Angličania využívajú každý zdroj vody na ovlaženie sa v týchto extrémnych horúčavách.Aaron Chown/Tasr
StoryEditor

Horia koľajové trate, roztápajú sa cesty, vykúpili ventilátory. Británia čelí najvyšším teplotným atakom v histórii

Michal Čiernik19.07.2022., 16:00h

V Británii vyhlásili po prvý krát najvyšší štvrtý stupeň ohrozenia pred vysokými teplotami. Spojené kráľovstvo zažíva najteplejšie obdobie vo svojej histórií. Zatvárajú školy, kolabuje doprava aj zdravotníctvo.

Lajkuj Brainee.sk na

Veľká Británia, podobne ako väčšina Európy, sa posledné týždne zmieta v extrémnych horúčavách. V týchto dňoch sa však má teplota na ostrovoch vyšplhať na historické maximum, meteorológovia očakávajú až 43 stupňov Celzia. „Náš životný štýl a infraštruktúra nie sú prispôsobené tomu, čo prichádza.“ Povedal pre NBC News šéf meteorologickej služby Met Office Penny Endersby.

Národná meteorologická služba Spojeného kráľovstva nabáda ľudí, aby sa vyhýbali cvičeniu, cestovaniu alebo dokonca vychádzaniu von, ak je to možné. Pre tých, ktorí predsa len vyjdú von, Met Office vydal vyhlásenie, aby dodržiavali základnú bezpečnosť, pili veľa vody, používali opaľovací krém a vždy, keď je to možné, našli tieň.

image

Klimatológ o suchom počasí na Slovensku: Ak nezaprší, voda bude čoskoro na prídel

Počas poslednej vlny horúčav v roku 2003 zomrelo od tepla v Spojenom kráľovstve asi 2 000 ľudí. Podobný scenár hrozí aj dnes. „Obávam sa, že v pondelok a utorok môžeme predvídať nadmerné úmrtia, a to až v tisícoch,“ povedal pre rádio LBC David King, bývalý hlavný vedecký pracovník britskej vlády.

Krajina, ktorá je známa svojim sychravým a chladným počasím počas celého roka, jednoducho nie je materiálne, kultúrne ani psychologicky vybavená na to, aby sa s takýmto počasím vyrovnala. Infraštruktúra Británie, ktorej najjužnejší bod je na rovnakej zemepisnej šírke ako Winnipeg v Kanade, musí čeliť problémom, akým ešte nečelila. Podľa nedávneho prieskumu sa prehrieva až 4,6 milióna anglických domácností.

 

 

Mnohé domy boli postavené v roku 1800 a majú hrubé tehlové steny, ktoré cez deň absorbujú teplo a v noci ho zadržiavajú. Klimatizácia je mimo kanceláriách a iných verejných priestoroch zriedkavá. Okrem viktoriánskych domov majú v Británii problém aj s tými novými. „Už viac ako desať rokov hovoríme vláde, že v Spojenom kráľovstve nie sme dostatočne pripravení na skutočne horúce počasie, ktoré teraz vidíme,“ povedala pre BBC barónka Brownová, podpredsedníčka Výboru pre klimatické zmeny. Tvrdí, že odkedy pred takmer desiatimi rokmi prvýkrát nastolil túto otázku, bolo v Spojenom kráľovstve postavených viac ako pol milióna nových domov, ktoré sú náchylné na prehrievanie sa.

image

Slovensku hrozí problém. Dochádza nám pitná voda, v niektorých oblastiach je to už kritické

Problém je podľa Jamesa Prestwicha z Chartered Institute of Housing, ktorý zastupuje odborníkov na bývanie, najmä v novostavbách bytov v centrách miest. „To, čo sme videli, sú budovy, ktoré boli postavené s veľkým množstvom skla a nie nevyhnutne tým najlepším prúdením vzduchu cez chodby,“ dodáva.

 

 

Kolabuje zdravotníctvo

Verejne financovaná Národná zdravotná služba, ktorá je od vypuknutia koronavírusu a pre dlhodobé problémy s kapacitou zamestnancov pod tlakom hlási, že niektoré operačné sály pozastavili operácie, kým nebude teplota pod kontrolou. NHS zaznamenali zvýšený dopyt po službách urgentnej a pohotovostnej starostlivosti.

Topí sa asfalt a horia koľajnice

Stúpajúce teploty už majú vplyv na cestovanie, pričom londýnske letisko Luton v pondelok na niekoľko hodín pozastavilo lety po tom, ako brutálne podmienky ovplyvnili dráhy. „Lety sú dočasne pozastavené, aby sa umožnila nevyhnutná oprava dráhy po tom, čo vysoké povrchové teploty spôsobili zdvihnutie jej časti,“ uviedlo letisko vo vyhlásení. Úrady vyzývajú vodičov, aby zostali mimo ciest uprostred dňa, pričom niektoré miestne samosprávy nasadili nákladné autá so soľou, aby nastriekali piesok na asfalt, aby zabránili jeho topeniu. Spoločnosť Network Rail, ktorá spravuje vlakovú infraštruktúru v krajine, požiadala ľudí, aby necestovali, pričom varovala, že horúčavy môžu poškodiť koľaje. Ako sa stalo jedenásteho júla v Londýne na trati medzi Wandsworth Road a London Victoria.

 

 

Ľudia vykúpili takmer všetky ventilátory v krajine

John Lewis, hovorkyňa jedného z najväčších obchodných domov v Británii, uviedla pre New York Times, že predaj ventilátorov vzrástol za posledný týždeň o viac ako 250 percent v porovnaní s minulým rokom a že predaj klimatizácií vzrástol o viac ako 525 percent oproti minulému roku.

Pred týždňom internet obletelo video, v ktorom kvôli extrémnym teplotám skáču v Anglicku ľudia z mosta priamo do vody. Na záberoch je vidno, ako sa partia mladých chalanov rozhodla schladiť skokom z Tower Bridge priamo do Temže. Úrady však takúto variantu neodporúčajú, pretože skok z takmer desiatich metrov do zradných prúdov rieky môže byť veľmi nebezpečný.

Britský reťazec kín prišiel z oveľa lepším a originálnym nápadom, ako pomôcť horúčavami zmáhanému obyvateľstvu. Spoločnosť Showcase Cinemas na svojej webovej stránke, že ryšaví ľudia môžu v pondelok a utorok získať bezplatné vstupenky na filmy podľa vlastného výberu. „Odborníci tvrdia, že Spojené kráľovstvo bude čoskoro svedkom svojich najhorúcejších dní v histórii, a keďže ryšavci sú často zraniteľnejší než väčšina ostatných voči slnečným lúčom, poskytujeme im úkryt pred slnkom v našich plne klimatizovaných kinosálach, aby zachytili najnovšie trháky úplne zadarmo.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 13:35