Tieto rady ti pri cestovaní môžu pomôcťBrainee X Canva/
StoryEditor

Myslíš si, že udržateľnejšie cestovanie je komplikované? Dokážeme ti opak. Záleží aj na tom, aký let si zvolíš

Viera Nemcová18.08.2023., 12:30h

Udržateľné cestovanie je v kurze a vyberá si ho čoraz viac turistov. Šetrí životné prostredie a poskytuje autentické zážitky bez obmedzení.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyznieva to síce ako moderný pojem, ale udržateľné cestovanie už uprednostňuje čoraz viac ľudí. Pri množstve oxidu uhličitého, ktoré vytvorí letecká preprava, sa ale asi pýtaš, je vlastne možné, cestovať udržateľne? Ukážeme ti, že to má zmysel a že to nie je ani tak náročné a zbytočné, ako sa môže zdať.

Udržateľné cestovanie začína plánovaním cesty

Spoznávať rozmanité miesta, tradície a zvyky, dopriať si možnosť oddychovať, ale aj objaviť neznáme – to všetko ti poskytne cestovanie. Bolo by na škodu, cestovanie ako také zatratiť, pretože produkuje veľa emisií a zanecháva značnú uhlíkovú stopu.

Cestovanie sa v tomto roku už zotavuje z obmedzení platných počas predchádzajúcich troch rokov trvania pandémie. A hoci je to na jednej strane dobrá správa, na tej druhej, to znamená opäť väčšie a výraznejšie zaťaženie životného prostredia. To by však nemuselo byť smutnou realitou, keby ľudia rozmýšľali a konali trochu inak.

Princípy udržateľného cestovania začínajú už plánovaním cesty a nie až cestou samotnou. Podstatou udržateľného cestovania je uvedomiť si vplyv turizmu a znížiť negatívne dôsledky. Naša planéta má obmedzené zdroje a je nevyhnutné chrániť ich.

Podľa oxfordského slovníka je relatívne novým pojmom z roku 2018 takzvaný „overturism“ alebo v preklade nadmerná turistika. Význam slova možno vysvetliť ako nadmerný počet turistických návštev obľúbenej destinácie alebo atrakcie, čo má za následok poškodzovanie miestneho životného prostredia, historických pamiatok a tiež nižšiu kvalitu života miestnych obyvateľov. Tento druh turistiky sa stal veľkou záťažou pre mnohé lokality.

Nepriaznivý vplyv nadmernej turistiky

Oxfordský slovník nadmernú turistiku popisuje ako populárnu záležitosť, ktorá sa v posledných rokoch stala veľkou záťažou pre mnohé lokality. Tie zaznamenali prudký nárast medzinárodných dovolenkárov, ktorých poháňajú nízkonákladové letecké spoločnosti a obľúbené platformy ponúkajúce ubytovanie na prenájom (ako Airbnb).

Vysoké preľudnenie turistických lokalít ale spôsobilo environmentálne, infraštruktúrne a kultúrne škody. A to predstavuje veľký problém pre planétu Zem.

Až 80 % svetových turistov smeruje len do 10 % svetových destinácií, to uvádza poradenská spoločnosť Murmuration. Pravdepodobne najlepším príkladom nadmerného turizmu v súčasnosti sú Benátky, ale podobne sú na tom aj mestá ako Barcelona, Amsterdam, Dubrovník alebo Praha.

Spoločnosť Murmuration uvádza, že situácia s nadmernou turistikou v benátskej lagúne sa na nej podpísala nielen formou znečistenia, ale aj vyčerpania zdrojov, namáhaných systémov odpadového hospodárstva, napätých dodávok vody a nesprávneho odvodňovania. Hladiny morí intenzívne stúpajú a mesto zažíva intenzívnejšie záplavy. Benátky sú dnes zraniteľnejšie, než kedykoľvek predtým.

Problém nadmerného turizmu znepríjemňuje život nielen miestnym obyvateľom, ale tiež zanecháva značnú stopu na životnom prostredí. Obrovské množstvo turistov lieta na tie isté miesta, degraduje miestne ekosystémy a narúša tým prirodzenú obranu pred zmenami klímy. Dá sa preto predpokladať, že turistami presýtené miesta budú obzvlášť citlivé na zmeny klímy.

Svetová turistická organizácia Spojených národov vo svojej správe uvádza, že svetové emisie  CO2  súvisiace s dopravou z cestovného ruchu vzrastú do roku 2030 o 25 % v porovnaní s úrovňou z roku 2016. Tento nárast bude predstavovať 5,3 % všetkých emisií spôsobených človekom v roku 2030.

Pozitívne vyznieva fakt, že správa Svetovej rady pre cestovanie a cestovný ruch (WTCC) odhaľuje zvýšený záujem spotrebiteľov o trvalo udržateľný cestovný ruch. Podľa nej až 69 % cestujúcich aktívne hľadá možnosti trvalo udržateľného cestovania. 

S týmito tipmi cestuješ udržateľne a chrániš planétu

Cestovanie je spravidla zábava, ale udržateľné cestovanie ti prinesie zážitky, o ktoré by si inak prišiel. S týmito pravidlami prežiješ dovolenku intenzívnejšie, než si si vedel predstaviť.

