Ako na Vianoce nezabiť svojho zvieracieho miláčika?Unsplash/noelle/
StoryEditor

Ako na Vianoce nezabiť svojho zvieracieho miláčika? Sviatky môžu byť totiž pre neho nebezpečnejšie ako si myslíš

bmaiDnes.cz17.12.2023., 11:30h

Vianoce sú príležitosťou na maškrtenie nielen pre ľudí, ale pre psov. Lenže pre nás ľudí môžu priniesť len kilá navyše, im môžu ublížiť na zdraví. A navyše môžu občas pri hraní prehltnúť kus baliaceho papiera alebo stuhy.

Lajkuj Brainee.sk na

Vianoce máme za dverami a s nimi prichádza aj množstvo pečenia, varenia, večerí, hostín. Mnoho ľudí má tendencia „gastronomicky prilepšovať“ aj svojmu miláčikovi. A od stola dostáva jedlo, ktoré by normálne nejedol.

Pozor na maškrty

Jednak to nie je výchovné a zdravé (mali by mať iba potravu určenú im). Navyše je mnoho „ľudských“ potravín, ktoré sú pre nich veľmi nebezpečné a môžu im spôsobiť zdravotné problémy. Pamätaj si, že pes je predovšetkým mäsožravec a podľa toho by mala vyzerať jeho strava aj „maškrtenie“.

image

Veveričky obvinené zo špionáže či koza zatknutá za ozbrojenú lúpež. Osláv s nami Deň absurdít

Na prvom mieste daj pozor na čokoládu. Väčšina psíčkarov vie, že je pre psa toxická. Čokoláda obsahuje pre psí organizmus toxickú látku teobromín. Tá môže spôsobiť zvracanie, hnačku, srdcové problémy. A vo veľkom množstve môže byť smrteľná.

Najviac nebezpečné sú vysokopercentné čokolády. Pôsobí podobne ako kofeín, ktorý je pre psov spoločne s čokoládou najviac nebezpečný.

Ako postupovať pri otrave?

Pokiaľ pes požije väčšie množstvo čokolády či kofeínu, je dôležité pri prvých príznakoch otravy vyhľadať veterinára. Je dobré tiež u neho vyvolať zvracanie, aby nebezpečné potraviny dostal z tela.

Na vyvolanie zvracania môžeme použiť po lyžičkách podávaný peroxid vodíka alebo tiež horčicu nariedenou vodou. Môžeš mu následne na zotavenie podávať probiotiká, ktoré pomáhajú zdravému zažívaniu.

Nie je to len čokoláda a kofeín

Pre ľudí je avokádo veľmi zdravé, pre psa však môže byť nebezpečné. Nie všetky avokáda sú pre psov toxické. Vždy záleží na druhu. Nevhodné sú napríklad guatemalské, ktoré obsahujú pre nich nebezpečnú látku perzín, ktorá môže poškodiť srdcovú svalovinu.Vzhľadom na to, že často v obchode nespoznáte druh a pôvod avokáda, nie je dobré riskovať.

image

Pokiaľ pes požije väčšie množstvo čokolády či kofeínu, je dôležité pri prvých príznakoch otravy vyhľadať veterinára. 

Brainee/canva/

Počas zimných mesiacov sa často tiež konzumujú hrozienka či hrozno, ktoré psom môžu skomplikovať zdravie. Privodia nielen žalúdočné problémy, ale predovšetkým niekedy môžu spôsobiť aj zlyhanie obličiek.

Sú prípady, keď zvieratá mali bolesti aj po požití pár guličiek hrozna. Všeobecne sa im neodporúča dávať žiadne ovocie, môže spôsobovať hnačky aj dehydratácie.

K Vianociam aj zime patria neodmysliteľne orechy, tie ale môžu spôsobiť zažívacie problémy či alergie. A vďaka svojej suchej a tvrdej štruktúre sa po nich zvieratá môžu dusiť.

image

K Vianociam aj zime patria neodmysliteľne orechy, tie ale môžu spôsobiť zažívacie problémy či alergie.

Profimedia.cz/

Nebezpečné sú predovšetkým makadamové orechy. Zdravotné komplikácie sa objavujú často u psov, ktorí majú nejakú skrytú srdcovú vadu. Pozor si tiež dajte, aby psík nedojedal škrupiny po vlašských orechoch, môžu v sebe mať toxickú pleseň.

image

Základom sú čisté ruky a správna teplota jedla. Mikrobiológ prezradil, čo a kde by nikdy nezjedol

Ďalšie nevhodné potraviny pre našich štvornohých kamarátov sú cibuľa, cesnak (spôsobuje zvracanie, nadúvanie), huby, surová pečeň či bielky. Pozor si dajte aj na kuracie kosti. Môžu sa mrviť a byť veľmi ostré. 

Pokiaľ chcete psovi prilepšiť, môžete mu pripraviť chudé varené mäso (bez soli či korenia). A samozrejme psíkovia nikdy neodmietnu špeciálne psie sušienky, ktoré sú pre nich určené (bez lepku, soli, cukru a chémie).

Ostatné nebezpečenstvá nájdeš na druhej strane

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 06:12