Vieš si predstaviť 26 hodinový deň?Profimedia.cz, Brainee/Canva/
StoryEditor

Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou

iDnes.czČTK15.04.2024., 08:00h

Najsevernejší nórsky región požiadal Európsku komisiu, aby mu udelila povolenie vytvoriť časové pásmo s dňami trvajúcimi 26 hodín. Cieľom zmeny je podľa úradov dať rodinám možnosť tráviť spolu viac času, podporiť miestne hodnoty a prilákať do regiónu nových obyvateľov. Podrobnosti o tom, ako by mal dlhší deň fungovať, sú ale nejasné.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ trochu bizarný návrh tohto regiónu prejde, čas tak, ako ho poznáme, tu skôr alebo neskôr prestane platiť. Dvadsaťšesťhodinový deň by, programátorsky povedané, desynchronizoval celú oblasť od zvyšku sveta. Ide o vtip, skutočnú požiadavku, alebo len prepracovaný marketing?

„Chceme osláviť a podporiť náš unikátny životný štýl a dať ľuďom viac času na aktivity, ako je rybárčenie, lov, štúdium cudzích jazykov, alebo jednoducho na to, aby mohli byť so svojimi blízkymi,“ uviedlo v liste adresovanom Európskej komisii mesto Vadsö, ktoré leží v arktickej oblasti pri hranici s Ruskom. Európska komisia potvrdila, že žiadosť dostala.

image

Zamyslel si sa niekedy nad tým, koľko je vlastne na Mesiaci hodín? NASA plánuje vytvoriť jeho vlastné časové pásmo

Ako by ale zmena reálne fungovala, predstaviteľka mesta Vadsö Wenche Pedersenová nevysvetlila. „O detailoch sme zatiaľ veľmi nepremýšľali, pretože si nemyslíme, že to schvália,“ povedala. Pedersenová však upozornila, že odľahlý región má problém pritiahnuť nových obyvateľov. Má pritom svoje výhody, z ktorých jeden je práve čas, podotkla.

image

Najsevernejší nórsky región požiadal Európsku komisiu, aby mu udelila povolenie vytvoriť časové pásmo s dňami trvajúcimi 26 hodín.

Čtk/

„Nedobiehame autobusy či vlaky ani netrávime dlhú dobu dochádzaním do práce. Páči sa nám žiť v časti Nórska, kde máme viac času na svojich priateľov a rodiny,“ vyhlásila. Predĺženie dní by podľa Pedersenovej mohlo inšpirovať viac ľudí, aby sa do oblasti presťahovali. V súvislosti s vojnou Ruska proti Ukrajine je zabezpečenie obývanosti regiónu podľa Pedersenovej dôležitejšie než kedykoľvek predtým.

Problémy s kompetenciami 

Nórsko nie je členom Európskej únie, ale je súčasťou Európskeho hospodárskeho priestoru. Zatiaľ čo Európska únia rozhoduje o zmene času zo zimného na letný, otázkou je, či má aj právomoc vytvoriť nové časové pásmo, píše Politico. Podľa jedného z oslovených predstaviteľov Európskej komisie je fungovanie časových pásiem záležitosťou jednotlivých krajín, a EÚ tak nebude môcť žiadosť schváliť, aj keby chcela.

​Pedersenová tiež nedomyslela, ako by dve hodiny navyše dopadli na prirodzený biorytmus obyvateľov. Stačí sa pozrieť na nekončiace debaty ohľadom zmeny zimného a letného času. Takzvaný letný čas sa pôvodne zaviedol kvôli úspore energií, podľa mnohých odborníkov však už tento účel neplní a naopak má striedanie času negatívny vplyv na zdravie a psychiku ľudí. Zástancovia argumentujú, že zodpovedá súčasnému životnému štýlu, keď ľudia potrebujú viac svetlo večer.

image

Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy

Európska komisia v roku 2018 kvôli silnejúcej kritike striedania času usporiadala takzvané verejné konzultácie. Podľa ministerstva práce dorazilo 4,6 milióna odpovedí. Za zrušenie zmien času sa vtedy vyslovilo 84 percent respondentov.

Striedanie času malo pôvodne skončiť už v roku 2019, členské štáty sa ale na jednotnom čase nedohodli. Možný koniec letného a „zimného“ času sa ale posunul až na rok 2025.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 08:03