Otec so synom ako prví na svete zdolali Point Nemo.Instagram/chrisbrownexplores/
StoryEditor

Podarilo sa im to, čo nikdy nikomu. Otec so synom pokorili Point Nemo, najizolovanejšie miesto na zemi

Viktória Revajová31.03.2024., 11:00h

Prieskumník Chris Brown (62) a jeho syn Mika (32) sa stali prvými ľuďmi, ktorí preplávali najopustenejšie miesto na planéte, známe ako Point Nemo. Svoju výpravu plánovali päť rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Otec so synom sa stali prvými ľuďmi na svete, ktorí sa kúpali na najodľahlejšom mieste na zemi. Je tak vzdialené od pevniny, že najbližší objekt sa nachádza na obežnej dráhe. Je ním Medzinárodná vesmírna stanica (ISS), ktorá je od neho vzdialená 408 kilometrov. Ak by sa expedičná dvojica ocitla v núdzi, astronauti by im asi len ťažko mohli pomôcť.

Point Nemo sa nachádza uprostred Tichého oceánu. Najbližšia pevnina je od neho vzdialená asi 2 688 kilometrov, vďaka čomu je známy ako Oceánsky pól nedostupnosti. 

Túto pustinu prvýkrát pomenoval v roku 1992 chorvátsky prieskumný inžinier Hrvoje Lukatela. Point Nemo nie je pomenovaný podľa oranžovej animovanej rybky, aj keď by sa tak na prvý pohľad mohlo zdať. Názov pochádza z latinčiny a znamená „žiadny človek“.

image

Takto vyzerá najopustenejšie miesto na Zemi: Jeho najbližším obývaným susedom je Medzinárodná vesmírna stanica

Toto miesto je cintorínom vesmírneho odpadu. Na dne Tichého oceánu skončí po svojej expirácii v roku 2031 aj ISS, ktorá je najväčšou vesmírnou stanicou, aká bola kedy postavená. Chris so synom strávili päť rokov premýšľaním nad tým, ako zrealizujú mimoriadne nebezpečnú výpravu, píše portál LadBible.

Životná výprava

Po rokoch plánovania sa 12. marca odhodlali vypraviť sa na ambicióznu plavbu uprostred oceánu. Po ôsmich dňoch sa už na svojom Instagramovom účte Chris pochválil, že misia bola úspešná. „Point Nemo - oceánsky pól nedostupnosti - zabalený v stredu 20. marca 2024,“ napísal v príspevku.

Ich ponor trval približne 20 minút, pričom teplota vody doshovala 9 až 10 stupňov.

image

Chris Brown chce zdolať všetkých osem pólov nedostupnosti Zeme.

Instagram/chrisbrownexplores/

Nejde o prvý rekord

Pre 62-ročného Angličana to nebola prvá expedičná výprava. Zdolanie Point Nemo je súčasťou jeho väčšej ambície. Chcel by sa totiž stať prvým človekom, ktorý zdolá všetkých osem pólov nedostupnosti Zeme, píše portál Times of India.

„Keď som stál s vlajkou pri ostatných póloch, pomyslel som si, že by bolo dobré ísť do vody a stať sa prvými ľuďmi, ktorí kedy plávali na Point Nemo,“ hovorí 62-ročná podnikateľ.

image

Na dne mora už 400 rokov leží loď so zlatom za vyše 4,5 miliardy eur. Výprava pri pobreží Anglicka tvrdí, že ho dokáže nájsť

Výpravy začal podnikať v roku 2019 a odvtedy sa mu podarilo zdolať päť kontinentálnych pólov. Každý z nich predstavuje najvzdialenejší bod od pevniny alebo mora. V decembri 2021 sa stal prvým človekom, ktorý dosiahol africký bod nedostupnosti počas expedície v Stredoafrickej republike.

Na konte má aj póly nedostupnosti Severnej Amerike, Južnej Amerike a v Austrálii. Ostávajú mu už len euroázijské a arktické póly.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 13:21