Ryby si v pondelok radšej neobjednávajUnsplash/CA Creative
StoryEditor

Čaká ťa výlet a rád si užívaš nové reštiky? V tento deň by si si za žiadnych okolností nemal objednávať rybu

Miroslav Kamody04.03.2024., 11:00h

Kvalitne pripravená ryba je skvelou pochúťkou. Treba si však dať pozor na jej čerstvosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Veľmi dobre to poznáš - na dovolenke chce každý z nás ochutnať miestne špeciality, nehovoriac o tom, že málokto odmietne čerstvú rybu, hlavne ak je jeho destinácia prímorská. Portál LadBible však upozorňuje, že objednávanie nového jedla v reštaurácii sa môže rýchlo zmeniť na dlhé vysedávanie na záchode.

Nejaký čas internetom koloval gurmánsky mýtus o tom, že objednávaniu čerstvej ryby v jeden konkrétny deň by si sa mal rozhodne vyhnúť a radšej si objednať iný druh mäsa. A vyzerá to tak, že v skutočnosti nejde len o mýtus a kus pravdy v ňom naozaj je.

image

Môže to byť tvoja posledná večera. Stačí nedodržať postup správnej prípravy a z exotickej pochúťky sa stane jed

Pozor na pondelok

Doktor Darin Detwiler, bývalý poradca FDA (americká Správa potravín a liečiv) a USDA (Americké ministerstvo poľnohospodárstva) pre bezpečnosť potravín, pre Daily Mail povedal, že objednanie rýb v reštaurácii v určitý deň v týždni môže skutočne zvýšiť riziko otravy jedlom.

To znamená, že šesť dní v týždni by si môžeš bez problémov pochutnať na rybom pokrme, ale v jeden deň by mohlo existovať väčšie riziko, že ti vo výsledku budeš zle a jedlo z teba pôjde von jednou či druhou stranou omnoho rýchlejšie, ako by si chcel.

image

Ryby si v pondelok radšej neobjednávaj

Unsplash/Vladimir Gladkov

Detwiler hovorí o pondelku, a to z veľmi dobrého dôvodu - ryba totiž mohla byť v chladničke poriadne dlhý čas. Rybie trhy zvyčajne nie sú otvorené cez víkend, takže ryby, ktoré ješ, mohli byť niekoľko dní v chladničke.

Nepríjemné následky

„Ryby, ktoré nie sú čerstvé, môžu podliehať chemickým zmenám, čo vedie k znehodnoteniu, ktoré ovplyvňuje ich chuť, vôňu a bezpečnosť,” vysvetľuje odborník. Poznamenal tiež, že skazené ryby môžu tiež obsahovať vysoké hladiny histamínu, chemickej látky uvoľňovanej imunitným systémom, čo môže viesť k otrave scombroidom.

image

Prehĺtanie živých rybičiek či elektrošoky. Toto boli najšialenejšie diéty v histórii

To prináša nielen vyrážku, ale aj hnačku, potenie, bolesti hlavy či vracanie. Podobné varovanie pred pondelkovými rybami vyslovil aj šéfkuchár a televízny moderátor Anthony Bourdain. Podľa neho tieto ryby s najväčšou pravdepodobnosťou dorazili do reštaurácie ešte v piatok.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:12