Spoločnosť vyrábajúca zázračný liek na chudnutie čelí hromade súdnych sporov.Brainee/Canva/
StoryEditor

Spoločnosť vyrábajúca zázračný liek na chudnutie čelí hromandým žalobám. Pacienti majú po užití trvalé následky

Michal Čiernik04.02.2024., 12:00h

Novo Nordisk, výrobca ospevovaného, ale aj kontroverzného lieku Ozempic, bol zasiahnutý desiatkami súdnych sporov od pacientov, ktorí po užití liekov utrpeli paralýzu žalúdka. Tvrdia, že neboli vopred upozornení na možné vedľajšie účinky a riziká.

Lajkuj Brainee.sk na

Žena, ktorá bude trpieť hnačkou po zvyšok svojho života po požití Ozempicu, je len jednou spomedzi desiatkami pacientov, ktorí žalujú výrobcu úspešného lieku na chudnutie za tvrdenia, že im spôsobil ochromujúcu paralýzu žalúdka.

Väčšina pacientov tvrdí, že trpeli gastroparézou, čo je lekársky názov pre paralýzu žalúdka. Tento stav, ktorý môže byť život ohrozujúci, spôsobuje hromadenie potravy v čreve a príznaky zahŕňajú nevoľnosť, vracanie a silnú bolesť.

image

Zázračný liek na chudnutie ukazuje svoju pravú tvár. Pacienti hlásia mučivé problémy so žalúdkom aj samovražedné úmysly

DailyMail.com preskúmal viac ako tucet súdnych sporov podaných od novembra pacientmi, ktorým bola diagnostikovaná gastroparéza po použití liekov na chudnutie Ozempic a Wegovy, vrátane niektorých, ktorí utrpeli „život ohrozujúce“ poranenia čriev a čelia doživotným následkom. Vo všetkých súdnych sporoch je Novo Nordisk obvinený z toho, že na obale liekov riadne neupozornil na riziko gastroparézy.

Závažné vedľajšie účinky

V jednom prípade žena, ktorá užívala Ozempic, tvrdí, že jej diagnostikovali gastroparézu, ktorá spôsobila, že zvracala natoľko, že jej vypadli niektoré zuby.

image

V inom prípade žena po užití lieku Ozempic musela podstúpiť deväť hodinovú operáciu, pretože jej bolo diagnostikované „život ohrozujúce poranenie čreva“. 

George Frey/Reuters

V inom prípade žena po užití lieku Ozempic musela podstúpiť deväť hodinovú operáciu, pretože jej bolo diagnostikované „život ohrozujúce poranenie čreva“. Podľa lekárov bude mať bolesti po zvyšok svojho života a už nikdy nebude mať normálne trávenie.

Hromadná žaloba

Viac ako 40 prípadov bolo podaných na federálnych súdoch po celej Amerike a právnici preverujú tisíce ďalších. Očakáva sa, že prípady budú zoskupené koncom tohto mesiaca do jednej hromadnej žaloby.

Právny zástupca Cameron Stephenson, pre DailyMail.com povedal, že jeho firma má v súčasnosti približne 100 klientov, ktorým bola po užití liekov diagnostikovaná gastroparéza, a vyšetruje tisíc ďalších. „Niet pochýb o tom, že v priebehu času budú do hroamdného súdneho sporu podané tisíce prípadov,“ povedal Stephenson, ktorý narážal na možnosť, že počet jednotlivcov môže ísť až do desiatok tisíc.

image

Novo Nordisk je presvedčený, že obvinenia v súdnom spore sú neopodstatnené a majú v úmysle sa proti týmto tvrdeniam dôrazne brániť.

X/Stocks_tweets/

Žaloba sa zameriava na pacientov, u ktorých bola „lekársky diagnostikovaná obštrukcia alebo gastroparéza a vyžadovali si urgentnú liečbu alebo zásah v nemocnici“, dodal.

Na druhú stranu Stephenson dodal, že nie je pochýb o tom, že lieky sú vysoko účinné pre mnohých pacientov, ktorí chcú schudnúť alebo kontrolovať cukrovku. „Ide však o to, že ak tieto lieky nesú so sebou potenciálne trvalý vedľajší účinok alebo vedľajší účinok, ktorý môže mať extrémne účinky na niečie zdravie a jeho život... musí to firma uviesť na varovnom štítku,“ dodal úrávnik.

Ozempic má schválenie od Správy potravín a liečív (FDA) na liečbu diabetu 2. typu, ale miliónom ľudí bol predpísaný aj na chudnutie.

Spoločnosť sa bráni

Novo Nordisk je presvedčený, že obvinenia v súdnom spore sú neopodstatnené a majú v úmysle sa proti týmto tvrdeniam dôrazne brániť. „Bezpečnosť pacientov je v spoločnosti Novo Nordisk našou najvyššou prioritou a úzko spolupracujeme s americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv, aby sme neustále monitorovali bezpečnostný profil našich liekov,“ prezradili vy vyhlásení pre Daily Mail.

Americká Správa potravín a liečiv (FDA) prebiehajúce súdne spory nechce komentovať, ale uviedla, že všetky konkrétne lieky starostlivo monitoruje počas ich celého výrobného cyklu a následne aj po schválení.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 13:35