Kaden SmithInstagram/Kaden Smith
StoryEditor

Mladík odmietol platiť drahé nájomné, kúpil a prerobil si sanitku. Teraz cestuje po celej krajine a užíva si peniaze

Miroslav Kamody10.09.2023., 12:00h

Nájomné bývanie v Spojených štátoch je pre mnohých mladých nedostupné, a to ani nehovoríme o bývaní vlastnom. 23-ročný Kaden sa so situáciou vysporiadal po svojom.

Lajkuj Brainee.sk na

Kríza ohľadne bývania trápi mladých ľudí po celom svete. Svoje by o tom vedel povedať aj 23-ročný Kaden Smith z americkej Indiany, ktorý sa ale rozhodol riešiť situáciu svojsky. Ako informuje portál Business Insider, mladík si kúpil starú sanitku za 9-tisíc dolárov (8 400 eur) a za ďalších 8-tisíc (7 473 eur) su ju premenil na obývateľný priestor.

Kaden spomína, že vyrastal v priemernej americkej rodine a ako dieťa veľa čítal, čo ho povzbudilo k cestovaniu. V roku 2017 sa zapísal na univerzitu a presťahoval sa kampusu v Idahu. Býval na internáte s deviatimi spolubývajúcimi a každý mesiac platil nájomné vo výške 450 dolárov (420 eur).

image

Žena urobila to, po čom túžia tisíce Slovákov: Na Sicílii kúpila tri domy za tri eurá. Pozri sa, čo nasledovalo potom

Presvedčil ho strýko

Pred ukončením štúdia sa zo školy rozhodol odhlásiť a žiť na mieste, kde by mohol byť viac aktívny. Bolo mu však jasné, že v mestách, kde chcel skutočne žiť, ako Boulder, Colorado alebo Sedona, si nebude môcť dovoliť žiť. Strýko ho presvedčil, aby si kúpil dodávku a premenil ju na svoj nový domov.

Nakoniec našiel starú sanitku, ktorú rovno kúpil. Na jej rekonštrukciu použil všetky svoje úspory, ktoré si nazbieral v priebehu rokov - a niečo ešte pridal popri práci na plný úväzok v pizzerii. V priebehu roka sanitku prerobil, pridal osvetlenie, zrenovoval interiér, pridal umývalo či ohrievač teplej vody. V máji 2023 bola ambulancia zrekonštruovaná a pripravená na nasťahovanie.

@kadentraveels

Next stop- Thailand #kadentravels #vanlife do Kaden tạo với bản nhạc Stubborn Love của The Lumineers

♬ original sound - Kaden

„Posledných šesť mesiacov som vo svojej ambulancii cestoval po celej krajine a nebol som v tom istom meste viac ako dva týždne. V auguste som dokončil výlet, ktorý ma zaviedol do Kalifornie, Oregonu, Washingtonu, Montany, Wyomingu a Idaha,” opisuje svoj aktuálny život mladík.

Zážitky sú viac ako materiálne statky

Teraz nemusí platiť nájom a má obmedzené výdavky. „Veľakrát, keď som na výlete, zaparkujem vo Walmarte, Cracker Barrel alebo na vládnom pozemku, takže za parkovanie nikdy neplatím.”

image

Vďaka sólo výletu v dodávke zistila, že je lesba. Vygooglila si to. Po návrate domov opustila manžela

Keďže neplatí nájom, ušetril si dostatok peňazí, aby mohol cestovať - navštívil Thajsko či Indonéziu. „Jedna z najväčších lekcií, ktorú som sa naučil počas života na plný úväzok v ambulancii, je, že radšej míňam peniaze na zážitky ako na materiálne statky. Ľudia nepotrebujú toľko vecí, koľko si myslia, že potrebujú,” odkazuje Kaden.

Živia ho sociálne siete

Svoj život začal dokumentovať na sociálnych sieťach. Zaujal počas toho toľko ľudí, že mu to reálne začalo generovať zisk. „Robím aj sponzorované príspevky a spolupracujem s mnohými outdoorovými spoločnosťami. Nerád sa presne delím o to, koľko zarábam, pretože sociálne siete sú rozčúlené, ale zarábam nadpriemerný plat typického Američana, ktorý je okolo 69 717 dolárov (65 129 eur),” prezradil.

Podľa neho mladí ľudia pociťujú veľkú bezmocnosť, čo sa týka financií. Množstvo jeho rovesníkov chodí na vysokú školu a do veku 21 rokov nadobudne dlho vo výške 60-tisíc dolárov zo študentskej pôžičky. „Môžu mať titul, ale sú finančne obmedzení a uviazli vo svojej kariére. Dostávam veľa komentárov a správ od ľudí, ktorí hovoria: Hej, videl som tvoje video a inšpirovalo ma to, aby som si kúpil dodávku a cestoval,” uzatvára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 04:15