Toto boli najšialenejšie diéty v histórii.Brainee/Canva/
StoryEditor

Prehĺtanie živých rybičiek či elektrošoky. Toto boli najšialenejšie diéty v histórii

iDnes.cz03.02.2024., 15:07h

Snažíš sa vyzerať dobre a zhodiť nejaké to kilo? Prečo nie, len na to choď s rozumom a nie ako niektorí ľudia v histórii. Tí totiž často skúšali naozaj šialené diéty.

Lajkuj Brainee.sk na

Myslíš si, že chudnutie je staré ako ľudstvo samo? Kdeže, veď samotné slovo diéta, ktoré je odvodené z gréckeho termínu „diatia“, vlastne vôbec neznamená nejaké unáhlené zhadzovanie kíl, ale celkovo zdravý spôsob života, píše Hana Antošíková pre iDnes.cz.

V dávnej minulosti ľudia držali diéty iba zo zdravotných dôvodov, na odporúčanie lekára, aby zvládli nejakú chorobu. Chudnúť kvôli vzhľadu ich ani nenapadlo. A napriek tomu sa dnes diéty spájajú práve s tým, ako kto vyzerá. Kto za to teda môže? Naši po kráse bažiaci predkovia, ktorí žili v 19. storočí. Až v tejto dobe sa totiž začali držať diéty z estetických dôvodov. Vypukla doslova chudnúca mánia a trvá dodnes.

image

Spoločnosť vyrábajúca zázračný liek na chudnutie čelí hromandým žalobám. Pacienti majú po užití trvalé následky

Jednou z najznámejších priekopníčok drastických diét bola Alžbeta Bavorská, krásna cisárovná zvaná Sissi, tá bola svojim vzhľadom priam posadnutá. Hmotnosť si kontrolovala trikrát denne, a keď sa prehupla cez 50 kilogramov, začala s drastickým chudnutím - napríklad jedla len ovocie a pila šťavu z čerstvého mäsa. Iná jej diéta spočívala zase iba v pití kravského mlieka a obľúbila si ju natoľko, že so sebou kravy brávala aj na loď, pokiaľ niekam cestovala.

Spiaca

Keď spíš, nemáš potrebu jesť, to je predsa logické. A tak si obzvlášť modelky koncom minulého storočia obľúbili diétu založenú na spánku. Ten je pre ľudský organizmus síce prospešný, avšak zdravé už nie je to obrovské množstvo utlmujúcich liekov a ďalších prípravkov, ktoré do seba pchali, aby vydržali spať čo najdlhšie.

image

Keď spíš, nemáš potrebu jesť, to je predsa logické.

Unsplash/Kinga-howard/

Pásomnicová

Myslíš si, že ide skôr o nejakú stredovekú metódu, ako schudnúť? Ale kdeže, pásomnicová diéta bola hitom ešte na začiatku 20. storočia. Stačilo prehltnúť vajíčka pásomníc z hovädzieho mäsa, obvykle v podobe tabletiek. Keď potom parazity v črevách dospeli, začali pohlcovať jedlo, čo (spolu s hnačkami a zvracaním) skutočne viedlo k chudnutiu. Akonáhle ľudia dosiahli požadovanú váhu, stačilo pásomnicu zabiť antiparazitickou tabletkou a z tela ju vylúčiť.

Rybacia

Nechce sa ti prehĺtať pásomnica? Prehltni niekoľko zlatých rybičiek! Touto neobvyklou diétou boli koncom 30. rokov Američania pohltení natoľko, že v roku 1939 musel denník New York Times napísať varovný článok spolu s odporúčaním lekárov, že prehĺtať živé rybky je zdraviu ohrozujúci hazard.

image

Nechce sa ti prehĺtať pásomnica? Prehltni niekoľko zlatých rybičiek!

Brainee/Canva/

Elektrická

Tomu, že elektrický prúd môže aktivovať svaly, verili ľudia už v 18. storočí. O pár desiatok rokov neskôr, keď vedci dokázali, že telesné funkcie vyvolané elektrickou stimuláciou skutočne spôsobujú dlhodobé zmeny vo svaloch, sa začali na formovanie postavy využívať elektrošoky. Túto revolučnú metódu dokonca ponúkali vtedajšie sanatória aj kúpele.

Octová

Vôbec prvou celebritou posadnutou diétami nebola žena, ale muž - anglický básnik Lord Byron, ktorý odporúčal piť ocot a jesť zemiaky v ňom máčané. Vedľajšie účinky síce zahŕňali hnačky a zvracanie, ale pretože išlo o populárnu osobnosť, bol húfne napodobňovaný. Všetci chceli dosiahnuť módny „byronovský“ bledý a vychudnutý vzhľad.

Pľuvacia

Na prelome 19. a 20. storočia istý Horace Fletcher z Ameriky usúdil, že tou najlepšou metódou, ako schudnúť, je žuť jedlo tak dlho, kým z neho nedostanete všetku chuť, a potom ho vypľuť. Jeho diéta okrem iného znamenala aj to, že človek mal stolicu len raz za dva týždne.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 20:39