V rebríčku 100 najhorších jedál na svete sú zaradené aj dve dobroty zo Slovenska.Youtube/ Recepty, Nápady A Inšpirácie/brainee X Canva/
StoryEditor

Kritizujú našu kuchyňu. Zostavili rebríček najhorších jedál na svete, umiestnili sa v ňom aj slovenské pochúťky

mor13.02.2023., 11:00h

Slovenská tradičná kuchyňa vie navariť aj z núdze pomerne chutnú cnosť. Cudzinci sú však k nášmu jedlu kritickejší.

Lajkuj Brainee.sk na

Mnohí napríklad bryndzové halušky prirovnávajú k niečomu, čo už raz prešlo tráviacim traktom a následne sa to vrátilo späť do taniera. Pričom naši predkovia robili, čo mohli, aby sa najedli z toho mála, čo sa im podarilo zozbierať. Keď niečo splesnivelo, hodili to do soli alebo pálenice. A keď niečo skyslo, tiež to presolili a o pár dní sa to objavilo na tanieri. To je možno aj dôvodom, prečo rebríčku kraľujú najmä severské krajiny, ktoré si potravinami nemohli dovoliť mrhať a jedlo konzervovali aj keď bolo už pokazené. 

image

Musafer robí najlepší kebab v Bratislave: Nič u mňa nie je polotovar, slovenské mäso je desaťkrát lepšie ako poľské

Čo sa rebríčka týka, cudzincom sa prekvapivo najviac znepáčil náš obľúbený sladký pokrm, ktorý poznáme ešte zo školských jedální, kde sa podával ako hlavné jedlo. 

Ikry, mlieko, ryža

Malá nápoveda: pozostáva z ryže varenej v mlieku, kombinuje sa so žĺtkami, cukrom, maslom, vanilkou a na vrchu zapečené vyšľahané bielka. Asi ti už dopla odpoveď. Za najhoršie jedlo našej kuchyne bol zvolený ryžový nákyp, umiestnilo sa na 92. mieste. 

Ďalšou v poradí je polievka, ktorá sa podáva najmä na Vianoce a typickejšia je viac u našich českých susedov. V polievke je vyvarený kapor - resp. len jeho hlava, kosti a vnútornosti - s koreňovou zeleninou a korením. Jedná sa o rybaciu polievku. V niektorých verziách tejto pochúťky sa k rybe pridávajú variť aj ikry - a právom si vyslúžila 54. miesto. 

Kto kraľuje nechutnosti?

Na okrúhlom stom mieste sa umiestnil kalorický miláčik americkej kuchyne (aj napriek názvu), konkrétne ruský dresing používaný v šalátoch. Je zmesou majonézy, chilli omáčky, kečupu, zelenou paprikou, mletou cibuľou a niekedy aj s nasekanými vajíčkami na tvrdo. 

Tretie miesto získal východoeurópsky reprezentant z Ruska - Indigirský šalát. Ten pozostáva z mrazenej ryby, cibule, oleja, soli, kúska citrónu a korenín. Tradične sa podáva v miske vysekanej z ľadu.

Na druhom mieste skončil Island so svojou národnou pochúťkou hákarl. Jedná sa o odležané mäso žraloka grónskeho, ktoré bolo tri mesiace fermentované a potom sušené štyri až päť mesiacov. Dá sa nájsť v dvoch variantoch: žuvacie je červenkasté a volá sa glerhákarl a potom biele, ktoré je jemnejšie, to sa volá skyrhákarl.

A najnechutnejším víťazom spomedzi svetových jedál sa stáva nórske gamalost, ktorý človek nemusí ani ochutnať, aby vedel, že ide o víťaza. Tento nórsky plesnivý syr je totiž známy svojou prenikavou arómou.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:57