PlážTASR/Petros Giannakouris
StoryEditor

Šok v obľúbenej turistickej destinácii Slovákov. More sa náhle ochladilo o dvanásť stupňov

iDnes.cz02.08.2023., 12:30h

Čiernomorské pláže v Rumunsku, uprostred leta obsypané kúpania chtivými turistami, sa v tomto týždni preriedli. Môže za to fenomén, ktorý nahnal k plážam ľadovú vodu z hlbín. Teplota mora pri pobreží tak rýchlo klesla z 25 stupňov až na 13 stupňov. Tak chladné býva na jar.

Lajkuj Brainee.sk na

Na vine je fenomén zvaný upwelling, píše portál iDnes. Počas neho výstupné prúdy v kombinácii s prudkými nárazmi vetra privádzajú extrémne studenú vodu z hlbín k brehu, vysvetlil v magazíne Observator expert Adrian Bîlbă.

image

FOTO Keď turistov na lehátkach vystriedali plamene. Pláže v celom Stredomorí horia ako fakle

„V tomto období teplota morskej vody pri brehu neprekročí 13 až 15 stupňov, teda hodnoty porovnateľné s mesiacmi marec a apríl. Prudký pokles oproti minulým dňom, keď mala morská voda teplotu 24 až 25 stupňov,“ uviedlo vo štvrtok spravodajstvo Meteoplus.

Potrvá niekoľko dní, kým sa teplota vráti do normálu

Vedci očakávajú, že potrvá ešte niekoľko dní, kým slnko mora opäť prehreje na pôvodné hodnoty. Napríklad v letovisku Eforie dnes teplota vzduchu dosahuje 27 stupňov, ale voda sa ohriala zatiaľ len na 18. Vo vode si tak užíva menej turistov ako obvykle, ostatní sa uspokoja so slnkom a plážou.

Nie je to jediné prekvapenie, ktoré v týchto dňoch dňoch stretlo plavcov v európskych moriach. Na niektorých miestach Jadranského mora sa premnožili tŕňovky, drobné organizmy, ktoré plavcov štípu, svrbia a lezú do plaviek.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 18:37