Ako na Vianoce nezabiť svojho zvieracieho miláčika?Unsplash/noelle/
StoryEditor

Ako na Vianoce nezabiť svojho zvieracieho miláčika? Sviatky môžu byť totiž pre neho nebezpečnejšie ako si myslíš

bmaiDnes.cz17.12.2023., 11:30h

Vianoce sú príležitosťou na maškrtenie nielen pre ľudí, ale pre psov. Lenže pre nás ľudí môžu priniesť len kilá navyše, im môžu ublížiť na zdraví. A navyše môžu občas pri hraní prehltnúť kus baliaceho papiera alebo stuhy.

Lajkuj Brainee.sk na

Nebezpečné dekorácie

Dekorácie umiestňuj tak, aby sa k nim pes ideálne vôbec nedostal, a nemohol ich tak zhodiť, poraniť sa o ne alebo ich zjesť. Pozor dávaj hlavne na sklenené dekorácie a najrôznejšie vianočné svetielka – za ktorých káble s obľubou ťahajú hlavne šteňatá – ale aj na umelý sneh.

image

Dekorácie umiestňuj tak, aby sa k nim pes ideálne vôbec nedostal, a nemohol ich tak zhodiť, poraniť sa o ne alebo ich zjesť. 

Unsplash/saeed-karimi/

Ten by totiž mohol v prípade požitia psíkovi spôsobiť množstvo ťažkostí. Veľkú opatrnosť dbaj aj pri sviečkach, kde hrozí nielen popálenie, ale aj nebezpečenstvo poliatia sa voskom alebo požitia. Mysli aj na to, že psom môže vadiť aj aróma týchto obľúbených doplnkov.

Vianočný stromček

Rizikový je aj samotný vianočný stromček, či už živý, alebo umelý. Kupované živé stromčeky sú často chemicky ošetrené, aby dlhšie vydržali, a tieto chemické prípravky môžu u psa pri hryzení alebo olizovaní stromčeka vyvolať otravu. Aj samotné nijako neošetrené ihličie môže pri požití vyvolať tráviace problémy alebo poraniť ústnu dutinu.

image

Rok vrcholí, Vianoce prinášajú stres a úzkosti. Prinášame ti rady, ako zvládnuť hnev, ktorý tebou občas lomcuje

Okolie stromčeka teda kontroluj a opadané ihličie hneď povysávaj. U umelých stromčekov sú riziká podobné, plast, z ktorého bývajú vyrobené, môže obsahovať nebezpečné chemické prísady.

image

Až sa na Štedrý večer zídeš s rodinou pri stromčeku, tvoj zvierací parťák určite bude chcieť asistovať pri rozbaľovaní darčekov. 

Profimedia.cz/

Ako u živého, tak aj umelého stromčeka tiež hrozí pád, ak sa okolo neho bude pes motať či naň skákať. A ak dávaš živý stromček do stojana s vodou, zakry ho, aby z neho chlpáč nemohol piť.

Darčeky

Až sa na Štedrý večer zídeš s rodinou pri stromčeku, tvoj zvierací parťák určite bude chcieť asistovať pri rozbaľovaní darčekov. Na tebe je postrážiť ho, aby nezjedol, čo nemá, hlavne kus povrázku alebo stuhy.

image

Vnímaj svojho zvieracieho miláčika a dopraj mu vlastný priestor a odpočinok v pelechu na mieste, ktoré pozná a je pre neho bezpečné.

Unsplash/heber-galindo/

Mysli aj na to, že sviatočný ruch nemusí tvoj psík prežívať práve spokojne. Niektorí psi majú radi svoj pokoj.Početné návštevy, najmä ak sú ich súčasťou hravé deti, pre nich tak nemusia byť príjemné. Vnímaj svojho zvieracieho miláčika a dopraj mu vlastný priestor a odpočinok v pelechu na mieste, ktoré pozná a je pre neho bezpečné.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. máj 2024 23:56