Záber z filmu Strach a hnus v Las VegasUniversal Pictures/
StoryEditor

Máme pre teba výber najlepších road movies. Po ich sledovaní budeš mať hneď chuť na dobrodružnú jazdu

Miroslav Kamody25.08.2022., 08:00h

Sú zábavné, niekedy nechutné a plné bláznovstiev. Road movies je kategória filmov, z ktorej si vyberie naozaj každý. Nechýba dokonca ani komiksový bonus.

Lajkuj Brainee.sk na

Vydať sa na spontánne dobrodružstvo naprieč krajinou je niečo, po čom túžia mnohí z nás. Len málokto sa však na niečo také skutočne odváži. Je to pritom úplne jednoduché - stačí nabrať odvahu a nebáť sa. Možno ti k tomu dopomôže náš výber najlepších road movies, ktoré ukazujú, že keď sa chce, možné je všetko.

image

A24: Príbeh najprogresívnejšieho štúdia, ktoré vytvorilo najväčšie filmové a televízne pecky posledných rokov

Prázdniny v Amerike (National Lampoon’s Vacation)

Každý z nás veľmi dobre vie, ako rýchlo sa dá pokaziť rodinná dovolenka. Clark Griswold je muž, ktorý sa stal symbolom roztomilo najnešikovnejšej a najneúspešnejšej americkej hlavy rodiny. A to napriek tomu, že jediné, čo si Clark celý život praje, je spokojná a šťastná rodina. Žiaľ, on sám je kráľom smoliarov a všetko, na čo siahne, sa končí katastrofou.

Clark sa aj napriek tomu rozhodne, že nechce ísť na dovolenku lietadlom, ale autom, aby mohol rodine ukázať nádheru americkej krajiny. Ako inak, aj teraz ich od prvej chvíle prenasleduje smola. Všetko sa začne kaziť takým kolosálnym spôsobom, že nebudeš vedieť odtrhnúť oči od obrazovky.

Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas)

Kultový film Terryho Gilliama a jeho šialená jazda mestom Las Vegas za najbizarnejšími zážitkami, aké sa ti vôbec počas road tripu môžu stať. Johnny Depp a Benicio Del Toro v pikantných scénach najrôznejšieho druhu vo filme, v ktorom zistíš, že o pôžitkoch vlastne nevieš vôbec nič.

Táto snímka ťa poriadne znechutí, ale zároveň ti aj ukáže, že Amerika je skutočne krajinou neobmedzených možností. Pretože pri tejto pánskej jazde nielen celkom stratíš dych, ale zároveň ti zaručujeme, že na ňu nikdy nezabudneš.

Lietadlom, vlakom, autom... (Planes, Trains, and Automobiles)

Neal Page je reklamný agent, ktorý chce iba odletieť domov do Chicaga, aby strávil deň Vďakyvzdania so svojou rodinou. Od voňavého moriaka ho však zdržiava Del Griffith - hlučný, napriek tomu sympatický obchodník, ktorý zavedie Neala na nezmyselnú púť naprieč kontinentom.

Neal a Del majú patent na to, ako zo zlej situácie urobiť ešte horšie. Všetky nočné mory cestovateľov sa tak stávajú skutočnosťou, čo síce na vlastnej koži zažiť nechceš, no ako divák sa na nich dobre zabavíš. Cestovanie totiž nie je vždy idylka a tento film ťa na to dokonale pripraví.

Bláznivá jazda (Road Trip)

Jedná z najlepších teenagerských komédií je zároveň aj skvelým road movie. Joshova dlhoročná priateľka Tiffany začala študovať na inej univerzite ako on, čo ich na dlhšiu dobu odlúčilo. Denne si telefonujú, keď však jedného dňa Tiffany prestane odpovedať na odkazy, začne mať Josh pocit, že už jej na ňom už nezáleží.

