xJesika Žáková
StoryEditor

Cestovateľka Jesika: Cestovanie so psíkom si vyžaduje veľa plánovania, nie všade je vstup so zvieraťom povolený

PR článok22.08.2023., 00:00h

Jesika Žáková svoj voľný čas najradšej trávi na horách na Slovensku aj v okolí. Na svojom instagrame @jesikazakova ukazuje zábery prírodných krás, ale aj realitu cestovania so psíkom či život a cestovanie v campervane. Láka vás takýto spôsob cestovania tiež? Prečítajte si, na čo sa pri tom treba pripraviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Z tvojho instagramu aj blogu je zrejmé, že veľa a rada cestuješ. Kam vedú tvoje cesty najčastejšie?

Najradšej cestujem do hôr, s priateľom obľubujeme hlavne spoločné výlety v prerobenej obytnej dodávke, v ktorej počas výletu spíme, varíme, pracujeme aj cestujeme. Keďže na výlety chodievame aj s borderskou kóliou Johnnym, vyhľadávame na Slovensku aj inde v Európe najmä miesta, ktoré sú dog friendly. Okrem hôr však rada navštevujem aj exotické miesta, ktoré môžem obehať s batohom na chrbte. O všetkých takýchto výletoch píšem aj na svojom blogu, kde nájdu tipy ľudia, ktorí cestujú so psíkmi, ale aj tí, ktorí hľadajú inšpiráciu na dovolenku na Slovensku či nízkonákladové výlety v zahraničí. 

Nezabudnite si na výlet do hôr pribaliť úrazové poistenie s pripoistením zásahu Horskej záchrannej služby od ČSOB

Na mnohých výletoch a túrach vám robí spoločnosť Johnny. V čom je cestovanie so psíkom iné?

Chce to predovšetkým veľa plánovania v porovnaní s cestovaním osamote. Predtým som sa len schytila a išla kamkoľvek, či šlo o ferraty, výlet loďou, autobusom, stopom, blabla carom... Teraz je to vždy o kompromisoch: namiesto lyžovačiek častejšie chodíme na skialp túry, namiesto lanoviek si vyberieme peší presun... Cestovanie so psíkom vie byť niekedy obmedzujúce a často sa môžete stretnúť s nepríjemnými prekvapeniami. Neraz sa stáva, že plánujete výlet, cestujete aj 250 km, prídete na miesto a tam uvidíte veľkú nálepku so zákazom. Čo vtedy robiť, otočiť sa a ísť domov? Aj preto som začala o našich výletoch písať blogy.

Ako si informácie pred výletom so psíkom zisťuješ ty sama?

Pred začiatkom takéhoto výletu je potrebný rešerš. Ja sa pred výletmi tiež pýtam na skúsenosti známych, ktorí takisto cestujú so psom. Keď ide o turistiku, je to ľahšie. V appke mapy.cz si vyhľadám trasu a terén a pozriem si, či nás čakajú rebríky, ťažší skalnatý terén a podobne. Zisťujem aj to, či niekde nie je zákaz vstupu so psom.

image
Jesika Žáková

Stáva sa to aj na Slovensku?

Pokiaľ ide o turistiku so psíkom, zatiaľ je u nás dostatok možností. Uvidíme však, ako dopadne návrh TANAP-u o zákaze psov v Tatrách. Dostať sa s ním k vode je už teraz takmer nemožné. Väčšina štrkovísk a jazier v súkromnom vlastníctve zakazuje psov. Je to vyslovene o hľadaní tajných spotov.

Máš nejaké osvedčené miesta, ktoré by si odporučila ľuďom, ktorí plánujú cestovať so psíkom?

Nájsť miesta vhodné na výlet so psom možno v zásade skoro všade okrem Slovenského raja. To je, žiaľ, asi jediné miesto, ktoré si so psíkom vôbec neužijete kvôli rebríkom. Ak preferujete turistiku, určite je to Veľká Fatra, kde je ideálny terén pre psie labky. Na viacdňové výlety je super celý región Liptov, dokonca aj s plážou pri Liptovskej Mare pre psičkárov. Na západnom Slovensku ma zas milo prekvapil autokemp Rudava, psičkársky raj hneď vedľa Levandule zo Záhoria. No a naše najobľúbenejšie miesto je najnovšie Čertovica, so psíkom sme tam boli zatiaľ všade vítaní.

Neraz sa však spolu s Johnnym vyberáte na turistiku aj do zahraničia. Aká je situácia tam? 

To, samozrejme, závisí od krajiny, určite si treba vopred zistiť, aké sú tam pre psíkov podmienky, a kde majú prístup obmedzený. My sme spokojní napríklad v Taliansku, kde sú psíci vítaní, veľmi radi navštevujeme Dolomity. Dá sa tam ľahko zaparkovať a prespať v dodávke, psík je povolený v horách aj v reštauráciách a my si môžeme užívať turistiku a život v campervane.

Užite si výlet v horách naplno vďaka poisteniu od ČSOB s pripoistením Horskej záchrannej služby

Čo – okrem dobrého plánovania – je ďalej potrebné na dovolenku so psom?

Pes potrebuje pas, musí byť začipovaný, mať absolvované povinné očkovania a na obojku mať umiestnenú adresu s kontaktom na majiteľa. A potom by ste mali zvážiť aj to, či je psík na takúto trasu pripravený. Samozrejme, aj jeho treba na výlet zbaliť.

Čo balíte Johnnymu na cesty vy?

