Halloweenske destinácieUnsplash/martin Katler, Zeyu Jiang, Alex Azabache/
StoryEditor

Jeden z najprestížnejších cestovateľských webov vybral top halloweenske destinácie. Je medzi nimi aj Slovensko

Miroslav Kamody31.10.2023., 10:30h

Prestížny web zaradil Oravský hrad do zoznamu top halloweenskych destinácií. Ktoré ďalšie miesta mu konkurujú?

Lajkuj Brainee.sk na

Halloween sa nezadržateľne blíži, a aj keď na Slovensku nie je taký zakorenený ako v iných krajinách na čele so Spojenými štátmi, jeho celosvetová popularita posledné roky narastá. Ako sa ukazuje, tento sviatok už nie je len o kostýmoch, strašení, chodení od domu k domu a špeciálnej čarodejníckej epizóde Simpsonovcov.

Ľudia po novom vyhľadávajú autentické zážitky. Populárny cestovateľský portál Lonely Planet preto priniesol 5 najautentickejších halloweenskych destinácií v Európe pre rok 2022. A hneď prvým tipom je destinácia na severe Slovenska.

image

Záhrada, v ktorej koncertoval Beethoven, či tá v oblakoch. Tipy na unikátne miesta, ktoré musíš na Slovensku navštíviť

„Zatiaľ čo udalosti v historických mestách ako Dublin, Londýn, Bukurešť a Praha budú určite strašidelne zábavné, pohľad na Halloween do vzdialenejšej minulosti môže znamenať, že budete žať odmeny za objavovanie toho najautentickejšieho okolia, ktoré Európa ponúka, píše sa v článku.” Aké destinácie teda Lonely Planet vybral?

Oravský hrad, Slovensko

Web opisuje jeden z našich najznámejších slovenských hradov a pripomína, že bol použitý ako „kulisa vyvolávajúca mráz v upírskom majstrovskom filme Nosferatu (1922). Tento hrad očaruje návštevníkov už po stáročia. Rovnako pôsobivý počin dizajnu a odolnosti, impozantná pevnosť, premenená na hrad, bola postavená v 13. storočí a vďaka vývoju sa aj naďalej dokonale prispôsobuje drsnej topografii.”

Audiosprievodca návštevníkov prevedie krvavými legendami o násilí, zraneniach a duchoch, ktorí sa stále prechádzajú po chodbách, spolu s krvavými príbehmi o upírskej tradícii. Portál pripomína, že nejde o rýchlu návštevu, keďže hrad má 154 izieb a 666 schodov. „Pre fanúšikov klasického hororu je to láska na prvé zahryznutie.”

image

Oravský hrad

Unsplash/martin Katler/

Whitby, Spojené kráľovstvo

Na návštevu Whitby na anglickom pobreží North Yorkshire ti odporúčajú obliecť si tie najtemnejšie farby. Malebné prímorské mestečko, ktoré sa preslávilo ako kulisa vo veľkej časti filmu Dracula, hostí každoročný Halloweensky víkend Whitby Goth. Hlavným lákadlom je veľkolepá kreatívna móda predvádzaná v mene goth, ale aj iných subkultúr, ako sú steampunk a rock. 

Ako zvyšok svojej návštevy môžeš objavovať atmosférické pobrežie prístavu alebo sa vydať na typickú britskú plavbu loďou. „Pozerajte sa ponad melancholický horizont, keď vám chladný vánok zo Severného mora opráši líca, a vy ste mohli získať pocit, čím sa Stoker inšpiroval pred všetkými tými rokmi.”

image

Halloween

Unsplash/sabina Music Rich/

Meath, Írsko

Hlboko v Írskej minulosti sú pochované príbehy o starodávnom keltskom sviatku Samhain, ktorý oslavoval koniec obdobia zberu ohňom a spevom. Mnohí veria, že Samhain je pôvodom dnešného halloweenskeho festivalu a hmlisté rašeliniská vo východnom grófstve Meath sú údajne miestom, kde sa začal keltský festival, medzi západom slnka 31. októbra a východom slnka 1. novembra pred viac ako 3-tisíc rokmi.

Každoročne sa tu koná The Spirits of Meath Halloween Festival. „Nájdete tu historické rekonštrukcie, strašidelné pešie túry a všetko medzi tým, pretože slávnosti naplno využívajú vzťah krajiny s mystikou a strašidelnosťou.” Môžeš sa tiež zúčastniť festivalu Púca, oslavy, ktorej cieľom je ponoriť návštevníkov do írskeho folklóru.

image

Meath

Unsplash/zeyu Jiang/

Sighişoara, Rumunsko

Toto mesto je zapísané v UNESCO a môžeš v ňom zažiť zimomriavky sledovaním fascinujúcich legiend a mýtov v kamenných uličkách a stredovekých opevneniach. Sighişoara je údajne rodiskom Vlada Ţepeşa, krvilačného valašského kniežaťa z 15. storočia.

Ţepeş bol známy tým, že svojich nepriateľov napichoval na kôl na zemi, čo spôsobovalo dlhotrvajúcu a mučivú smrť, čím si vyslúžil prezývku Vlad Napichovač. Jeho ďalšie známe meno je Dracula alebo „syn Dracula“, po otcovi Vladovi Draculovi. Mesto prijalo legendu o upíroch za svoju a ty sa tak môžeš pripojiť k hrôze na párty v meste.

image

Sighişoare

Unsplash/paul Stoica Photography/

Edinburgh, Škótsko

Škótske mesto môže návštevníka vystrašiť vďaka mnohým prehliadkam duchov. Stačí návšteva Real Mary King‘s Close, kde sprievodcovia v kostýmoch rozprávajú príbehy Edinburghu zo 17. storočia a prevedú v ža tomto rozpadávajúcom sa podzemnom labyrinte.

image

Edinburgh

Unsplash/alex Azabache/

31. októbra sa potom koná ohnivý festival Samhuinn na Calton Hill. „Táto pôsobivá udalosť označuje posun ročných období podľa tradícií keltského lunárneho kalendára. Sledujte, ako sa sily zimy a leta stretávajú v epickom súboji prostredníctvom hudobných vystúpení, divadla, tanca a ohňovej hry,” píše portál na záver. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:22