Tretí týždeň stravovania za 15 eurBrainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

Tretí týždeň stravovania za 15 eur. Konečne som sa dostal k vajciam a mäsu, ešte som aj vyše eura ušetril

Miroslav Kamody14.02.2023., 13:00h

Tretí týždeň znamená viac mizérie, stresu, nepohody a menej spánku, energie aj kíl na váhe. Hlavnou postavou sa počas týchto siedmich dní stali vajcia, ktoré pre mňa mali väčšiu hodnotu ako tie od Fabergého.

Lajkuj Brainee.sk na

Bizarná výzva, ktorá však pre niektorých Slovákov môže predstavovať ich bežný život, pokračuje predposledným týždňom. Pokiaľ si nečítal môj súhrn prvého týždňa, nájdeš ho po kliknutí sem. Pokračovanie počas druhého nájdeš tu.

Ak patríš k pravidelným sledovateľom nášho webu, tak už veľmi dobre vieš, že v priebehu posledných mesiacov som si vyskúšal mesiac žiť podľa rád greenfluencerov, počas ktorého som sa dokonca presťahoval či mesiac chodiť za každých okolností výlučne iba po schodoch.

image

Druhý týždeň stravovania za 15 eur. Konečne som sa poriadne najedol, využil som aj tieto rady od vás

Okrem toho som vymenil svoj smartfón za hlúpy telefón a v priebehu minulého roka som si vyskúšal aj život z minimálnej mzdy. Aby toho nebolo málo, už začiatkom marca sa môžeš tešiť na zatiaľ najbizarnejšiu výzvu, s ktorou sa budem musieť popasovať. Nepredbiehajme ale.

Ako som na tom

V prvom rade opäť ďakujem všetkým za skvelé rady, ktorých bolo omnoho viac ako tých hlúpych. Tento týždeň som sa rozhodol zamerať jednak na minutie zemiakov, ktoré sa mi akosi nakopili (a s tými, ktoré som si na tento týždeň kúpil, vydržím už do konca mesiaca), zároveň však na nové jedlá, aké-také mäso a konečne aj toľko omieľané vajíčka, ktoré som využil naplno.

Tretie nakupovanie ma už zbavilo hanby z pohľadov ľudí, pre ktorých som zrejme vyzeral tak, že idem robiť inventúru. Ako celý proces prebieha sa dozvieš v tomto článku. Okrem klasických letákov som si sumy začal overovať aj cez Kompas zliav

Príbeh, ktorý poznáš aj ty

Ak mám byť úprimný, je priam neskutočné, ako často nesedia sumy v letákoch a samotných obchodoch. „Lacné vajcia? To sme predávali dva dni dozadu, ale máme tieto,” hovorí mi pracovníčka nemenovaného supermarketu, ukazujúc na cenovku s o päťdesiat centov drahšími vajciami, než aké boli reklamované.

„No dobre, ale kde sú tie vajcia?” kontrujem jej s tým, že jediné, čo je predo mnou, je tá cenovka, paleta aj samotné vajcia neboli. „Ja robím drogériu, ja neviem, ale tam ich máte celú kopu,” ukazuje mi na palety plné vajec s cenovkou, ktorú by som nezaplatil ani keby sa stravujem zo 400 eur na mesiac.

image

Moja maličkosť na pokraji zrútenia pri nakupovaní

Brainee/Miroslav Kamody

A táto debata je bežná. Pokojne ju považuj za vzorec - len miesto vajec dosaď čokoľvek iné od mäsa, strukovín, zľavneného tovaru či mlieka.

Nakupovanie

Z prvého obchodu som vychádzal s týmito vecami:

  • Jogurty (3 kusy) - 1,05 eura
  • Mlieko - 0,85 eura
  • Zemiaky (2 kilá) - 2,11 eura
  • Cibuľa (400 gramov) - 0,45 eura
  • Šunka (11 dkg) - 1,19 eura
  • Penne cestoviny - 0,59 eura
  • Fazuľky v chilli omáčke - 0,55 eura
  • Fliačky cestoviny - 0,59 eura
  • Ryža - 1,59 eura
  • Tofu - 0,75 eura
  • Sekaná so syrom - 1,29 eura
  • Výsledná suma nákupu -  11,01 eura (zostáva 3,99 eura)

V druhom obchode som kúpil ešte:

  • Paradajkový pretlak - 0,29 eura
  • Výsledná suma nákupu - 0,29 eura (zostalo 3,70 eura)

Výnimočne som (kvôli vajíčkovej kauze) išiel aj do tretieho obchodu:

  • Vajcia (10 kusov) - 2,39 eura
  • Výsledná suma nákupu - 2,39 eura (zostalo 1,31 eura)

