Čas plynie rýchlejšie... časomUnsplash/Kevin Ku
StoryEditor

Prečo plynie čas rýchlejšie, keď sme starší? Odborníčka má odpoveď, ktorá ťa zrejme poriadne prekvapí

Miroslav Kamody21.10.2023., 09:00h

Čas plynie rýchlejšie... časom. A môžu za to dve zásadné veci - rutina a náš mozog, ktorý sa nás snaží oklamať.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako keby to bolo len pár týždňov, odkedy si držal šampanské v ruke a sledoval novoročný ohňostroj, pritom ďalší Silvester je už za rohom. Ale ten čas letí, čo? Tento pojem zrejme každý okolo teba omieľa už mnoho rokov, no zdá sa, že s pribúdajúcim vekom sa stáva skutočnou realitou, píše portál Unilad

Vedci nikdy nenašli dôvod, prečo sa zdá, že čas letí, hoci nedávna teória môže tomuto prastarému prísloviu poskytnúť určitú platnosť. Cindy Lustigová, profesorka psychológie na Michiganskej univerzite, pre Daily Mail povedala: „Jednou z nich je, že keď sme starší, máme tendenciu mať životy, ktoré sú viac štruktúrované okolo rutín a menej bohaté na veľké prelomové udalosti, ktoré používame na vymedzenie rôznych epoch času našich životov“.

image

Tínedžer zažil tvrdú realitu. V kaviarni mu dali 8-hodinovú službu, zosypal sa ešte pred polovicou zmeny

Je to neporovnateľné

Profesorka ďalej povedala, že v detstve máme menej zážitkov, na ktoré by sme mali reflektovať, čo je samozrejme pravda, keďže deti na tejto planéte nie sú tak dlho. Pre lepšiu predstavu - päťročné dieťa má 20 percent svojho života zabalených len do jedného roka a určite sa toho v týchto prvých rokoch stane veľa, však?

Na druhej strane, rovnaký čas predstavuje len dve percentá života 50-ročného človeka, ktorý následne za ten čas zažije málo nových skúseností. Keď sa počas svojho dospelého života presúvame do štruktúry a rutiny, významné udalosti sa vyskytujú menej. Lustingová ďalej povedala, že náš mozog často spája podobné týždne a dni dohromady.

image

Čas plynie rýchlejšie... časom

Unsplash/Jon Tyson

Keď prichádza rutina

To je dôvod, prečo si väčšina ľudí často pamätá niečo, čo urobili raz, a nie stokrát. Veda ukazuje, že ľudia často merajú čas podľa nezabudnuteľných udalostí, niečoho, čo je potenciálne nové, keď sa pohybujeme počas dospelého života. Ale pre veľa ľudí je to málo, pretože život sa s pribúdajúcim vekom často môže stať rutinou.

Takže, ak chceš veriť tejto teórii, potom budeš zrejme chcieť opustiť svoju každodennú prácu a začať cestovať, aby si spomalil čas. Toto však často nie je voľba pre veľkú časť populácie, takže možno budeme musieť akceptovať (skľučujúci) fakt, že čím budeme starší, tým sa bude čas zrýchľovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 07:39