HeimaeyUnsplash/Hector John Periquin
StoryEditor

Máš rád samotu? Máme pre teba zoznam zabudnutých európskych ostrovov, kde zažiješ slobodu ako nikde inde

iDnes.czRadomír Dohnal05.02.2024., 13:30h

Nič proti ľuďom. Ale túžba užiť si dovolenku v pokoji bez nich je niekedy skrátka silnejšia. Samota vie byť hotový balzam na nervy, je lepšia pre vstrebávanie inšpirácie a veľa napomáha pri hľadaní vlastnej identity. Nasledujúce destinácie sú na to ideálne. Na niektorých skoro nezavadíš o ďalšieho človeka.

Lajkuj Brainee.sk na

Schiermonnikoog, Holandsko

Už iba pokus vysloviť správne názov tohto ostrova ťa môže potrápiť. Je to ale asi to jediné príkorie, ktoré si na v teba tento necelých 200 kilometrov štvorcových rozľahlý čriepok súše pripravilo. Inak je nad očakávania vľúdny. A miestni, žije ich tu ťažko deväť stoviek, mu rovnako nepovedia inak ako Schier. To už sa vysloviť dá bez ťažkostí, píše Radomír Dohnal z portálu iDnes.

image

Schiermonnikoog

Unsplash/Jonah Geurs

Prečo by ste sa ale mal nechať zlákať práve sem? Odpoveď záleží na vašej fantázii. Na tom, či si sám seba dokážeš predstaviť pri tých najčistejších, a pritom úplne ľudoprázdnych plážach Európy. Po ktorých sa len tak bezcieľne túlaš - pešo, pretože autom tu môžu jazdiť len stáli obyvatelia - a pritom napríklad zbieraš kúsky jantáru schovaného v piesku.

Tiež tu môžeš jazdiť medzi piesočnými presypmi tunajšieho národného parku na bicykli. Nič náročné, pretože horizont tu nevytvára vrcholky hôr, len nedozerné more. Okrem úžasu nad krásami prírody tu dohromady ale vážne nie je veľmi čo robiť. A práve v tom je kúzlo Schiermonnikoogu.

image

Schiermonnikoog

Unsplash/Jorgen Hendriksen

Môžeš tu vypnúť. Doslova, pretože mobilné pokrytie tu za veľa nestojí. Cesta na tento raj neuponáhľanej pohody vedie len jedna, trajektom z dediny Lauwersoog. Nastúpiš naň?

Heimaey, Island

Nikto netvrdí, že je na Vestmanských ostrovoch úplný pokoj. Len tu skrátka hlasy tých pár stoviek miestnych ľudských obyvateľov spoľahlivo zanikajú v štebotaní najväčšej kolónie papuchalkov na svete. Na pobrežných útesoch ich žije skoro milión.

image

Heimaey

Unsplash/Khamkéo Vilaysing

Rekordy v početnosti tu trhá väčšina druhov morských vtákov, ktorých domovom je Atlantik. Pravda, okrem operencov už toho na chválenie na dvanásťkilometrovom Heimaey veľa nezostalo. S tým, čo tu existovalo skôr, totiž skoncoval v roku 1973 výbuch sopky. Ostrov pokrylo 200 miliónov ton sopečného popola, čo úplne prekreslilo tunajší terén.

Napriek tomu ťa neprivíta depresívna čierň. Práve naopak. Živiny z vulkanického spadu tu výdatne pohnojili pôdu, a k videniu sú tu stráne prekryté sýto zelenou a sviežou trávou. Niekdajší zmar tu má veľmi sympatické východisko.

image

Heimaey

Unsplash/Hector John Periquin

Pričítaj k tomu ešte pláže lesknúce sa roztavenými horninami, tajuplné jaskyne prepojené okruhom turistických chodníkov, ovce a ešte ďalšie ovce - je ich tu naozaj veľa - a samozrejme k tomu patria výhľady na nedozerné šírky oceánu. Väčšina cestovateľov sa uspokojí s cestou na Island a štyridsaťminútovú cestu trajektom na Heimaey už nepodstupujú. Budeš pravdepodobne jediný turista na celom ostrove.

Flores, Portugalsko

Nebáť sa ísť ešte ďalej. To je častá diagnóza tých, ktorí sa po lete z Lisabonu nezastavia na San Miguel a pokračujú až na Flores. Útrap dlhšej cesty ale určite neľutujú, pretože je skrátka fenomenálny.

image

Ste pravý Záhorák? Potom by ste mali vedieť, čo znamenajú slová bumburica a tlupne. Otestujte sa v našom kvíze

V čom sa tak líši najzápadnejší ostrov Azorského súostrovia od ostatných? To je práve to. V ničom. Na tomto kúsku sopečnou činnosťou poznamenanej súše objavíš vlastne to isté. Ale tu sa to nachádza všade a v koncentrovanej podobe.

Teda viac ohromujúcich vodopádov, viac zdivočenej zelene, viac krás a vyhliadok na ne. More všade naokolo je sýto modré a východy čadičových skalísk sú náležite dramatické. S rozlohou 140 kilometrov štvorcových skrátka pripomína Flores jednu veľkú botanickú záhradu. A pretože je to sem predsa len trochu od ruky, miestni si turistov naozaj vážia.

image

Flores

Unsplash/Matthew Costner

Na čom si naozaj zakladajú? Že žijú inak. Žiadne znečistenie, žiadny hluk ani stres. Pohoda sa bohužiaľ nedá exportovať ako tovar, ale tu ju môžeš vychutnávať plnými dúškami na každom kroku.

Ďalšiu trojicu destinácií nájdeš na druhej strane nášho článku!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 23:35