Lexie Alfordová je držiteľkou rekordu ako najmladšia žena, ktorá precestovala všetky krajiny.Lexie Alford/Instagram
StoryEditor

Povrchná zberateľka pečiatok, či obdivuhodná cestovateľka? Mladá žena je držiteľkou svetového rekordu v počte navštívených krajín

Radomír DohnaliDnes.cz18.08.2023., 12:00h

Najmladšia žena, ktorá precestovala celý svet. To je titul, ktorým sa môže pýšiť Lexie Alfordová. Je to ale vôbec na chválenie? Spôsob, akým dosiahla Guinessový rekord, vyvoláva otázky o podstate cestovania. Upozorňuje na rozdiel medzi diagnózou túlavých topánok a povrchným zberateľstvom pečiatok v pase.

Lajkuj Brainee.sk na

Väčšina rekordov z Guinessovej knihy okolo nás len tak nezreteľne zašumí. Síce vyvolajú trochu rozpakov alebo krátko pobavia, ale nič viac. Zvyčajne sa totiž nesnažíme kurióznym počinom tých, čo ich urobili, nejak priblížiť. Neskúšame, koľko štipcov na bielizeň si dokážeme pripnúť na krk; nepotrebujeme roztáčať basketbalovú loptu na zubnej kefke ani sa nesnažíme o vypestovanie gigantickej tekvice, píše sa na portáli iDnes. 

Ale viac menej všetci občas cestujeme. Na dovolenku, na služobné cesty. Všetci trochu tušíme, čo obnáša lietanie po svete a pobyt v zahraničí. Koľko radosti nám to prináša a koľko energie, nervov a peňazí nás to stojí. Preto tiež počin Lexie Rose Alfordovej vyvolal tak rozsiahlu celospoločenskú debatu. Jej úspech nebol abstraktný a zvláštny, týkal sa cestovania, a preto sa dotkol všetkých. 

Keď 4. októbra v roku 2019 dorazila do Mozambiku, uzavrela tým jednu veľkú životnú kapitolu, stala sa držiteľkou Guinessovho rekordu. Ako najmladšia osoba, ktorá precestovala všetkých 196 štátov a nezávislých území sveta. 

Podarilo sa jej to 188 dní pred jej 22. narodeninami, čím prekonala pôvodného šampióna Jamesa Asquitha. Ten precestoval celý svet pred dovŕšením 24 rokov. Alfordová, známa skôr podľa svojho youtuberského kanálu ako Lexie Limitless, bola v cestovaní skrátka úspešnejšia než ktokoľvek pred ňou. Stala sa tým nielen zdrojom inšpirácie, ale aj značných kontroverzií. 

Za veľkým snom

Dnes 25-roná Alfordová, pre ktorú je cestovanie absolútnym zmyslom existencie, sa narodila v Nevade. A asi nebudeme moc špekulovať s tvrdením, že sa do jej budúceho života silne podpísalo zamestnanie rodičov. Obaja totiž prevádzkujú cestovnú kanceláriu. 

Zavalená katalógmi s obrázkami exotických dovolenkových destinácií už od detstva túžila malá Lexie precestovať celý svet. Peniaze stranou si začala dávať v 12-tich rokoch a prakticky všetky úspory z brigád vkladala do svojho cestovného rozpočtu. Do ďalších rokoch jej veľmi pomohlo profesijné „know how“ rodičov. Stala sa šampiónkou v rezerváciách zlacnených leteniek a majsterkou operatívneho plánovania. A išla si za svojím snom – cestovať po svete. 

Cestovala skutočne naľahko, len s batohom, pasom a fotoaparátom. V nízkorozpočtovom režime. Z výletov do zahraničia písala pomerne čítaný blog. Svet by sa o nej najskôr nedozvedel, ale všetko zmenili sociálne siete a platforma Youtube, ktoré z nej urobili hviezdu. 

Nastúpili prví sponzori, príjmy z reklamy prispievajúce na ďalšie letenky, ponuky zo zahraničia a s tým spojená snaha ponúkať viac divácky atraktívneho obsahu. V príbehu mladej, sympatickej a skromnej Lexie Alfordovej sa vtedy niečo málo zmenilo. Začala cestovať preto, aby mohla z výprav do cudzích krajín prinášať videá, a za tie mohla ďalej cestovať do cudzích krajín. 

Posadnutosť svetovým rekordom

Pre cestovnú kanceláriu Alfordových to bola určite skvelá reklama. Vždy sa to ale dá urobiť ešte lepšie. Mladých scestovaných ľudí sú počas prázdnin plné letiskové haly, ale víťaz medzi nimi môže byť len jeden. Lexie Limitless, ktorá sa medzi svojím 16-tym a 18-tym rokom navštívila už 72 krajín, začala snažiť o rekord. Cieľom sa jej stalo navštíviť všetky krajiny a uznané nezávislé územia sveta. 

