FajčeniePixabay
StoryEditor

Táto európska krajina už čoskoro úplne zakáže fajčenie. Takto bude celý proces v priebehu rokov vyzerať

Miroslav Kamody07.10.2023., 13:00h

Britská vláda navrhuje medziročne zvyšovať legálny vek cigariet, až kým si ich nebude môcť vôbec nikto kúpiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Cigarety už nejaký ten čas nie sú také populárne ako v minulosti, pretože ich nahradili ovocné vaporizéry. Aj napriek tomu sú ulice stále plné špakov a tabakový biznis si stále nájde cestu, ako ničiť zdravie ľudí, ktorí sa nevedia zbaviť závislosti. V jednej európskej krajine však to však zrejme čoskoro stane minulosťou, píše portál Vice.

Britský premiér Rishi Sunak totiž oznámil medziročné zvýšenie zákonného veku pre fajčenie, čo znamená, že nikto mladší ako 15 rokov si dnes nikdy nebude môcť kúpiť cigarety. Premiér tento krok oznámil na konferencii Konzervatívnej strany tento týždeň a označil ho za „najväčší zásah do verejného zdravia za celú generáciu“.

image

PRIESKUM medzi slovenskými školákmi. Tretina pije, štvrtina fajčí e-cigarety a 15-ročným nie je cudzia ani marihuana

Jedny z najprísnejších pravidiel na svete

Ak bude táto politika schválená, poskytne Spojenému kráľovstvu jedny z najprísnejších pravidiel týkajúcich sa fajčenia na svete, takže budúce generácie už nikdy nebudú môcť fajčiť. 

Mnohí aktivisti a odborníci na zdravie tieto návrhy vítajú. Podľa výskumu organizácie Action on Smoking and Health fajčenie stojí Spojené kráľovstvo každý rok odhadom 17 miliárd libier (19,6 miliardy eur) a spôsobuje približne jedno zo štyroch úmrtí na rakovinu.

image

Fajčenie

Unsplash

Labouristi sa už vyjadrili, že túto politiku podporia – argumentujúc tým, že „nebudú hrať politiku s verejným zdravím“ – takže je veľmi pravdepodobné, že návrh prejde parlamentom. Tento krok má však nejaké zvláštne dôsledky. 

Británia sa zásadne zmení

Znamená to totiž, že asi o 20 rokov budú musieť 35-roční ľudia ostýchavo prosiť 36-ročných, aby im kúpili balenie cigariet, pokiaľ sa na nich stanú závislí. Iní kritici varujú, že úplný zákaz by mohol viesť k čiernemu trhu s tabakom. 

image

Fajčenie je za zenitom. Ak si presedlal na elektronické cigarety, spozorni: Môžu ovplyvniť tvoje spermie a semenníky

Portál Vice dodáva, že ak by zákon skutočne prešiel, Británia bude o niekoľko desaťročí vyzerať úplne inak. Okrem toho návrh prichádza len mesiac po zákaze rajského plynu a niekoľko týždňov po navrhovanom zákaze jednorazových vaporizérov. Zafajčené britské kluby tak jedného dňa budú musieť úplne zatvoriť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 20:41