Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času.Brainee/Canva/
StoryEditor

Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy

Michal Čiernik30.03.2024., 10:30h

Noc zo soboty na nedeľu, 31. marca, bude o hodinu kratšia. Táto zmena času nám však môže reálne uškodiť.

Lajkuj Brainee.sk na

V nedeľu 31. marca si hodinové ručičky budeme musieť znovu posunúť o hodinu dopredu, konkrétne z druhej hodiny na tretiu. Pospíme si tak o hodinu menej.

image

Večierka o deviatej je novým trendom medzi mladými. Spánok je pre nich omnoho dôležitejší než párty do rána

Podľa odborníkov na spánok však táto hodina môže znamenať pre náš metabolizmus viac ako si myslíme. „Jarná zmena času, ktorá nám ukradne jednu hodinu spánku, zvyčajne najviac narušuje naše zdravie a pohodu. Čo je však horšie, táto zmena času ovplyvňuje milióny ľudí súčasne,“ vysvetľuje pre Daily Mail chronobiologička Eva Winnebeck, lektorka chronobiológie na University of Surrey.

Dopravné nehody a prísny sudcovia

Väčšina dotknutých ľudí nebude pociťovať nič iné ako zvýšený pocit únavy, ktorý by sa mal vyriešiť v priebehu niekoľkých dní.  Ale keď sa naraz zle vyspí celý národ, to už zo sebou isté následky priniesť môže.

Štúdia zverejnená v roku 2016  zistila, že sudcovia v USA majú tendenciu dávať v deň po zmene času obžalovaným asi o päť percent prísnejšie tresty. 

Čo je ešte znepokojujúcejšie, podľa Daily Mail sa riziko smrteľných dopravných nehôd po prechode na letný letný čas zvýši o približne šesť percent. Odhady naznačujú, že ak by sa zrušil letný čas, v USA by sa dalo predísť asi 28 smrteľným nehodám ročne. 

Dopad na zdravie

Takto narušený spánok môže mať aj vedľajšie účinky na naše celkové zdravie. „Existuje zvýšené riziko kardiovaskulárnych príhod, zvýšené riziko samovražedného správania a dokonca je zaznamenaná aj zvýšená celková úmrtnosť v dňoch po prestavení času. A všetky sú spojené práve s kratším spánkom,“ prezradila pre Daily Mail doktorka Megan Crawfordová, výskumníčka spánku z University of Strathclyde a členka British Sleep Society.

Naše telá majú akési vnútorné hodiny nazývané cirkadiánny rytmus, ktoré ovplyvňujú naše celkové fungovanie a aj aktivitu mozgu. Zatiaľ čo deň má 24 hodín, náš telesný rytmus má tendenciu byť len o niečo dlhší.  Akonáhle sa však táto kompatibilita medzi slnečným cyklom a našim telesnými hodinami poruší v dôsledku presúvania času, nastáva problém.

image

Keďže letný čas nám dáva ráno menej hodín svetla, mnohým ľuďom uniká ten počiatočný signál denného svetla, ktorý pomáha zosynchronizovať naše telesné hodiny.

Unsplash/Bruce-mars/

„Spoliehame sa na podnet denného svetla, aby sme naše telesné hodiny priviedli do súladu s normálnym 24-hodinovým slnečným cyklom,“ povedala Dr Sophie Bostock, vedkyňa v oblasti spánku a zakladateľka The Sleep Scientist. „Ak nedostaneme ten signál hneď ráno, potom naše telo zaostáva,“ vysvetľuje.

A keďže letný čas nám dáva ráno menej hodín svetla, mnohým ľuďom uniká ten počiatočný signál denného svetla, ktorý pomáha zosynchronizovať naše telesné hodiny. „Z hľadiska cirkadiánneho rytmu preto určite existuje dôvod na ukončenie letného času,“ dodala Bostock.

Zvýšené riziko rakoviny

Hlavným problémom pri testovaní toho, ako nás letný čas ovplyvňuje z dlhodobého hľadiska je, že nemáme veľa údajov z čias, keď sme letný čas nepozorovali. „Najlepšie údaje, z ktorých môžeme čerpať, pochádzajú zo zdravotných rozdielov u jednotlivcov, ktorí žijú na rôznych stranách časového pásma, s horším zdravím u tých, ktorí žijú na západnej strane. Je to preto, že nesúlad medzi slnečným časom a našimi hodinami je najväčší práve v týchto časových pásmach,“ vysvetľuje Crawford.

Štúdie ukázali, že ľudia žijúci na západe časového pásma majú vyššie riziko leukémie, rakoviny žalúdka, rakoviny pľúc, rakoviny prsníka a ďalších. Ľudia na západe majú tiež nižšiu priemernú dĺžku života, vyššiu mieru obezity či cukrovky.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 00:10