Aby ste k uznaniu a zapísaniu takého rekordu v Guinessovej mohli klasifikovať, potrebujete dôkazy. Chce to formálnu dokumentáciu všetkých cestovných vecí  - kompletné pečiatky v pase, kópie leteniek, potvrdenia z hotelov a dve prehlásenia od dvoch miestnych obyvateľov v každej lokalite. Dohromady je toho okolo desaťtisíc kusov papiera, dve 15-kilových krabice. 

Lexie Alfordová ich plneným trávila ďalšie roky. Stala sa z toho forma zberateľskej vášne, skoro až posadnutosti. Keď sa blížila k dosiahnutiu rekordu, pribúdali jej nové pečiatky v cestovnom pase každé štyri dni. 90 destinácií urazila za jediný rok. 

Sýriu „zvládla“ z izraelskej strany Golanských výšin, Severnú Kóreu obsiahla organizovaným výletom do unimobunky usadenej v demilitarizovanej zóne. V poradí 34. najrozľahlejšiu krajinu sveta, Pakistan, poznala vo formáte prílet – jeden fakultatívny výlet do hôr so sprievodcom – odlet. A výlet do Indonézie sa u nej premenil na unáhlené zháňanie niekoho z miestnych, kto by jej na kameru potvrdil, že skutočne bola v Indonézii. 

Ku konci roku 2018 je Alfordová schopná spamäti vymenovať krajiny, ktoré ju ešte k dosiahnutiu rekordu chýbajú, ale už si – až na najvýraznejšie výnimky – nepamätá tie, ktoré už navštívila. 

Vyprázdnený obsah a pekné fotky

Že kvantita už začala nahrádzať kvalitu, si všimli sledujúci kanálu Lexie Limitless na sociálnych sieťach. Oproti minulosti totiž cestovateľka ponúkala len málo užitočnej inšpirácie. 

Nie každý výletník s obmedzeným rozpočtom si môže totiž dovoliť vychutnať Venezuelu tak, ako ona. Teda s preletom národného parku v súkromnom lietadle a s prespaním v luxusnej pralesnej „chyži“. A potom hurá na motorovom člne k vodopádom, uloviť snímky na Instagram a rýchlo do ďalšieho štátu. 

Jej predtým toľko pohotové komentáre sa stávali povrchnejšími, navštívené štáty boli opisované nie vždy úplne výstižnými skratkami. V okázalých diktatúrach si pochvaľovala bezpečnosť, v krajinách, ktoré ťažila bieda zase bohaté kultúrne dedičstvo. Aj keď je pokojne možné, že počas svojich krátkych pobytov skutočne mohla reálne problémy ľahko prehliadnuť, niekdajšia duchaplnosť cestovateľky bola preč. 

Príspevky o krajinách boli zhusta prepísané z Wikipedie a novinky, ktoré z ciest prinášala, boli úplne banálne. Nepredstieraný údiv nad tým, ako vlastne staré sú pyramídy v Egypte, rovnako svedčil o tom, že na hodinách dejepisu moc pozor nedávala. Ani jej predslov o tom, ako je dôležité objavovať neobjavené – u pamiatky, ktorú ročne navštívi 14 miliónov ľudí – moc zmysel nedával.

Kritiku neschytávala len za to, že z exotických destinácií prinášala veľmi skreslený obraz. Fotky s chránenými živočíchmi na trhoch ju usvedčovali z ignorácie týrania zvierat. Vyčítali jej aj ťažko predstaviteľný objem emisií, ktorý svojimi cestami lietadlom vyprodukovala. Za tri roky cestovania ich vraj bolo toľko, čo zvládne okresné mesto za rok. 

Obvinená bola aj z toho, že cestovať po svete môže len preto, že jej výlety platia jej rodičia. V tomto prípade neprávo, pretože si svoju mediálnou činnosťou skutočne dokázala na cestovanie zarobiť a hotely jej ponúkali ubytovanie zdarma, výmenou za reklamu. 

Len viac, len rýchlejšie

Lexie Rose Alfordová to zvládla, a keď v októbri 2019 dorazila do Mozambiku, s buchnutím pečiatky do pasu uzavrela jednu veľkú epizódu. Dvanásť týždňov po tejto ceste jej do Nevady dorazila plaketa potvrdzujúca Guinessový rekord. Vlastne hneď dvoch. 

Stala sa jednal najmladšou osobou, ktorá precestovala všetky štáty sveta, a rovnako najmladšou ženou, ktorá precestovala všetky štáty. A práve konečné dosiahnutie tohto dvojitého „úspechu“ poukázalo na to, aký formát cestovateľky vlastne Lexie Limitless je. 

Bolo ju počuť, že by sa rada vrátila do približne 50 krajín, ktoré ju počas jej etapy najviac oslovili. Chcela by tu nabrať silu k pokusu o ďalší Guinessový rekord. Tým je znovu precestovať všetky krajiny sveta, ale v najkratšom možnom čase. 

Pre Alfordovú je skratka cestovanie tým najvyšším zmyslom života, ktorý ju úplne napĺňa. Ak je práve jej osobitý model „cestovanie pre cestovanie“ skutočne príkladom hodným nasledovania, na to už si musí každý cestovateľ alebo cestovateľka nájsť odpoveď. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. máj 2024 09:00