
Mnohí napríklad bryndzové halušky prirovnávajú k niečomu, čo už raz prešlo tráviacim traktom a následne sa to vrátilo späť do taniera. Pričom naši predkovia robili, čo mohli, aby sa najedli z toho mála, čo sa im podarilo zozbierať. Keď niečo splesnivelo, hodili to do soli alebo pálenice. A keď niečo skyslo, tiež to presolili a o pár dní sa to objavilo na tanieri. To je možno aj dôvodom, prečo rebríčku kraľujú najmä severské krajiny, ktoré si potravinami nemohli dovoliť mrhať a jedlo konzervovali aj keď bolo už pokazené.
Ikry, mlieko, ryža
Malá nápoveda: pozostáva z ryže varenej v mlieku, kombinuje sa so žĺtkami, cukrom, maslom, vanilkou a na vrchu zapečené vyšľahané bielka. Asi ti už dopla odpoveď. Za najhoršie jedlo našej kuchyne bol zvolený ryžový nákyp, umiestnilo sa na 92. mieste.
Kto kraľuje nechutnosti?
Na okrúhlom stom mieste sa umiestnil kalorický miláčik americkej kuchyne (aj napriek názvu), konkrétne ruský dresing používaný v šalátoch. Je zmesou majonézy, chilli omáčky, kečupu, zelenou paprikou, mletou cibuľou a niekedy aj s nasekanými vajíčkami na tvrdo.
Tretie miesto získal východoeurópsky reprezentant z Ruska - Indigirský šalát. Ten pozostáva z mrazenej ryby, cibule, oleja, soli, kúska citrónu a korenín. Tradične sa podáva v miske vysekanej z ľadu.
Na druhom mieste skončil Island so svojou národnou pochúťkou hákarl. Jedná sa o odležané mäso žraloka grónskeho, ktoré bolo tri mesiace fermentované a potom sušené štyri až päť mesiacov. Dá sa nájsť v dvoch variantoch: žuvacie je červenkasté a volá sa glerhákarl a potom biele, ktoré je jemnejšie, to sa volá skyrhákarl.
A najnechutnejším víťazom spomedzi svetových jedál sa stáva nórske gamalost, ktorý človek nemusí ani ochutnať, aby vedel, že ide o víťaza. Tento nórsky plesnivý syr je totiž známy svojou prenikavou arómou.