Dnes ostrov smrti vyhľadávajú dark turisti.Twitter/abel Premnath V, Watched/
StoryEditor

Zomrelo na ňom 160-tisíc ľudí na čierny mor, neskôr tam bola psychiatrická liečebňa. Dnes ostrov smrti vyhľadávajú turisti

Michal Čiernik26.07.2023., 09:30h

Poveglia je malý ostrov v Benátskej lagúne, ktorý je pre verejnosť prísne zakázaný. Napriek tomu na ňom prekvitá turizmus. Za strašidelnou históriou sem cestujú fanúšikovia dark turistiky.

Lajkuj Brainee.sk na

Tento len sedem hektárový ostrov bol kedysi karanténnou stanicou a hromadným pohrebiskom pre viac ako 160-tisíc obetí čierneho moru. Kopajúcich a kričiacich ľudí odvliekli na ostrov, ak podľa legendy vykazovali čo i len najmenšie príznaky čiernej smrti. Niekedy ich dokonca zaživa upaľovali na obrovských hraniciach, uvádza Daily Mail.

Benátky poslali každého s príznakmi do Poveglie, čo bol rozsudok smrti. Zo strachu, že choroba bude naďalej infikovať Taliansko, bola Poveglia premenená na karanténnu stanicu pre lode prichádzajúce do Benátok. Karanténne metódy však zlyhali, pretože pacienti boli umiestnení v preplnených budovách, ktoré boli nehygienické a zle vetrané. Stred ostrova lemovali obrovské hranice, na ktorých spaľovali obete – niektoré ešte nažive. Predpokladá sa, že ľudský popol tvorí 50 percent pôdy na ostrove.

Na ostrove sa koncom 19. storočia otvorila psychiatrická liečebňa, kde miestne príbehy opisujú „šialeného“ lekára, ktorý vykonával na pacientoch experimenty s lobotómiou. Podľa povery sa mal sám zblázniť a spáchať samovraždu, keď skočil z miestnej zvonice.

Lákadlo pre lovcov duchov 

Ostrov je opustený už od roku 1986. Budovy sú teraz plné zrútených striech, zarastených podláh, stien a chýbajúcich častí schodísk. Vegetácia prerastá cez chodníky, okná a dvere nemocnice. Práve takéto scenérie však násobia ten strašidelný pocit z historických udalostí.

image

Najstrašidelnejšia cesta sveta má 17 kilometrov. Príbehy vrážd či otrokov, ktoré ťa zaručene vydesia

Miestni aj turisti majú síce na ostrov prísny zákaz vstupu, napriek tomu sa poslednú dobu stále častejšie objavujú na internete zábery od fanúšikov paranormálnych javov a dark turistiky. Príkladom je youtubový kanál Dark Arts TV, ktorý zverejnil video z pátrania po duchoch na ostrove len pred dvoma mesiacmi.

Ďalšími odvážlivcami, ktorí zdieľali svoje strašidelné zážitky z ostrova je napríklad kanál Yes Theory s takmer deviatimi miliónmi odberateľov alebo cestovateľ Steve Ronin.

Opustené steny psychiatrickej liečebne, izby v ktorých šialený doktor praktikoval experimenty na svojich pacientoch, či povrch ostrova pokrytý popolom mŕtvol. To všetko podčiarknuté mráz naháňajúcimi príbehmi od miestnych ľudí je perfektné lákadlo pre dark turistov či influencerov, ktorí využívajú podobnú tému.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 18:39