Tipy, ako začať so sólo cestovanímBrainee X Canva/
StoryEditor

Láka ťa sólo cestovanie, ale máš strach? RADY a TIPY známeho cestovateľa ti pomôžu prekonať obavy

Nikola Michalkova09.01.2024., 11:00h

Ak si dal do nového roka predsavzatie, že chceš začať cestovať sólo, máme pre teba pár tipov, ako začať.

Lajkuj Brainee.sk na

Nový rok je príležitosť, keď si dávame predsavzatia a robíme si plány, čo by sme chceli zažiť či dosiahnuť. Jedným z predsavzatí môže byť aj sólo cestovanie. Tento typ spoznávania krajín má svoje výhody a ponúka istú slobodu. Nemusíš sa prispôsobovať harmonogramu svojich spolucestujúcich či ich prioritám. Okrem toho môžeš spoznať kopu nových ľudí. Ak sa preto rozhodneš začať cestovať sám, my ti ponúkame pár tipov, ako začať. Prináša to totiž so sebou aj riziká, na ktoré sa musíš pripraviť.

Začni svoju dovolenku v malom

Väčšina z nás by sa asi najradšej pustila do veľkých krajín na vlastnú päsť. Samozrejme, niektorým to takto vyhovuje a majú odvahu pustiť sa do toho, avšak pre tých menej odvážnych a nervóznejších sa odporúča začať pomalšie. Cestovateľ Ian Smith na stránke Euronews odporúča, aby si si na začiatok naplánoval krátku trasu.

image

Chceš spoznávať iné krajiny, ale máš stres z cestovania? Skúsení svetobežníci sa podelili s radami, ktoré ti pomôžu

„Keď som prvýkrát cestoval sám, bolo to na konci rodinnej dovolenky. Bol som už v Španielsku a sám som išiel na dva dni do Barcelony. Bol to perfektný úvod do sólo cestovania,“ hovorí Ian, ktorý začal so sólo cestovaním pred šiestimi rokmi. Takéto začiatky, ktoré nevyžadujú ani príliš plánovania, ti môžu dodať sebadôveru. Pomôže ti to na ďalších sólo dobrodružstvách a zároveň si aj sám overíš, či je to skutočne pre teba.

Neboj sa hostelov

Ak patríš medzi ľudí, ktorí sa radi spoznávajú s druhými, s ktorými si môžu vymeniť svoje skúsenosti či poznatky, hostely sú na to ako stvorené. Okrem toho, že sa môžeš zoznámiť s ľuďmi z celého sveta, je to aj finančne jednoduchšie. Na internete existuje množstvo stránok, kde sa dajú vyhľadávať rôzne hostely. „Pred rezerváciou si nezabudni prečítať opisy a recenzie, aby si sa uistil, že je to ten druh atmosféry, ktorý hľadáš,“ vysvetľuje Smith.

Ian preferuje spoločenskú atmosféru, preto ubytovanie hľadá podľa toho. „Býval som v hosteloch OneFam v Budapešti a Seville. Spoločenské akcie sa v nich konajú každý večer. Často sú dosť zamerané na alkohol, ale nie vždy. V Seville nás personál jeden večer vzal na bezplatné flamencové predstavenie. Majú svoje pobočky v Barcelone, Madride, Porte, Prahe a Londýne,“ dodáva.

Samozrejme, ak preferuješ isté súkromie a možno aj trochu pokoja, Ian odporúča si vybrať súkromnú izbu. Keď zostaneš v hotelovej izbe a rád by si sa zoznámil s ľuďmi, existuje aplikácia Meetup. „Vďaka nej sa dozvieš o podujatiach, ktoré sa konajú v danom meste, a môžeš sa spojiť s ďalšími ľuďmi, ktorí majú záujem ísť,“ vysvetľuje.

Máš slobodu a môžeš zažiť aj nejakú romantiku

Najväčšou výhodou sólo cestovania je, že si môžeš vytvoriť svoj program podľa toho, čo chceš. Potvrdzujú to aj slová Rosie Frost, ktorá strávila sólo dovolenku na Maldivách. „Na cestovaní na vlastnú päsť je úžasné to, že si môžeš robiť, čo chceš. To znamená, že sa nemusíš cítiť vinný, keď sa rozhodneš leňošiť pri bazéne namiesto toho, aby si sa vydal na túru,“ opisuje. To znamená, že sa nemusíš prispôsobovať, obhliadať pamiatky, ktoré ťa napríklad nezaujímajú, ale vytvoriť si deň podľa svojej nálady a vlastných túžob.

Okrem toho, na dovolenke môžeš aj niekoho zaujímavého spoznať. Ľudia sú uvoľnenejší najmä počas letných mesiacov. „Takže choď na to rande, nadviaž ten dlhší očný kontakt s cudzincom v bare a potom pretancuj noc s nejakým krásnym miestnym obyvateľom,“ radí Ian.

Ako sa vyhnúť okradnutiu

Cestovanie na vlastnú päsť má aj svoje nevýhody a riziká. A určite nechceš, aby ťa počas sólo výletu niekto okradol. Iana okradli celkovo šesťkrát, z toho dvakrát neúspešne. Radí, aby si si ako prvé vytvoril pohotovostný plán. „Vezmi si so sebou záložný telefón a druhú bankovú kartu a nechaj ich v ubytovacom zariadení. Dobrý nápad je tiež poslať si emailom skeny dôležitých dokumentov, ako je pas a všetky informácie o rezervácii, ktoré by si mohol potrebovať,“ radí Smith.

image

Cestovanie

Brainee X Canva/

Samozrejme, treba brať do úvahy aj svoju tašku, v ktorej veci uchovávate. Najlepšie urobíš, ak si vyberieš takú, ktorú máš na tele. Vždy dbaj aj na to, aby si ju mal vpredu pred svojimi očami. A samozrejme, aj veľké davy sú príležitosťou pre zlodejov.

„Napriek tomu by si mal byť ostražitý voči svojmu okoliu a dávať si pozor, kde vyťahuješ telefón alebo peňaženku. Ak bývaš v hosteli, nezabudni si so sebou zobrať zámok, aby si mal svoje cennosti v bezpečí, keď budeš v preč,“ dodáva.

Neistota

Ak to bude pre teba úplne prvýkrát, môže sa stať, že počas plánovania ťa prepadnú pochybnosti a môžeš si to rozmyslieť. Avšak ak si všetko naplánuješ do detailov, môžeš sa cítiť o niečo istejšie. Každopádne, nič iné ťa nebude brzdiť viac, ako tvoje pochybnosti. Preto je len na tebe, či sa im podriadiš alebo zariskuješ a zažiješ krásne dobrodružstvo. Okrem toho, v žiadnej krajine nebudeš nikdy sám a obrátiť sa môžeš na miestnych obyvateľov. Samozrejme, vždy si pred odchodom zisti, čím sa krajina a miestni vyznačujú, aby si nebol zaskočený.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 09:24