FajčenieShutterstock
StoryEditor

Minúta po minúte: Čo s tvojím telom postupne robí marihuana? Veľa záleží od toho, ako ju dostaneš do tela

Miroslav Kamody07.10.2023., 14:00h

Po tom, čo sa ti dostane do tela, sa rozbieha proces, ktorý sa končí dva až tri dni po užití. Čo všetko sa medzitým deje?

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo mnohé krajiny pristupujú k postupnej legalizácii marihuany, u nás poriadne ešte nie sme ani pri zmierňovaní drakonických trestov za jej pestovanie a držanie v malých množstvách. Na Slovensku ti hrozí trest od troch do maximálne 25 rokov, záleží samozrejme na množstve a situácii.

Portál Indy100 sa pozrel na to, ako vlastne marihuana pôsobí na telo, a to minútu po minúte. V prvom rade je ale potrebné povedať, že pôsobenie na tvoje telo môžu ovplyvniť rôzne faktory. Pri jej fajčení sa účinky dostavia oveľa rýchlejšie, ako keby si si ju dal napríklad vo forme koláča. Okrem toho rozhoduje aj vek, výška, váha a rôzne úrovne tolerancie.

image

PRIESKUM medzi slovenskými školákmi. Tretina pije, štvrtina fajčí e-cigarety a 15-ročným nie je cudzia ani marihuana

Zvýšený pulz a červené oči

Môže trvať dve až 10 minút, kým sa prejavia účinky fajčenia trávy. Avšak podľa Healthline, ak si dáš jedlo, môžete čakať pol až dve hodiny, kým začneš pociťovať účinky.

Jedným z prvých, ktorý začneš pociťovať, je zvýšenie pulzovej frekvencie. WebMD naznačuje, že tvoja srdcová frekvencia sa môže zvýšiť o 20 až 50 úderov z normálnej frekvencie 50 až 70 úderov za minútu. Na zvýšenej frekvencii takto môže zostať až tri hodiny po užití kanabisu.

image

Marihuana

Reuters

Ďalej sa krvné cievy v tvojich očiach rozšíria, v dôsledku čoho budú tvoje oči pravdepodobne červené. Ak ste fajčil kanabis, THC (hlavná psychoaktívna zlúčenina) sa úplne vstrebe do tvojej krvi približne po 20 minútach. Ak si však užil jedlo, trvá to dlhšie, pretože THC musí byť absorbované pečeňou.

Prečo sme hladní?

Neurónová chémia tela sa môže zmeniť, keď sa THC úplne usadí v tvojom systéme, čím sa stimuluje časť mozgu, ktorá reaguje na potešenie. To uvoľňuje dopamín, čo má za následok uvoľnený stav často spojený s fajčením trávy. Niektorí jedinci však môžu pociťovať aj úzkosť a v dôsledku toho dostať záchvat paniky.

image

Vyskúšali sme legálnu drogu. Má účinky ako marihuana, môžu si ju kúpiť aj deti v automate v Bratislave

Približne v tomto období ťa s veľkou pravdepodobnosťou zasiahne pažravka. Je to preto, že THC nájde čuchovú cibuľku (ktorá ovplyvňuje tvoj zmysel pre chuť a vôňu) vo vašom mozgu a môže ťa presvedčiť, že si hladní, aj keď nie si. Zhruba po 30 minútach účinky dosiahnu svoj vrchol, ktorý trvá až päť alebo šesť hodín.

Môžeš sa začať cítiť ospalý alebo zmätený, rovnako ako sa môžeš chichotať. V závislosti od použitého kmeňa THC môžu tieto účinky trvať dlhšie, čo vedie k trvalému zhoršeniu úsudku. Hoci účinky väčšinou pominú v priebehu niekoľkých hodín, stopy kanabisu môžu stále prevládať v teste moču aj o dva alebo tri dni neskôr. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 12:29