BúrkaUnsplash/Felix Mittermeier
StoryEditor

Užívaš si príjemné jarné dni? Už čoskoro sa stanú minulosťou. Teplé veci neodkladaj, blížia sa k nám búrky aj mrazy

Miroslav Kamody05.03.2024., 14:00h

Aj keď to vonku začína pripomínať jar, počasie nás veľmi rýchlo schladí. A to doslova. Už čoskoro teplé slnečné lúče nahradia búrky a mrazy.

Lajkuj Brainee.sk na

Nadpriemerne teplé počasie v posledných dňoch príjemne prekvapilo väčšinu územia Slovenska. Podpísalo sa to aj na samotné stromy či kvety, ktoré najmä na juhu začali vo veľkom kvitnúť ešte vo februári. Ako však informuje portál iMeteo, už čoskoro sa situácia radikálne zmení.

Pred nami je podľa meteorológov turbulentné počasie, ktoré na Slovensku prinesie najskôr vysoké teploty, potom búrky a následne mrazy. „Od jarného a teplého počasia sa pomaly vrátime k zimnému počasiu, ktoré však môže napáchať aj škody,” píše portál.

image

Ďalší desivý následok klimatických zmien. Lesné požiare sa menia na ohnivé peklo, ktoré nikto nedokáže zastaviť

Slnečné lúče vystriedajú blesky

Aktuálne počasie na našom území ovplyvňuje výbežok vyššieho tlaku, ktorý prinášal zmenšenú oblačnosť a príjemné teploty. Tie sa môžu vyšplhať na +16 °C, niekde dokonca aj +18 °C. „Za takéto veľmi vysoké teploty môžeme vďačiť tlakovej výši, ktorá sa z Talianska presúva cez Česko nad Poľsko.”

Počasie však už v najbližších hodinách začne byť omnoho premenlivejšie. Už dnes „sa na našom území začne odohrávať súboj teplého a studeného vzduchu a medzi týmito dvoma teplotne odlišnými vzduchovými hmotami to začne „iskrieť“ a toto iskrenie sa prejaví na možných búrkach,” píše iMeteo.

image

Mrazy

Unsplash/George Hiles

V noci poriadne prituhne

Od severovýchodu sa k nám začne dostávať chladný vzduch, ktoré počas popoludnia môžu priniesť početné prehánky, ktoré sa môžu sformovať aj do búrok. Ešte intenzívnejšie by to malo byť v stredu.

Chladný vzduch však neprinesie iba búrky, ale aj znížené teploty. iMeteo varuje, že sa môžu dostať aj pod bod mrazu. To môže byť veľký problém pre vegetáciu, ktorá sa už začala preberať k životu. „Výraznejšie nám prituhne v noci zo stredy na štvrtok, ako aj počas nasledujúcich nocí. Teploty by sa mali pohybovať od +1 do -5 °C, len na západnom Slovensku bude do +3 °C.” Počas najbližších dní sa tak priprav na poriadne premenlivé a chladné počasie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 20:48