Nechá sa zviesť príťažlivou Beth, ale ich šantenie je natočené videokamerou a aby toho nebolo málo, je táto videokazeta plná sexu omylom odoslaná Tiffany. Zúfalý mladík sa rozhodne predbehnúť poštárov a vydať sa spolu s priateľmi na 1 800 míľ dlhú cestu do Texasu, aby videokazetu zadržal skôr, ako ju uvidí jeho priateľka.

Borat: Nakúkanie do ameryckej kultúry na objednávku slavnoj kazašskoj národa

Toto je legendárna klasika, ktorej hlavnou postavou je Sacha Baron Cohen čoby Borat Sagdijev. Ten je šiestym najznámejším Kazachom a najlepším televíznym reportérom Kazašskej štátnej televízie. Práve tá ho vyšle do Spojených štátov, aby tam natočil dokument o tejto „krajine neobmedzených možností”.

image

Máš chuť na poriadny horor? Pozreli sme sa na najlepšie kúsky, ktoré nájdeš na streamovacích platformách

V nej spoznáva a zosmiešňuje každého, na koho počas svojej dlhej cesty natrafí. A možno si pritom stihne nájsť aj novú manželku, pretože tú starú mu znásilnil a roztrhal medveď. Mimochodom, názov filmu je vôbec druhý najdlhší v histórii kinematografie.

Útek do divočiny (Into the Wild)

Christopher McCandless mal dvadsaťdva rokov, keď doštudoval vysokú školu, ale namiesto toho, aby sa zaradil do civilizačného prúdu, rozhodol sa pre útek do tej najdrsnejšej divočiny a stal sa tak symbolom jednej generácie Američanov. Jeho život inšpiroval spisovateľa Jona Krakauera k napísaniu knihy podľa nájdených McCandlessových denníkových záznamov.

Úlohu režiséra a scenáristu si na sfilmovaní tejto literárnej predlohy vyskúšal slávny herec Sean Penn a titulnú pieseň zložil Eddie Vedder zo skupiny Pearl Jam. Autobus, ktorý vo filme zohráva dôležitú úlohu, musel byť z pôvodného miesta odstránený, pretože sa množstvo turistov zranilo pri pokuse dostať sa k nemu.

Polnočný beh (Midnight Run)

Bývalý policajt Jack Walsh pracuje ako lovec odmien a má šancu získať 100-tisíc dolárov. Musí ale dopraviť do piatku do polnoci na súd v Los Angeles mafiánskeho účtovníka Jonathana, ktorý svojmu šéfovi ukradol pätnásť miliónov dolárov, venoval ich na dobročinné účely a teraz sa skrýva nevedno kde.

To, čo spočiatku vyzeralo ako jednoduchá práca, sa začne komplikovať. Aj keď Jack Jonathana nájde, ukáže sa, že sa bojí lietať. Obaja sú tak nútení cestovať vlakom naprieč Spojenými štátmi. Zvládnuť dobrosrdečného, ukecaného a hlavne prefíkaného účtovníka, ktorý vôbec nevyzerá ako niekto, koho hľadá FBI aj mafia, bude niekedy nad ľudské sily.

BONUS - Logan: Wolverine

Logan síce nie je road movie, ktorú by si chcel zažiť, no ide o fantastický film o putovaní dvoch úplne odlišných ľudí naprieč krajinou do bezpečia. Finálny príbeh Hugha Jackmana ako Wolverina ukazuje nielen zostarnutého Profesora X, ale aj mladú Lauru, ktorá disponuje podobnými schopnosťami ako on.

image

Svet komiksov: Marvel ukázal budúce filmy a náhradu Thanosa. V roku 2025 uvidíme rovno dva filmy s Avengers

Hrdinovia na úteku majú k dispozícii len zvyšky síl starých X-menov a Laurine schopnosti, ktoré však ona sama ťažko zvláda. A tak prichádza čas, aby Wolverine v sebe našiel silu nielen na boj, ale na to, aby Laure odovzdal svoje skúsenosti. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:49