MalorkaUnsplash/Andreas Johansson
StoryEditor

Na plážach milovanej destinácie Slovákov sa objavili falošné varovné cedule. Aktivisti tak chcú odlákať otravných turistov

iDnes.czJan Dvořák20.08.2023., 12:30h

Na plážach najväčšieho z Baleárskych ostrovov Malorky sa v posledných dňoch začali objavovať cedule varujúce návštevníkov pred najrôznejším nebezpečenstvom. Upozorňujú napríklad na hrozbu jedovatých medúz, padajúceho kamenia alebo dokonca uzavretia pláže. Sú však falošné.

Lajkuj Brainee.sk na

Ďalšie nepravé upozornenia varujú pred pred znečistením vody splaškami alebo dokonca uvádzajú, že cesta na pláž trvá takmer tri hodiny, zatiaľ čo v skutočnosti je odtiaľ vzdialená iba 100 metrov, píše Jan Dvořák z portálu iDnes.

Plastové alebo papierové cedule tu umiestnila podľa informácií miestnych médií antikapitalistická aktivistická skupina nazývajúca sa Caterva. Tá už skôr kritizovala napríklad tenisovú hviezdu Rafaela Nadala za to, že na baleárskom ostrove vlastní reštauráciu a podniká v oblasti cestovného ruchu.

image

KVÍZ Elba, Bora Bora a Mallorca. Viete, ktorým štátom patria tieto známe ostrovy?

Kritika slávneho tenistu

„V týchto dňoch sme urobili priamu akciu proti turistom v zátokách Manacoru,“ napísal na Twitter jej zástupca. „S trochou humoru sme vyvesili niekoľko upozornení, ktoré môžete vidieť na fotografiách,“ dodal.

Skupina upresnila, že uzurpácia zátok turistami je len ďalším prejavom toho, ako kapitalizmus využíva ekonomickú činnosť, ako je cestovný ruch dovedený do extrému. Beztrestne vysúša územie a ťaží nadhodnotu z pracujúcich. „Hotelieri alebo Rafael Nadal sú rovnako spoluvinní ako baleárska vláda,“ upozornila Caterva.

Aktivisti zjavne narážajú na podnikateľské aktivity niekoľkonásobného víťaza z Roland-Garros. Svetoznámy tenista sa narodil a vyrástol práve tu v Manacore, meste na východnej strane ostrova. V roku 2016 tu otvoril tenisovú akadémiu. Na ploche 24-tisíc m2 sa nachádza 18 kurtov s tvrdým povrchom, 7 antukových kurtov, 1 krytý kurt, 25-metrový bazén, telocvičňa, škola a ubytovanie pre 140 detí.

V roku 2013 si tenista kúpil vilu na pobreží v Porto Cristo za 4 milióny eur len kúsok od svojho rodného mesta. Dom má priamy prístup k moru a nachádza sa v blízkosti obľúbeného letoviska Sa Cova des Correus.

Ležím, teda som

Vojna proti turistom na Baleároch však zúri aj na iných frontoch. Miestnym prevádzkovateľom ubytovania napríklad vadí predovšetkým donekonečna sa opakujúci boj dovolenkárov o najlepšie plážové miesta. Zábery šíriace sa po sociálnych sieťach zachytávajú mužov a ženy, ako dlho pred otvorením pláží a bazénov čakajú pri vchodoch, aby si zaistili to najlepšie. Mnohí z nich si dokonca nosia vlastnú stoličku a dobrú knihu, aby si skrátili čas.

Jeden zo svedkov uviedol, že akonáhle sa každé ráno otvorí brána, nastane šialenstvo a ľudia sa doslova hrnú dovnútra. Niektorí rodičia za sebou dokonca nechávajú svoje deti, aby mohli sami šprintovať dovnútra a zabrať si lehátko, pretože sú zdatnejší a rýchlejší. Niektoré hotely, ktoré sú najviac postihnuté chaosom, zaviedli opatrenia na obmedzenie ranných pretekov.

image

Šok v obľúbenej turistickej destinácii Slovákov. More sa náhle ochladilo o dvanásť stupňov

O tom, ako personálu došla trpezlivosť s „rezerváciou“ miest na pláži pomocou uterákov, vo svojom videu zachytila napríklad turistka Andrea Keiferová, ktorá sa na Malorke zdržiavala. Video zverejnila na svojom TikToku a na zázname je zrejmé, že zamestnanci hotela uteráky z neobsadených lehátok zbierajú.

„Boli sme tam pred dvoma týždňami a ľudia obsadzovali najlepšie lehátka od 6:30. Tento hotel je fantastický. Je skvelé, že to zamestnanci robia,“ objavilo sa medzi komentármi pri príspevku.

Hotely proti nim bojujú

Niektoré hotely začali nechávať na rezervovaných ležadlách s uterákmi, kabelkami a ďalšími osobnými vecami vizitky s upozornením, že pokiaľ zostanú neobsadené, budú po 45 minútach odstránené. Rodiny môžu do areálu vstupovať aj v ranných hodinách iba po skupinkách.

„Vo všetkých našich hoteloch je zakázané rezervovať si lehátka, hostia sú na to ústne upozornení pri registrácii a v miestach, kde sa opaľujú, je to tiež vyznačené ceduľami,“ povedal zástupca hotela Puerto De Santiago na Tenerife.

Tento problém sa zďaleka netýka iba tohto hotela, ale opakuje sa v mnohých zariadeniach aj na iných miestach. „Hľadáme také riešenie, ktoré by nespôsobilo ešte väčšie problémy, aj keď by to všetko nebolo nutné, keby ľudia dbali na naše pokyny,“ uzatvára hoteliér z Tenerife.

Portíl iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 22:04