Najmenšia hranica na svete má len 85 metrov.X/kidon/gogle Earth/
StoryEditor

Najmenšia štátna hranica na svete meria len pár desiatok metrov. Nebyť jedného zemetrasenia, ani by neexistovala

Viktória Revajová05.04.2024., 08:00h

Malý polostrov na severe Afriky sa hrdí titulom najmenšej štátnej hranice na svete. 85-metrov dlhá hranica deliaca Španielsko a Maroko však vôbec nemusela existovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Španielsko má takmer 2-tisíc kilometrov pozemných hraníc s Portugalskom a Francúzskom, no má aj menšie hranice s krajinami ako Andorra, Spojené kráľovstvo a Maroko. Práve s touto africkou krajinou zdieľa najmenšiu pozemnú hranicu na svete, píše portál Oddity Central.

image

V Grécku sa nachádza skryté mesto. Ponúka bohatú históriu, stáva sa populárnym aj u turistov

Hranica nemusela existovať

Peñón de Vélez de la Gomera je španielskym územím, ktoré spája skalu s rozlohou 19-tisíc metrov štvorcových s marockým pobrežím. Malý polostrov sa stal španielskym územím v roku 1564, keď ho dobyl admirál Pedro de Estopiñán. Maroko si ho opakovane nárokovalo, no neúspešne. Španielsko nikdy nesúhlasilo s navrátením pôdy. Dodnes je ostrov pod ochranou španielskych jednotiek. 

Peñón de Vélez de la Gomera je jedným z takzvaných “miest suverenity”, ktoré má Španielsko v severnej Afrike pod svojou kontrolou spolu s Cetuou, Melillou, Peñón de Alhucemas a ostrovmi Chafarinas a Isla de Perejil. Ostrov má štatút neautonómného územia pod Španielskou správou.

image

Polostrov Peñón de Vélez de la Gomera.

X/atome/canva/

Zaujímavosťou je, že najmenšia pozemná hranica nemusela vôbec existovať. Peñón de Vélez de la Gomera bol pôvodne ostrovom. Piesošná časť, ktorá polostrov prepája s Marokom totiž vznikla až v roku 1934 ako následok zemetrasenia. Táto pozemná hranica bola následne uznaná za najmenšiu na svete.

Nemá žiadnych obyvateľov

V súčasnosti tento malý polostrov obývajú len španielske jednotky, ktoré majú na starosti dozor a obranu miesta. Vojaci tu žijú v skromných podmienkach bez tečúcej vody a elektriny a hliadky sa striedajú každý mesiac. Spoliehajú sa výlučne na lode španielskeho námorníctva, ktoré im pravidelne dodávajú zásoby vody a jedla.

image

Podarilo sa im to, čo nikdy nikomu. Otec so synom pokorili Point Nemo, najizolovanejšie miesto na zemi

Na stráženie polostrova má krajina dobrý dôvod. Peñón de Vélez de la Gomera je totiž ich posledným územím, ktoré bolo napadnuté inou krajinou. V roku 2012 sa skupina siedmich členov organizácie známej ako Koordinačný výbor pre oslobodenie Ceuty a Melilly prikradla na polostrov a nahradila španielsku vlajku marockou. 

Hoci to znie neuveriteľne, technicky bola táto akcia považovaná za skutočnú inváziu. Tá však trvala len niekoľko minút, keďže španielske jednotky rýchlo zakročili a páchateľov zatkli. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:02