Kevin BaughWikipedia/kevin Baugh/
StoryEditor

Uprostred púšte v USA leží samozvaná republika. Má svoju menu, štyroch psov a 40 rokov je vo vojne s Nemeckom

kam25.06.2023., 13:00h

Žiť tu je v postate nemožné, dostaneš sa sem len veľmi ťažko a krajina je už takmer štyridsať rokov vo vojne. Vitaj v mikronárode Molossia, ktorá sa uprostred americkej púšte túži stať nezávislou krajinou.

Lajkuj Brainee.sk na

Asi ťa to prekvapí, no uprostred Spojených štátov amerických sa nachádza krajina, ktorá si tvrdo razí svoju cestu, má vlastnú menu, prezidenta, jazyk a dokonca aj národnú hymnu. Ako informuje portál Unilad, Republika Molossia leží vo vnútri Nevadskej púšte a táto komunita je samozvaným „mikronárodom“.

Pôvodne išlo o duchovné dieťa dvoch dobrých priateľov Kevina Baugha a Jamesa Spielmana. Táto dvojica sa rozhodla svoju vlastnú krajinu založiť ešte 26. mája 1977, pričom sa pôvodne nachádzala v Portlande v Oregone. Ešte predtým, ako bol tento mikronárod známy ako Republika Molossia, nazýval sa Veľkou republikou Vuldstein a bol pod vládou „kráľa“ Spielmana.

image

Na mape nebolo desiatky rokov. Toto je príbeh tajného ruského mesta, kde vyvíjali atómovú bombu

Z kráľa na prezidenta

Po ňom však nastúpil na jeho miesto nastúpil Kevin Baugh, ktorý sa pasoval do úlohy prezidenta a v roku 1999 premenoval krajinu na Republiku Molossia. Jedným z jeho prvých činov v úrade bolo presídlenie svojej krajiny do vnútra Nevadskej púšte.

Aj keď sa Molossia nazýva republikou, technicky doteraz nezískala svoju nezávislosť od Spojených štátov. Prezident Baugh sa však v minulosti niekoľkokrát snažil o formálnu nezávislosť prostredníctvom petície. Nikdy sa mu však nepodarilo zhromaždiť dostatok podpisov na to, aby sa Molossia získala oficiálne uznanie.

image

Vládna budova Molossie

Wikipedia/kevin Baugh/

To znamená, že stále nedosahuje štatút krajiny a je známa ako „mikronárod“. Ide tak len o kus zeme, ktorý sa vydáva za nezávislý suverénny národ s vlastným systémom vlády a spoločenskými pravidlami. A práve preto ho v podstate nikto nepovažuje za krajinu.

Vojna Nemecku

Aby toho nebolo málo, Molossia nie vždy udržiavala najpriateľskejšie vzťahy s inými národmi. V skutočnosti je dodnes vo vojne s Nemeckom, a to už od roku 1983. Podľa všetkému k tomu sporu došlo v dôsledku sporu o neobývaný ostrov na Kube, ktorý si od pádu Berlínskeho múru nikto nenárokuje.

Vojna však existuje len na papieri. Koniec koncov, tento mikronárod by v nej ani veľmi nemal kto prezentovať. Súčasnú populáciu podľa Travel Nevada tvorí len 30 ľudí a štyria psi. Malý národ má však veľkú identitu s vlastnou národnou hymnou, jedinečným jazykom (esperanto), bankou a menou (valora), železnicou, poštou, vojnovým úradom a oficiálnym hudobným nástrojom podobným kazoo.

image

Dovolenka vlakom? Pozreli sme sa, kde všade sa dostanete z bratislavskej Hlavnej stanice

Okrem toho nemusí platiť dane a môže obchodovať vo svojej vlastnej mene, pretože sa nachádza mimo jurisdikcie Spojených štátov. Pokiaľ ťa táto, pravdepodobne doteraz neznáma krajina láka, máš smolu. Malý národ totiž nehľadá žiadnych ďalších obyvateľov.

Občanom sa nestaneš

Podstránka s často kladenými otázkami na oficiálnom webe mikronároda uvádza, že sa „nemôžete [stať molosským občanom]. Úplný pobyt v Molossii je podmienkou občianstva a noví obyvatelia nie sú povolení. V našom malom národe jednoducho nie je miesto!”

Čo sa týka dovolenky v tejto krajine, nie je to o nič lepšie. Pokiaľ máš chuť na potulky po Molossii, navštíviť ju môžeš len raz za mesiac, a aj to v období od 15. apríla do 15. októbra. Konkrétne dátumy sú zverejňované na webovej stránke vlády. Prísť len tak rozhodne nestojí za to.

„Návštevníci do Molossie nesmú prísť neohlásení. Toto je náš domov, rovnako ako náš národ, a možno vás nebudeme môcť prijať. Návštevníci nemôžu prechádzať národom bez sprievodu, pretože je to tiež náš domov,” informuje webová stránka Molossie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 16:19