MonemvasiaX/Görmen Lazim, Ines B.
StoryEditor

V Grécku sa nachádza skryté mesto. Ponúka bohatú históriu, stáva sa populárnym aj u turistov

Nikola Michalkova29.03.2024., 10:00h

Skrytý ostrov a mesto nachádzajúce sa na ňom sa môže pýšiť svojou históriou. Prečítaj si o ňom viac.

Lajkuj Brainee.sk na

Skalnatý ostrov sa nachádza pri východnom pobreží Peleponézu v Grécku a s pevninou je spojený krátkou hrádzou. Široký je približne tristo metrov a dlhý jeden kilometer. Týči sa na plošine vo výške sto metrov a na morskej strane sa nachádza malé mestečko Monemvasia skryté pred pevninou, píše sa na portáli Times Travel.

História

Mesto je romanticky opevnené, nachádza sa v tieni vysokej skaly a je zároveň živým múzeom byzantskej, osmanskej a benátskej histórie siahajúcej až do 13. storočia. Osídlená je už od šiesteho storočia. Bývali v ňom obyvatelia starovekej Lakónie, ktorí hľadali útočisko pred slovanskými nájazdníkmi. Tí totiž ovládli väčšinu Grécka v rokoch 500 až 700 nášho letopočtu.

Skalnatý ostrov ale od pevniny nebol oddelený vždy. V roku 375 nášho letopočtu ho od nej odtrhlo zemetrasenie. Počas nasledujúcich storočí Monemvasia často menila majiteľov, ktorý boli buď medzi Benátčanmi alebo Turkami. Dialo sa to dovtedy, kým nebola oslobodená počas gréckej vojny za nezávislosť na začiatku 19. storočia.

Názov Monemvasia je odvodený z dvoch gréckych slov – mone a emvasia. V preklade to znamená „jediný vchod“ a odkazuje na úzku hrádzu, ktorá je jedinou cestou, ako sa do mesta dostať. Pôvodne obyvatelia žili na vrchole nazývajúcom sa „Horné mesto“.

image

Cez Airbnb sa ubytuješ v historických hradoch a zámkoch. V niektorých stojí jedna noc pár desiatok eur

Postupom času sa ale rozšírilo dole. V čase úpadku Byzantskej ríše sa Monemvasia stala jej hlavným mestom a zároveň aj jedným z veľkých obchodných centier byzantského sveta. Okrem toho fungovala aj ako významný obchodný prístav so 40 tisíc obyvateľmi. Úpadok ale nastal v 18. storočí, ktorý trval až do 70. rokov 20. storočia, až kým ju znovu neobjavili turisti.

Mesto ale pomaly naberá na popularite najmä ako turistická destinácia. V lete tam prichádza čoraz viac turistov. Stredoveké budovy zrekonštruovali a mnohé z nich sú v súčasnosti prestavané na hotely. Mesto ale ponúka nielen kus histórie, ale aj viacero miest, kde sa môžeš dobre najesť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 23:30