PivoUnsplash
StoryEditor

REBRÍČEK V ktorom európskom meste majú najlacnejšie pivo? Piate miesto patrí Slovensku, no Bratislava ani Košice to nie sú

Miroslav Kamody15.11.2023., 14:00h

Do zoznamu európskych miest s najlacnejším pivom sa dostala aj prekvapivá slovenská destinácia.

Lajkuj Brainee.sk na

Vďaka Schengenskému priestoru sa môžeme voľne pohybovať takmer po celej Európe. Do obľuby sa tak čoraz viac dostávajú predĺžené víkendy v podobe návštevy európskych miest. V kombinácii s lacnými letenkami takto môžeme niekoľkokrát do roka objavovať nové kultúry, architektúru či náturu ľudí.

Okrem toho máme možnosť aj porovnávať ceny s tými slovenskými. A práve to urobil britský portál Daily Mail, ktorý sa rozhodol pozrieť na ceny pollitrového piva naprieč všetkými európskymi mestami. Na analýzu využil platformu Numbeo, s ktorou pracujeme aj na našom webe a na jej základe sme ti už priniesli množstvo zaujímavých článkov.

image

Streamerka Amouranth našla ďalší bizarný spôsob, ako z ľudí ťahať peniaze. Zo svojich vaginálnych kvasiniek ide vyrábať pivo

Vyhrávajú Maďari

Bezkonkurenčne najlacnejším mestom z pohľadu priemerných cien piva je Debrecín na východe Maďarska. Za polliter tu v priemere zaplatíš len 1,06 eura. Pre porovnanie, v hlavnom meste Veľkej Británie zaplatíš za pivo necelých sedem eur. A to je suma, za ktorú by už niektorí v Debrecíne odpadávali pod stôl.

Na druhom mieste skončilo hlavné mesto Moldavska. V Kišiňove si uprostred blokov sovietskej architektúry dopraješ pivo za priemernú sumu 1,30 eura. Na svoje si prídu aj návštevníci (a študenti najlepšej univerzity v Maďarsku) mesta Szeged (na Slovensku známy aj ako Segedín). Polliter tu stojí len 1,32 eura.

image

Pivo

Unsplash/Timothy Dykes

Na štvrtom mieste nájdeš poľský Štetín, ktorý síce nie je taký populárny ako iné mestá v krajine, ako napríklad Krakov, Vroclav či Gdansk, turistov si však získava cenami. S cenou 1,35 eura za polliter piva mu patrí štvrté miesto.

Prekvapivá slovenská destinácia

Nás však najviac zaujíma piata priečka. Na tej sa totiž nachádza slovenské mesto, no nie je ním ani Bratislava a dokonca ani Košice. Priemerná cena piva v Prešove je 1,40 eura, čo z neho podľa Daily Mail robí najlacnejšie mesto v rámci našej krajiny.

image

Pili v nich vikingovia, križiaci aj čarodejnice. To to je desať najstarších krčiem na svete

Nasleduje bulharské prímorské mesto Burgas (1,49 eura), Targu Mures v Rumunsku 1,52 eura, nasledované dvojicou miest v Bosne a Hercegovine - Mostar a Banja Luka (zhodne 1,53 eura). Rebríček uzatvára rumunské Sibiu v Transylvánii, kde za polliter zaplatíš v priemere 1,62 eura.

Pre porovnanie, najdrahším európskym mestom, kde si môžeš dať „jedno orosené”, je Reykjavik. V hlavnom meste Islandu zaplatíš za pivo v priemere 9,42 eura.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 14:53