Podľa najnovšej štúdie môžu byť návykové aj bežné potraviny.Profimedia.cz/
StoryEditor

Nie sú to len cigarety a alkohol. Podľa najnovšej štúdie môžu byť návykové aj bežné potraviny

dvoj16.10.2023., 11:00h

Závislosť na priemyselne spracovaných potravinách postihuje až 14 percent dospelej populácie a asi 12 percent detí. Ukázali to výsledky najnovšej celosvetovej štúdie.

Lajkuj Brainee.sk na

Nedávny výskum publikovaný v British Medical Journal opisuje, že konzumácia niektorých priemyselne spracovaných potravín môže viesť k závislosti. Analýza 281 štúdií z 36 rôznych krajín sveta navyše odhalila, že závislosť na týchto potravinách sa podľa prediktov vyskytuje u 14 percent dospelých a 12 percent detskej populácie.

Medzi správanie, ktoré by mohlo spĺňať kritériá návykovosti, podľa odborníkov patrí predovšetkým intenzívna nekontrolovateľná chuť na dané potraviny, abstinenčné príznaky, menšia kontrola nad príjmom a ich pokračujúca konzumácia napriek obezite, poruchám príjmu potravy, horšiemu fyzickému a duševnému zdraviu a nižšej kvalite života, uvádza iDnes.cz.

Chcú zmeniť ich označenie

Celosvetová spotreba týchto výrobkov však stále prudko stúpa. Len v Spojenom kráľovstve a USA teraz tieto produkty tvoria viac ako polovicu priemernej stravy bežného človeka. Vedci uviedli, že ak by niektoré potraviny s vysokým obsahom sacharidov a tukov boli oficiálne klasifikované ako „návykové“, mohlo by to prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu ľudí.

image

Kávový klystír či jedenie popola zosnulých. Neuveríš, aj na týchto veciach sú ľudia závislí

„Platnosť a klinický význam závislosti na jedle sa stále viac potvrdzuje,“ uviedla Ashley Gearhardtová autorka štúdie a profesorka psychológie na michiganskej univerzite v USA. „Tým, že uznáme, že niektoré druhy spracovaných potravín majú vlastnosti návykových látok, môžeme prispieť k zlepšeniu globálneho zdravia,“ hovorí odborníčka.

Autori štúdie dodali, že by tento krok tiež podporil ďalší výskum v oblasti. Niektorí odborníci v poslednej dobe totiž naznačujú, že práve tieto výrobky sú nespravodlivo démonizované. Všetci odborníci sa však zhodujú že je naliehavo potrebný ďalší výskum, aby sme pochopili potenciálne dôsledky priemyselne spracovaných potravín pre globálne zdravie.

Podobné reakcie ako na tabak či alkohol

„Rafinované sacharidy alebo tuky vyvolávajú v mozgu podobné hladiny extracelulárneho dopamínu, aké sú pozorované u návykových látok, ako je napríklad nikotín alebo alkohol,“ uviedli vedci z USA, Brazílie a Španielska. Podľa nich sú na základe týchto biologických paralel potraviny, ktoré telu dodávajú vysoké množstvo rafinovaných sacharidov alebo pridaných tukov, silným kandidátom na návykovú látku.

image

Nový prieskum vyvracia dlhoročný stereotyp. Gameri sú zdraví ľudia, nie všetci sú na hrách závislí

Priemyselné potraviny sú potraviny komerčne vyrobené tak, aby sa zjednodušila alebo zlacnila ich výroba, skladovanie, príprava alebo konzumácia. Zároveň sa upravuje aj ich chuť. Tieto potraviny môžu byť upravené ako mechanicky (napríklad mleté ​​mäso) alebo chemicky, kedy sa do nich pridávajú najrôznejšie prísady ako konzervanty, farbivá či sladidlá.

Medzi priemyselne spracované potraviny patria napríklad mrazená pizza, sýtené a sladené nápoje, slané balené potraviny, sladkosti, balené pečivo, margaríny a kupované nátierky, instantné rezance alebo sáčkové čaje.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafry, do ktorého spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:12