Ak vyzerá tvoj spánok takto, máš problém a mal by si si dať dovolenku v niektorom z hotelov špecializovaných na spanie.Dreamstime/
StoryEditor

Sleep tourism: Ísť na dovolenku a spať. Globálny fenomén vyhľadáva čoraz viac ľudí

mor10.07.2023., 16:00h

Po pandémií sa spánok zhoršil nejednému z nás a turizmus sa tomu, samozrejme, prispôsobil. Rapídne sa totiž zvýšil záujem o destinácie, ktoré svojim hosťom sľubovali príjemný a kvalitný spánok.

Lajkuj Brainee.sk na

Popularita spánkového turizmu rastie už niekoľko rokov. Je to síce netradičný spôsob, ako tráviť svoju dovolenku, ale za to sa aspoň riadne vyspíš a tvoje kruhy pod očami z teba už nebudú robiť pandu. 

Vôbec prvý hotel, čo je zameraný na spánok, sa nachádza v Londýne a volá sa Zedwell. Ten ponúka izby vybavené inovatívnou protizvukovou izoláciou. Otvorili ho začiatkom roku 2020. O rok na to s konceptom prišiel aj švédsky výrobca postelí Hastens, ten si otvoril 15 izbový hotel Hästens v portugalskom meste Coimbra. 

Prečo sa vôbec zrazu zo spánku stala tak vyhľadávaná kategória v cestovnom ruchu? S odpoveďou prichádza Rebecca Robbins, výskumníčka v oblasti spánku a spoluautorka knihy Sleep for Success, teda spánkom k úspechu.

„Keď už na to príde, cestovatelia si rezervujú hotely na to, aby sa v nich vyspali,“ povedala odborníčka na spánok. Taktiež poukázala na to, že hotelový priemysel sa v minulosti zameriaval predovšetkým na veci, ktoré v skutočnosti spánok zhoršujú. 

„Ľudia si cestovanie často spájajú s dekadentným jedlom, predlžovaním času stráveného v posteli, atrakciami a inými vecami, ktoré robíme počas skúmania novej destinácie. Niekedy aj na úkor spánku,“ dodáva. „Myslím, že práve teraz nastal obrovský posun v našom kolektívnom vedomí a uprednostňovaní zdravia a pohody.“ Rebecca Robbins je možno odborníčkou na spánok, ale čo sa týka kontextov v aktuálnom dianí vo svete, má isté medzery. Zdravie a pohoda je to posledné, čo poslednú dobu zažívame.

image

Ak vyzerá tvoj spánok takto, máš problém a mal by si si dať dovolenku v niektorom z hotelov špecializovaných na spanie.

Dreamstime/

Zdá sa, že globálna pandémia v spánkovom turizme zohráva najväčšiu rolu. Štúdia publikovaná v časopise Journal of Clinical Sleep Medicine zistila, že 40% z viac ako 2 500 zúčastnených dospelých osôb, hlásilo zníženie kvality spánku od začiatku pandémie. Hypnoterapeut, meditačný a holistický kouč Malminder Gill si podobne ako Rebecca Robbins všimol zmenu, akú ľudia začali zaujímať voči spánku. 

„Nie je veľkým prekvapením, že spánok je dôležitým aspektom nášho života. Nedostatok spánku môže spôsobiť množstvo rôznych problémov v tele a pre vaše duševné zdravie." Gill spolupracuje s hotelom Belmond v Londýne a vytvorila špeciálnu službu pre hostí so spánkovými problémami, svoju metódu nazvala Sleep Concierge. Služba zahŕňa záznamy z meditácií navodzujúcich spánok, vankúšové menu - pretože sto ľudí, sto vankúšov, ktoré im vyhovujú, možnosť zaťaženej prikrývky alebo čaju vyvinutého špeciálne pre tento hotel. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:15