HeimaeyUnsplash/Hector John Periquin
StoryEditor

Máš rád samotu? Máme pre teba zoznam zabudnutých európskych ostrovov, kde zažiješ slobodu ako nikde inde

iDnes.czRadomír Dohnal05.02.2024., 13:30h

Nič proti ľuďom. Ale túžba užiť si dovolenku v pokoji bez nich je niekedy skrátka silnejšia. Samota vie byť hotový balzam na nervy, je lepšia pre vstrebávanie inšpirácie a veľa napomáha pri hľadaní vlastnej identity. Nasledujúce destinácie sú na to ideálne. Na niektorých skoro nezavadíš o ďalšieho človeka.

Lajkuj Brainee.sk na

Ostrov Tiree, Škótsko

Stačí len jeden pohľad z útesov na dokonalé vlny valiace sa proti brehom Tiree a pochopíš, prečo sa ostrov prezýva Havaj severu. Však sa tiež miestni vtipkári bavia tým, ako často sú snímky z ich pláže s bieloskvúcim pieskom zamieňané za tropické raje.

Tým sa ale podobnosti s populárnymi turistickými destináciami pri rovníku končia. Tento klenot sa totiž nachádza pri pobreží Škótska. Ide o najzápadnejšie položený ostrov zo súostrovia Vnútornej Hebridy. Kúpanie sa tu s pokojným vedomím nedá odporučiť ani trénovaným otužilcom. Voda tu len zriedka presahuje teplotu nad štrnásť stupňov Celzia.

image

Tiree

Wikipedia/James Yardley

Pokiaľ ale fandíš cyklistike v idylickej prímorskej krajine, čerstvému povetrí a škótskej ostrovnej kuchyni, si tu na správnom mieste. Dopraviť sa sem môžeš buď štvorhodinovou plavbou trajektom z Obanu, alebo leteckou linkou spoločnosti z Obanu či Glasgowa.

Na čo sa pripraviť? Že tu – okrem júla, kedy tu prebieha hudobný festival – budeš najskôr jediný turista. Ale na čo sa pripraviť naozaj nedá, sú tunajšie stáda oviec plemena Beltex. Vyzerajú ako ovčí kulturisti na steroidoch. Miestni si ich ale vážia, tak si dávaj pozor, aby si ich nenahneval.

image

Tiree

Wikipedia/Mike Shields

Fasta Aland, Fínsko

Oslovuje ťa neopozeraná romantika škandinávskych štátov, ale stále sa ešte nemôžeš rozhodnúť, či na poslednú chvíľu nevyskúšať Fínsko? V Botníckom zálive našťastie leží viac než priaznivé riešenie. Súostrovie Alandy.

Prináleží totiž Fínsku, sú jeho autonómnou oblasťou. Ale pretože sa nachádza len štyridsať kilometrov od švédskeho pobrežia, väčšina z tunajších 25-tisíc obyvateľov hovorí švédsky. Zvyklosti, kultúrne aj povedzme gastronomické, sa tu veľmi pekne prekrývajú, takže z najväčšieho ostrova Fasta Åland môžeš dobre spoznávať obe krajiny.

image

Fasta Aland

Unsplash/Miikka A.

Kde je ale ten vytúžený pocit odlúčenia, samoty? Teda okrem toho, že všetci severania si štandardne udržujú výrazný sociálny odstup, ktorý môžeme mylne považovať za prejav nesrdečnosti. Pobyt na Fasta Åland treba chápať skôr ako zastávku, základný tábor na pokračujúcej ceste.

Potom, čo sa dostatočne aklimatizuješ, môžeš pokračovať ďalej za dobrodružstvom. V Botníckom zálive totiž leží približne 6 500 ostrovov, a obývaných ich je sotva šesťdesiatka. Na niektoré ťa aj s bicyklom zavezie trajekt, iné napája most. Rušiť ťa tu nebude nikto.

image

Láka ťa sólo cestovanie, ale máš strach? RADY a TIPY známeho cestovateľa ti pomôžu prekonať obavy

Alicudi, Taliansko

Keď Talianom povieš, že mierite na Liparské ostrovy, nebudú vám chcieť rozumieť. Pre súostrovie pri severnom pobreží Sicílie totiž uprednostňujú názov Isole Eolie, teda Eolské ostrovy. Ak im prezradíš aj to, že sa chystáš do Alicudi, vzájomné porozumenie najskôr vymizne úplne. Čo by kto chcel pohľadať na tom najvzdialenejšom, najopustenejšom a najzanedbanejšom ostrovčeku?

image

Alicudi

Unsplash/Giuseppe Gallo

Trocha pravdy na tom samozrejme je. Alicudi, s rozlohou piatich kilometrov štvorcových, je z mnohých ohľadov koncom sveta. Z Eolských ostrovov je najmenej dotknutý civilizáciou a cestovným ruchom. Nezavadíš tam o pláže preplnené slnečníkmi, nieto ešte o slušný hotel. Počet stálych obyvateľov nepresahuje stovku, počet automobilov je rovný nule. Na prepravu tovaru tam stále ešte využívajú silu ťažných oslíkov.

Je to skrátka ten najdivokejší ostrov na Sicílii, vyhnanstvo hodné stroskotancov. Ale ak práve tento pocit stroskotanca chceš na vlastnej koži zažiť, ťažko ti oblasť Stredozemného mora ponúkne niečo porovnateľné.

image

Alicudi

Unsplash/Giuseppe Gallo

Nepohodlím tu pochopiteľne trpieť nebudeš. Ubytovanie sa dá zariadiť cez krátkodobý prenájom, jedlo si kúpiš na miestnej tržnici. Po pár dňoch sa tu už budeš skúsene handrkovať s rybármi zvážajúcimi čerstvé úlovky. Po dvoch týždňoch už budeš poznať väčšinu miestnych mien. A ak vydržíš mesiac? Zrejme tu už budeš chcieť zostať navždy.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 16:31