Pri výbere ubytovania uprednostňuj ekologické zariadenia. Všímaj si všetky dostupné informácie, napríklad či používajú energiu zo znovuobnoviteľných zdrojov, či a ako recyklujú vodu a odpad, aké ekologické kozmetické a čistiace prípravky používajú pri prevádzke, či je jedlo z lokálnych zdrojov, ako šetria energiu a aké materiály boli použité pri výstavbe. 

Aj drobnosť ako LED žiarovky v celkovom meradle zaváži. Pri hľadaní ekologických európskych ubytovacích zariadení môžeš použiť napríklad aj platformu Ecobnb, kde nájdeš možnosti ubytovania priamo v srdci prírody. Je to však len jedna z možností, na trhu je už široká ponuka zariadení nachádzajúcich sa v rôznych krajinách.

Doprava, ktorú zvolíš na ceste za zážitkami, veľkou mierou ovplyvňuje vyprodukovanú uhlíkovú stopu. Cestovanie verejnou dopravou znižuje počet áut na cestách, neprispieva k dopravným zápcham a do ovzdušia sa dostáva menej oxidu uhličitého. 

Ale čo taká obľúbená letecká doprava? Veď aj ona je spôsobom verejnej dopravy, však? Lietanie naozaj nie je udržateľné, ale pomocou niektorých opatrení, dokáže znížiť svoju uhlíkovú stopu. Pri plánovaní letu sa zameraj na to, či spoločnosti používajú udržateľné letecké palivo (vyrába sa napríklad aj z použitého kuchynského oleja) alebo, či máš možnosť finančne kompenzovať uhlíkové emisie z tvojho letu. Tiež je dôležité, nepreťažiť svoju batožinu a zbytočne netlačiť letenky a cestovné lístky.

Rešpektuj kultúrne dedičstvo miestnych obyvateľov. Interakcia s miestnymi obyvateľmi prináša tie najautentickejšie zážitky a patrí k základným pravidlám udržateľného cestovania. Zachováva tradície odovzdávané z generácie na generáciu a rešpektuje jedinečnosť a identitu miestnych komunít.

Nakupuj u lokálnych obchodníkov a z ponuky vyberaj lokálne suroviny. Podporíš miestnu ekonomiku a nakúpiš produkty, ktoré neprecestovali tisíce kilometrov, nepotrebovali množstvo dodatočných obalov a vytvorili pracovné miesta pre domácich obyvateľov. Lokálne suroviny sú čerstvé a plné živín, pretože neprešli ultra tepelným spracovaním, aby bola predĺžená ich trvanlivosť. 

Povedz nie jednorazovým plastovým obalom. Na ich výrobu sa používajú fosílne palivá a uvoľňuje sa oxid uhličitý do atmosféry. Tony plastov končia v oceánoch a ohrozujú morské ekosystémy. Viac ako 80 % morského odpadu tvoria plasty. Viaceré krajiny ich už zakázali alebo aspoň pripravili legislatívu na elimináciu ich používania. EÚ už od 3. júla 2021 zakázala na trhy členských štátov uvádzať jednorazové plastové taniere, príbory, slamky, vatové tyčinky a iný podobný tovar ako nádoby na jedlo a nápoje.

Čo týmito krokmi docieliš? Optimálnym využívaním prírodných zdrojov sa zachováva prírodné dedičstvo a biodiverzita. V tomto ohľade je ekologická stopa ukazovateľom, ktorý dokáže merať dopady na životné prostredie spôsobené nadmerným využívaním prírodných zdrojov. 

Je zodpovednosťou nás všetkých zachovať a chrániť oblasti, ktoré prispievajú k udržateľnému cestovnému ruchu. Mysli na to aj pri plánovaní svojej cesty. Urobíš svet o niečo lepším miestom.

Kde nájdeš prvý uhlíkovo neutrálny a ekologický hotel na svete?

Možno vieš a možno nie, ale nenachádza sa vôbec ďaleko od našich hraníc. Hotel Chiswick dostal meno po londýnskej štvrti, v ktorej sa nachádza. Je vybudovaný tak, že všetky emisie uhlíka z výstavby, prevádzky až po koniec životnosti budovy sú rovné nule.

Nevyhnutne potrebné emisie hotel kompenzuje svojim partnerom v oblasti zalesňovania a obnovy lesov v Nikarague. Používa sprchy s ultra nízkym prietokom vody, ktoré poskytujú plný účinok bežnej sprchy, ale dokážu ušetriť až 40 % objemu vody.

V hĺbke 200 metrov pod hotelom sa nachádzajú tepelné čerpadlá, ktoré odoberajú tepelnú energiu zo zeme a privádzajú ju do vykurovacieho a vodného systému hotela.

Na streche hotela sú inštalované solárne panely, ktoré pokrývajú asi 5 % ročnej spotreby energie, ktorá stačí na vykurovanie baru a salónika. Ostatná potrebná energia pochádza z obnoviteľných zdrojov, nakupujú ju z veternej, solárnej a vodnej energie.

Nábytok v hoteli je vyrobený z lokálneho dreva s FSC certifikátom a na kompenzáciu použitého dreva bolo vysadených 4 462 stromov. Systémy kúrenia a osvetlenia fungujú len vtedy, keď je niekto v miestnosti, čiže keď odchádzaš z izby, nemusíš zhasínať svetlá.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 04:50