Johnny má ako pes-turista už aj vlastný pohodlný batôžtek, v ktorom si nosí jedlo, vodu a vrecúška na potrebu. Šikovnou pomôckou sú ľahké plastové vrecúška, do ktorých viete psíkovi naliať vodu, keď po ceste nie je žiadny prameň. Na dlhšie trasy sú tiež vhodné špeciálne papučky: v letnom období sú vhodné proti horúcemu asfaltu, v zime zabraňujú tomu, aby si neporezal labky na ľade.

Užíva sa takéto výlety aj on?

Veľmi! Navyše, kólie sú pracovné plemeno a potrebujú poriadny výbeh, takže pripnutie batôžka sa mu spája s dobrým zážitkom a prácou, vtedy vie, že ide na poriadnu túru a vôbec neprotestuje.

Väčšinu výletov absolvujete v campervane. V čom je takýto typ cestovania špecifický?

Aj tu platí, že základom úspechu je poznať pravidlá krajiny, do ktorej camperom cestujete. V Slovinsku je napríklad nelegálne nocovať v dodávke mimo oficiálnych kempov, ale v Taliansku je to úplne v poriadku a bežné. Ďalšie pravidlá sa odvíjajú od typu auta, napríklad na niektoré horské priesmyky sa s určitou výškou alebo váhou karavanu nedostanete. Vždy treba myslieť aj na praktické náležitosti ako dopĺňanie vody či čistenie odpadovej vody. Keďže počas výletov s priateľom často aj pracujeme, v zime zase kvôli práci a kúreniu vyhľadávame svetlejšie miesta, aby sme sa vedeli dobíjať cez solárny panel. Je to teda naozaj veľa plánovania, ale počas výletu to vynahradí veľká dávka slobody.

image
Jesika Žáková

Je takýto spôsob cestovania lacnejší ako prespávanie v hoteloch?

Niekoho to možno prekvapí, ale cestovanie v campervane nemusí byť oveľa lacnejšie ako dovolenka v hoteli. Pri plánovaní výletu do Švajčiarska som napríklad zistila, že noc v kempe s karavanom by nás vyšla 2-krát drahšie ako so stanom... Vždy to samozrejme závisí od lokality, vzdialenosti a podobne.

Aké cestovateľské plány ťa čakajú najbližšie?

Najbližšie máme v pláne Dolomity, keďže je to ideálna destinácia na výlet v campervane so psíkom. Máme tiež kúpené letenky na Island, kam sa veľmi tešíme, a na jeseň by som chcela objavovať krásy Česka, tam to zatiaľ nemám veľmi pochodené. V budúcnosti plánujeme zájsť s campervanom aj ďalej, až do Škandinávie. 

Cestuješ pravidelne, balenie už pre teba musí byť rutina... Koľko ti trvá pobaliť sa a vyraziť na cesty?

Väčšinou som pobalená do hodinky, podľa toho, na aký typ výletu sa balíme. Napríklad aj na Madeiru, kde sme kempovali, som bola zbalená do pár minút – a najviac času nám zabralo práve zbaliť stan a „narvať“ spacáky do batohu. Kedysi som si na výlety brala všetko, čo sa mi páčilo, dnes sa balím naozaj naľahko. Ak ideme do hôr, mám jasný zoznam vecí, ktoré potrebujem. Naozaj sa mi nestáva, že by som si pobalila niečo, čo nevyužijem.

image
Jesika Žáková

A naopak, nosíš si z výletov nejaké suveníry?

Klasické suveníry ako magnetky už nie. Táto fáza ma prešla, už sme ich nemali pomaly ani kam dávať. Ak je to možné, vždy sa však z krajiny snažím priniesť si nejakú chuťovku: z Chorvátska to musí byť ajvar, z Jordánska som si doniesla baklavu... Takže uprednostňujem jedlé suveníry. 

Noste si z výletov len príjemné spomienky vďaka poisteniu od ČSOB

Podarilo sa vám z výletov doniesť aj nejaký nechcený suvenír?

Bolo to práve v Dolomitoch, kde sme museli naschvál rozbiť okno na našej obytnej dodávke. Stáli sme vo výške nad 2000 m n.m, stmievalo sa a kľúče sme mali zabuchnuté vnútri. Nakoniec sme okno rozbili a celý zvyšok výletu sme ho mali prelepené americkou lepiacou páskou. Cesta domov bola tichá, akurát nám šušťalo pri ušiach...

V lete sa do hôr vyberá aj mnoho neveľmi skúsených turistov. Na čo by si podľa teba mali dávať pozor?

Možno to vyznie ako fráza, ale obzvlášť v horách platí: Neexistuje zlé počasie, iba zle pripravení turisti a turistky. Dôležité je baliť sa naľahko, ale efektívne, mať so sebou nepremokavú vrstvu oblečenia a tiež zatepľovaciu vrstvu. Správna príprava v preklade znamená, že ľudia by mali so sebou mať aspoň malú lekárničku, ak by sa stal akýkoľvek úraz a určite poistenie do hôr. 

Našťastie, ja sama nemám skúsenosť s vlastným úrazom, ale viem, v akých cenách sa zásah horskej služby na Slovensku pohybuje a naozaj sa neoplatí riskovať – a už vôbec nie, ak chodíte za turistikou do zahraničia, prípadne sa venujete aj náročnejším športom ako je lyžovanie, via ferrata alebo lezenie. Sama využívam poistenie do hôr veľmi často, pri výletoch do zahraničia ho kombinujem s cestovným postením a poisťujeme vždy aj auto a psíka.

 

Úrazové poistenie a poistenie života Spirit od ČSOB je vhodné ako poistenie na lyžovačku, turistiku, či rodinný výlet na horách, kde pokrýva aj zásah horskej služby. Poistite sa už od 0,99 € na deň – viac informácií na www.csob.sk.

 

 

 

 

 
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 22:56