnej doby sa z originálnej stavby zachovala pivnica s valenými klenbami a niekoľko drevených stĺpov.

image

Krčma Ye Olde Man & Scythe, ktorú by sme našli v severoanglickom Boltone, je v prameňoch prvýkrát spomínaná už v roku 1251.

Profimedia.cz/

Avšak najzaujímavejším pozostatkom dôb dávno minulých je kreslo, v ktorom v prvej polovici 17. storočia sedával James Stanley, siedmy gróf z Derby. Ten bol v roku 1651 popravený za svoju účasť v boltonskom masakre, ktorý v dobách anglickej občianskej vojny spáchali prívrženci kráľa. Svoje posledné hodiny údajne strávil práve vo svojom obľúbenom podniku. Aspoň to stojí na plakete, ktorou je starobylý kus nábytku opatrený.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 18:24