Pocity

Opäť sa mi nielen podarilo zmestiť do 15 eur, ale ešte aj nejaké drobné ušetriť. Na druhú stranu musím povedať, že ma to prestáva baviť. Každý týždeň si totiž prechádzam rovnakým depresívnym cyklom. Pri hľadaní lacných potravín tak, aby som nejedol stále dookola to isté, sa trikrát zrútim s tým, že sa to jednoducho nedá.

image

Vajcia nad zlato. Ich cena stále raketovo rastie, máme pre teba ich najvhodnejšie a najlepšie alternatívy

Potom som nepríjemný na celý svet, no nakoniec sa upokojím, ako-tak to dám na papier a idem do obchodu, kde nesedia sumy, potraviny, balenia a všetko okolo toho, a som opäť tam, kde som bol predtým. Úprimne, tento týždeň som mal chuť to zabaliť (a to, že sa mi podarí dokončiť mesiac ti viem garantovať iba preto, že som nákup naň už urobil - a nevyzeralo to inak) a seknúť s tým.

Od začiatku hovorím, že sa táto výzva dá zvládnuť, no nechceš takto žiť. A je to pravda - pár kíl som už schudol, aj keď som stále z tých, ktorým to skôr prospeje, cítim sa vo fyzickej aj psychickej nepohode, mám málo energie, zle spím, rýchlejšie sa vytočím a nevládzem. Pre mňa je to však stále len výzva, pre iných žiaľ bežný život. A práve preto to chcem dotiahnuť do konca.

image

Sekaná so syrom a pečenými zemiakmi

Brainee/Miroslav Kamody

Jedálniček

Tento týždeň môžeme pokojne zhrnúť aj ako vajíčkovú odyseu. Z minulého týždňa mi ešte stále zostali vločky, ktoré sa spolu s mliekom stali raňajkovou klasikou. Stále som mal niekoľko zemiakov a všetko potrebné na pečenia vlastného pečiva. Tentokrát som žemle vymenil za rožky, ktoré v rúre nabrali rozmery francúzskej bagety, no nesťažoval som si - čím viac, tým lepšie.

image

Domáce rožky

Brainee/Miroslav Kamody

1. deň - Na raňajky som si dal vločky s mliekom. Obed som urobil z toho, čo mi ešte stále zostalo z minulých týždňov - a teda som zase tlačil granadír so zaprisahávaním sa, že tento mesiac ho už nechcem ani cítiť. Na večeru som si doprial kráľovskú porciu fazuliek. V podstate to bolo ako britské raňajky, len k nim chýbala slanina, klobásy, čierny puding, zemiaky, paradajky a huby. 

image

Praženica bola skvelým spestrením tejto výzvy

Brainee/Miroslav Kamody

2. deň - Ráno som prevoňal byt praženicou, ktorú som zhltol, ako keby som pomaly tri týždne nič dobré na raňajky nejedol. Na obed som si urobil pečené zemiaky so syrovou sekanou - konečne niečo, čo nesmrdelo kolegom v práci. Na večeru ma čakalo tofu s ryžou.

3. deň - Tentokrát to vyzeralo rovnako ako predchádzajúci deň. Jedinou výnimkou bolo, že na raňajky som mal vločky. 

4. deň - Neodolám a na raňajky zase robím praženicu. Vajcia použijem aj pri varení obeda a radujem sa z francúzskych zemiakov, ktoré mi bohate vydajú aj na ďalší deň. Na večeru tlačím do hlavy jogurt s rožkom.

image

Francúzske zemiaky

Brainee/Miroslav Kamody

5. deň - Na raňajky (konečne!) dojedám vločky. Neboli zlé, no už mi začínali liezť hore krkom. Na večeru som si urobil šunkafleky (aj tebe príde ten názov otrasný?), ktoré však boli suchšie, ako som čakal.

6. deň - Deň začínam jogurtom a rovno si chystám cestoviny s paradajkovou omáčkou. Na večeru som si pripravil volské oko.

image

Volské oko, ktoré sa pozerá priamo do môjho žalúdka

Brainee/Miroslav Kamody

7. deň - Posledný deň tohto týždňa som začal opäť s volským okom. Bolo príjemné dať si niečo, čo som dva týždne nemal možnosť jesť. Na obed som dojedol cestoviny a večeru pred telkou zavŕšil jogurtom.

image

Šunkafleky

Brainee/Miroslav Kamody

Vajcia nad zlato?

Aj napriek tomu, že tento týždeň to vďaka vajciam bolo omnoho pestrejšie, mám pocit, akoby predchádzajúci týždeň bol o niečo lepší. Možno to ale len súvisí s celkovou narastajúcou mizériou okolo tejto mesačnej výzvy.

Budúci týždeň som ale naspäť! Zhrnieme si nielen posledných sedem dní, ale aj celý mesiac, takže sa máte na čo tešiť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 20:06