Dnes opustené miesto láka dark turistov.Wikipedia/reivax/
StoryEditor

Na brehy zakázaného ostrova vyplavilo pri obrovskej tragédii stovky tiel. Dnes opustené miesto láka dark turistov

Michal Čiernik28.10.2023., 09:30h

Tajomných, opustených a často zakázaných miest je na svete požehnane. V poslednom období sa však stávajú čoraz viac obľúbenými. Jednou z takýchto destinácii je aj zakázaný ostrov North Brother pri Manhattane.

Lajkuj Brainee.sk na

Odvážni turisti prahnúci po adrenalíne z tajuplných a desivých miest zamrznutých v čase stále častejšie pátrajú po opustených a zvyčajne zakázaných lokalitách. Takzvaných dark turistov lákajú miesta postihnuté katastrofami či tragédiou, ktoré sú dlhé roky opustené. Podobným miestom je aj nenápadný ostrov North Brother na East River v blízkosti New Yorku.

Takmer storočie ostrov patril súkromnému majiteľovi, mesto ho kúpilo v 80. rokoch 19. storočia. Chceli tu postaviť nemocnicu pre pacientov trpiacich chorobami ako týfus, tuberkulóza či kiahne, uvádza portál All That‘s Interesting. Dnes zabudnutý ostrov bol v minulosti svedkom obrovských tragédii.

Týfusová Mary

Príbeh ostrova North Brother Island sa začal v roku 1885, keď mesto New York kúpilo neobývaný ostrov, aby tam postavilo nemocnicu. Riverside Hospital mala oddeliť pacientov trpiacich nákazlivými chorobami od zvyšku mesta.

image

Zomrelo na ňom 160-tisíc ľudí na čierny mor, neskôr tam bola psychiatrická liečebňa. Dnes ostrov smrti vyhľadávajú turisti

Asi najznámejší pacient na ostrove bola žena menom Mary Mallon, známejšia ako týfusová Mary. Írska migrantka pracovala ako kuchárka v rôznych domácnostiach v New Yorku a na Long Islande. A všade, kam prišla od roku 1900 do roku 1907, ľudia záhadne ochoreli na brušný týfus – a mnohí aj zomreli.

image

Asi najznámejší pacient na ostrove bola žena menom Mary Mallon, známejšia ako týfusová Mary.

Wikipedia/

Mallon o tom nevedela, no bola prvou osobou v Spojených štátoch, u ktorej bol zistený bezpríznakový brušný týfus. Jej prvá karanténa na ostrove trvala od roku 1907 do roku 1910. Vtedy ju po prísľube, že už nebude pracovať v gastre, prepustili.

Keď sa však v roku 1914 znovu objavilo prepuknutie týfusu, úrady ho znovu vystopovali až k miestu, kde Mallon pracovala. Okamžite bola poslaná späť na North Brother Island, kde žila až do svojej smrti v roku 1938. Nevedomky však nakazila desiatky ľudí.

Tragédia parníku

Keď Mallon na začiatku 20. storočia spôsobovala v New Yorku pandémie, ostrov North Brother bol svedkom ďalšej tragédie. 15. júna 1904 sa asi 1 358 pasažierov a 30 členov posádky PS General Slocum​ plavilo po East River smerom k výletnému miestu na Long Islande. Loď bola plná mužov, žien a hlavne stoviek detí, ktorí išli na každoročný výlet osláviť koniec školského roka.

Rodinný výlet sa zmenil na horiace peklo vo chvíli, keď z nevysvetliteľných príčin vypukol na palube požiar. Smithsonian Magazine uvádza, že požiarne hadice lode boli staré a zhnité a rýchlo praskli, čím sa stali nepoužiteľnými. Rovnako na tom boli aj záchranné vesty.

Kapitán sa pokúsil nasmerovať loď na ostrov North Brother v nádeji, že sa bezpečne dostane na pláž bokom, aby sa pasažieri mohli dostať na breh. Oheň bol však stále väčší a väčší a tragédii sa už nedalo vyhnúť.

image

Až do útokov z 11. septembra bolo potopenie PS General Slocum v júni 1904 najtragickejšou nehodou v histórii New Yorku.

Wikipedia/

Z brehov ostrova North Brother to s hrôzou sledoval personál nemocnice. Podľa Atlas Obscura sa nemocničný personál snažil zachrániť čo najviac ľudí. Situácia bola však príliš vážna. 

Prežilo len 321 pasažierov a viac ako tisíc mŕtvych tiel vyplavilo na ostrovné pláže. Až do útokov z 11. septembra bolo potopenie PS General Slocum v júni 1904 najtragickejšou nehodou v histórii New Yorku.

Ostrov dnes

Nemocnica fungovala do 60. rokov minulého storočia. Po druhej svetovej vojne podporovala veteránov a následne slúžila ako liečebňa pre ľudí so závislosťou od heroínu. Kvôli vysokým prevádzkovým nákladom bola však v roku 1963 zatvorená.

Dnes je North Brother Island zvláštnou oázou nachádzajúcou sa na East River. 25 budov rozmiestnených po celom ostrove chátra, vďaka čomu je ostrov nebezpečný pre ľudí.

Na ostrov sa kvôli hniezdiacim vtákom dá dostať len v určitej dobe, a aj to len v sprievode eskorty. Okrem toho potrebuješ na návštevu ostrova presvedčivý akademický a vedecký dôvod.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 18:37