Desivý ostrov duchov Poveglia.Wikipedia/instagram/nova Games/
StoryEditor

Zakázaný Ostrov duchov: Pôdu pokrýva popol mŕtvych, v masových hroboch zahynuli státisíce ľudí

koviDnes.cz12.09.2022., 11:30h

Obľúbená destinácia Slovákov skrýva aj jedno z najdesivejších miest histórie.

Lajkuj Brainee.sk na

Na prvý pohľad to možno tak nevyzerá, no na severe Talianska sa nachádza jedno z najstrašidelnejších miest sveta. Ostrov Poveglia má za sebou pohnutú minulosť. Slúžil totiž ako karanténny ostrov pre ľudí, ktorí boli nakazení morom. Neskôr sa premenil na masový hrob.

Ostrov smrti

Prezývajú ho tiež Ostrov smrti či Ostrov duchov. Poveglia leží neďaleko Benátok v Benátskom zálive, len niekoľko minút cesty od námestia svätého Marka. Prvé zmienky o ostrove pochádzajú z roku 421 a vtedy si tu obyvatelia ešte nažívali v pokoji, píše web All That‘s Interesting.

V 14. storočí však počas vojny medzi Benátkami a Janovom došlo k výraznej demolácii ostrova, a jeho obyvateľstvo bolo postupne vysídlené. Neskôr s príchodom morovej epidémie sa malý ostrov doslova premenil na miesto hrôzy.

image

V záhadnom Krivom lese v Poľsku rastú stromy do tvaru písmena J, odborníci to nevedia vysvetliť

V 18. storočí sa totiž stal karanténnym miestom pre nakazených morom, cholerou alebo ďalšími infekčnými chorobami, a len málokto sa z neho vrátil živý. Ľudia, ktorí vykazovali čo i len najmenšie známky nákazy boli na ostrov násilím odvlečení.

Napriek tomu, že Poveglia je rozlohou maličký ostrov, v masových hroboch tu zahynulo údajne 160 000 ľudí. Väčšina tiel bola spopolnená. Popol mŕtvych pokrýva viac ako polovicu pôdy ostrova.

Psychiatrická liečebňa hrôzy

To však nie je všetko. Počas 20. storočia tu vznikla liečebňa pre psychicky chorých. O tých sa podľa dobových zdrojov „staral“ krutý lekár, ktorý na nich vykonával experimenty s lobotómiou, píše portál iDNES.cz. Na tieto zákroky používal vŕtačky, kladivá či sekáčiky. Šialený doktor neskôr spáchal samovraždu skokom z miestnej zvonice.

Minulosť plná násilia a smrti dala vzniknúť celému radu legiend o zástupe duchov, ktorí ani po smrti nenašli pokoj a teraz blúdia po ostrove. Najčastejšie spomínaným duchom je Malá Mária, jedna z obetí morovej rany z 18. storočia. Podľa povestí stojí každú noc malá plačúca postava na pobreží ostrova a hľadí v ústrety svojmu domovu na pevnine.

V roku 1968 bola liečebňa zatvorená a odvtedy ostrov pustne. Kvôli svojej temnej minulosti však priťahuje pozornosť záhadológov z celého sveta, avšak prístup naň je prísne zakázaný. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/cestopisy, menuAlias = cestopisy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 06:21