Smrtiaci morský slimákX/geocappaiello/
StoryEditor

Ak ho uvidíš v mori, radšej ho nechytaj. Tento malý živočích má taký silný jed, že by dokázal zabiť až 700 ľudí

Viktória Revajová30.05.2024., 10:30h

Vyzerá nevinne, no v skutočnosti je jedným z najjedovatejších tvorov na Zemi. Jed malého morského slimáka spôsobuje paralýzu a bolestivú smrť.

Lajkuj Brainee.sk na

Väčšina ľudí si pod nebezpečným morským živočíchom zrejme predstaví žraloka. Niektorým možno napadne medúza, ktorej chápadlá dokážu spôsobiť neznesiteľnú bolesť. Paradoxom je, že tie najnebezpečnejšie živočíchy vyzerajú zdanlivo nevinne. 

Patrí k nim aj morský slimák Conus geographus v slovenčine známy ako Homôľka mapová. Ide o morského slimáka s kužeľovitou ulitou, pod ktorou ukrýva žihadlo. Už jedno jeho bodnutie spôsobuje paralýzu a bolestivú smrť, píše portál All That‘s Interesting.

image

FOTO Vedci objavili v hlbinách Tichého oceánu veľkého tvora. Ukázalo sa, že ide o nový druh už známeho živočícha

Smrtiace toxíny

Vyzerá celkom nenápadne a pokojne by si si ho mohol zobrať domov ako suvenír z dovolenky. Ale mohlo by to byť to posledné, čo by si v živote urobil.

Homôľka mapová zvyčajne používa svoj jed plný smrtiacich toxínov na omráčenie malých rýb a mäkkýšov, ktorými sa živí. Útočí pomocou malého žihadla a jed do svojej obete vstrekuje zo zubov. Ten obsahuje silné paralytikum, ktoré účinkuje veľmi rýchlo.  Nejednému neopatrnému potápačovi sa stalo stretnutie s týmto morským živočíchom osudným. 

image

Takto vyzerá ulita Homôľky mapovej.

X/aklmuseumbot/

Jedným z dôvodov, prečo je tento morský slimák taký nebezpečný je to, že jeho bodnutie si človek ani nemusí uvedomiť. Jeho ostré žihadlo dokáže preniknúť aj cez neoprén potápačského obleku. 

Už jedna kvapka jeho jedu, plného toxínov dokáže zabiť desať ľudí. Homôľka mapová má však vo svojom žihadle také množstvo jedu, že by bolo schopné zabiť až 700 ľudí.

image

Kliešťová sezóna je v plnom prúde.Internetom kolujú tipy, ktoré by ti proti nim mali pomôcť, opak je však pravdou

Protijed neexistuje

Z viac ako 700 druhov kužeľových slimákov je len málo jedovatých natoľko, že by dokázali zabiť človeka. Homôľka mapová je spomedzi všetkých najsmrtnejšia. Jej jed obsahuje viac ako 100 toxínov.

Homôľka mapová sa vyskytuje v Indii, na Zanzibare či na Filipínach. V niektorých častiach sveta ju nazývajú "cigaretový slimák", pretože ak človeka bodne, zostane mu pred smrťou čas na vyfajčenie poslednej cigarety. 

Zlou správou je, že na jed Homôľky neexistuje žiadny protijed. Jediné, čo môžu lekári urobiť, je zabrániť šíreniu jedu a pokúsiť sa odstrániť toxíny z miesta vpichu.

Pokiaľ na tohto živočícha nestúpiš alebo ho nevezmeš do ruky, nemáš sa čoho obávať. Ľudia si zväčša stret s Homôľkou ani neuvedomia. Doposiaľ je však známych minimálne 30 ľudských úmrtí spôsobených týmto živočíchom.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 21:39